Теми статей
Обрати теми

Індексація заробітної плати працівників сільських та селищних рад після підвищення окладів

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ІНДЕКСАЦІЯ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ працівників сільських ТА селищних рад ПІСЛЯ ПІДВИЩЕННЯ ОКЛАДІВ

 

Ольга ХРИСТЕНКО, начальник відділу політики доходів і подолання бідності Міністерства праці та соціальної політики України

 

Згідно з постановою КМУ від 27.05.2009 р. № 504 посадові оклади працівників підвищено на 50 % і знято надбавку за високі досягнення у праці та виконання особливо важливої роботи. При цьому заробітна плата:

— знизилася у працівників, яким до змін, що вносяться, виплачувалася надбавка в розмірі 50 % посадового окладу з урахуванням доплати за ранг та надбавки за вислугу років;

— зросла у працівників, яким до змін, що вносяться, надбавка за високі досягнення у праці та виконання особливо важливої роботи не виплачувалася.

Як у цьому випадку проводити індексацію?

(Вінницька обл.)

 

Індексація грошових доходів — це механізм підвищення грошових доходів населення, який дає можливість частково або повністю відшкодовувати зростання споживчих цін на товари та послуги.

Правила індексації грошових доходів громадян установлено

Законом України «Про індексацію грошових доходів населення» від 03.07.91 р. № 1282-XII (у редакції від 06.02.2003 р. № 491-IV).

Механізм індексації грошових доходів громадян регулюється

Порядком проведення індексації грошових доходів населення, затвердженим постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078 (зі змінами та доповненнями), далі — Порядок № 1078.

Індексація грошових доходів проводиться в разі перевищення індексом споживчих цін, розрахованим наростаючим підсумком, порога індексації —

101 %. Індекс споживчих цін розраховують на підставі опублікованих Держкомстатом індексів інфляції (п. 11 Порядку № 1078). Офіційне опублікування індексу споживчих цін відбувається до 10-го числа місяця, наступного за звітним.

При проведенні індексації використовується таке поняття, як базовий місяць.

Згідно з

п. 5 Порядку № 1078 базовим вважається місяць, в якому відбулося підвищення грошових доходів громадян. Індексація за цей місяць не провадиться. З наступного місяця починається обчислення наростаючим підсумком індексу споживчих цін для проведення подальшої індексації.

Нарахування сум індексації має здійснюватися

щодо кожного працівника окремо, тобто для кожного працівника повинен застосовуватися свій індекс та визначатися свої базові місяці.

Слід пам’ятати, що місяць підвищення грошових доходів вважатиметься базовим

тільки в разі, якщо сума підвищення перекриє суму індексації, яку могло бути нараховано в цьому місяці (див. приклад до п. 5 Порядку № 1078, наведений у додатку 4 до Порядку № 1078). Якщо відбулося зниження доходу, то індексація продовжується в установленому порядку.

У вашому випадку це означає таке. Для працівників, у яких у зв’язку з прийняттям

постанови № 504 сума підвищення заробітної плати в червні 2009 року перекрила суму індексації, яку могло бути нараховано в цьому місяці, червень вважається базовим при проведенні індексації.

Якщо ж у червні розмір посадового окладу підвищився, але водночас було знято надбавку за високі досягнення у праці і в результаті підвищення заробітної плати не відбулося, то червень 2009 року не вважається базовим місяцем для індексації. Індексацію заробітної плати таких працівників слід продовжувати на індекси, визначені відповідно до Порядку № 1078.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі