Теми статей
Обрати теми

Про внесення зміни до Закону України «Про вищу освіту» щодо формування штатного розпису вищих навчальних закладів

Закон України від 18.02.2016 р. № 1017-VIII

Верховна Рада України постановляє:

I. Пункт 5 частини другої статті 32 Закону України «Про вищу освіту» (Відомості Верховної Ради України, 2014 р., № 37 — 38, ст. 2004) викласти в такій редакції:

«5) формувати та затверджувати власний штатний розпис відповідно до законодавства. При зменшенні чисельності осіб, які навчаються за кожною освітньою програмою, у межах 20 відсотків чисельності, визначеної на початок навчання за цією програмою, штатна чисельність науково-педагогічних працівників не скорочується».

II. Прикінцеві положення

1. Цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування*.

* Закон опублікований у газеті «Голос України» № 45 від 12.03.2016 р. — Прим. ред.

2. Кабінету Міністрів України протягом трьох місяців з дня набрання чинності цим Законом:

привести свої нормативно-правові акти у відповідність із цим Законом;

забезпечити перегляд та приведення міністерствами та іншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актів у відповідність із цим Законом.

Президент України П. Порошенко

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

Кількість штатних одиниць викладачів вишів: визначаємо з урахуванням нового «послаблюючого» припису

Одразу відзначимо: Закон, що коментується (набрав чинності 13.03.2016 р.), спрямований на урегулювання кількості штатних одиниць викладацького складу у вишах. Для цього наведеним Законом викладено у новій редакції п. 5 ч. 2 ст. 32 Закону України «Про вищу освіту» від 01.07.2014 р. № 1556-VII (далі — Закон № 1556).

Справа у тому, що визначення кількості штатних одиниць науково-педагогічних працівників у вишах здійснюється на підставі постанови КМУ «Про затвердження нормативів чисельності студентів (курсантів), аспірантів (ад’юнктів), докторантів, здобувачів наукового ступеня кандидата наук, слухачів, інтернів, клінічних ординаторів на одну штатну посаду науково-педагогічного працівника у вищих навчальних закладах III і IV рівня акредитації та вищих навчальних закладах післядипломної освіти державної форми власності» від 17.08.2002 р. № 1134.

Так ось, відповідно до норм цієї постанови кількість штатних посад науково-педагогічних працівників залежить від чисельності осіб, що навчаються у виші. Виходить, що у разі зменшення чисельності студентів (курсантів, аспірантів тощо) мають бути переглянуті штатні розписи вишів з метою скорочення посад науково-педагогічних працівників. У свою чергу, це призводить до звільнення спеціалістів викладацького складу.

Для виправлення цієї ситуації Законом, що коментується, запропонований новий підхід: штатна чисельність науково-педагогічних працівників не скорочується, якщо чисельність осіб, які навчаються за кожною освітньою програмою, визначена на початок навчання за цією програмою, у подальшому зменшиться у межах 20 %.

Інший припис, наведений в оновленій нормі ст. 32 Закону № 1556, залишився незмінним: виші мають право формувати і затверджувати власний штатний розпис. Так, основним орієнтиром для вишів III — IV рівнів акредитації при формуванні штатного розпису (крім викладацького складу) є потреба у штатних одиницях певних посад і наявний фонд оплати праці. Нагадаємо, що з 01.09.2015 р. скасовано наказ МОН від 11.01.2014 р. № 26, яким були затверджені Типові штатні нормативи вищих навчальних закладів III — IV рівнів акредитації (див. «ОП», 2015, № 22, с. 3).

Людмила БЄЛЄВЦОВА, експерт з питань оплати праці (e-mail: l.belevtsova@id.factor.ua)

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі