Теми статей
Обрати теми

Як бухгалтерія може контролювати правильність списання продуктів харчування

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ЯК БУХГАЛТЕРІЯ МОЖЕ КОНТРОЛЮВАТИ ПРАВИЛЬНІСТЬ СПИСАННЯ ПРОДУКТІВ ХАРЧУВАННЯ

 

Тетяна РЯБУХА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

У нашому загальноосвітньому навчальному закладі пільговим категоріям учнів надається безкоштовне харчування в їдальні, яка є у складі нашого закладу. У період проведення ревізії працівники ДКРС установили порушення щодо безпідставного надання харчування учням пільгового контингенту, які були відсутні на уроках. Чи правомірно це? Як такі випадки можуть контролювати працівники бухгалтерії?

(м. Житомир)

 

Так

, дії працівників ДКРС є правомірними. Пояснимо докладніше.

Основним нормативним документом, який регламентує порядок харчування учнів у загальноосвітніх навчальних закладах, є

Методичні рекомендації з організації харчування учнів у загальноосвітніх навчальних закладах, затверджені наказом Міністерства економіки України від 01.08.2006 р. № 265 (далі — Методичні рекомендації № 265).

Відповідно до

р. 6 Методичних рекомендацій № 265 у шкільних їдальнях певні категорії дітей харчуються безоплатно. Це:

— діти-сироти;

— діти, що знаходяться під опікою;

— діти, що постраждали від наслідків Чорнобильської катастрофи;

— учні 1 — 4 класів;

— діти, що потребують дієтичного харчування.

За рішенням органів місцевого самоврядування безоплатно всі учні можуть отримувати молоко (сік) і борошняний кондитерський виріб.

Безоплатне харчування учнів у навчальних закладах з денною формою перебування у закладах здійснюється

тільки в робочі дні.

У разі відсутності учнів під час навчання

компенсація за харчування не проводиться. Класні керівники (вихователі) щодня відмічають фактичну наявність учнів, що харчуються безоплатно, передають цю інформацію особі, відповідальній за організацію харчування учнів (інспектору з харчування), яка вносить дані у спеціальний журнал або комп’ютер. Після узагальнення інформації інспектор з харчування передає її в їдальню.

Харчування пільгового контингенту учнів, які не відвідали уроки,

не допустиме. Списання продуктів на харчування відсутніх учнів є необґрунтованим. Уся вартість таких продуктів харчування підлягає відшкодуванню до бюджету, з якого фінансується загальноосвітній навчальний заклад.

Як зазначалося вище, харчування надається на підставі даних щодо фактичної присутності учнів на уроках, які подають класні керівники. У випадку якщо класний керівник надасть інспектору з харчування недостовірні дані щодо присутності учнів на уроках, то відповідальним за необґрунтоване списання продуктів харчування буде саме класний керівник, з якого необхідно буде стягнути відповідну вартість продуктів харчування.

Облік відвідування учнями індивідуальних та групових занять ведеться на сторінках

класного журналу в розділі «Облік навчальних досягнень учнів».

Ведення класного журналу відповідно до

п. 2.6 Положення про класного керівника навчального закладу системи загальної середньої освіти, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 06.09.2000 р. № 434 , належить до обов’язків класного керівника.

Дані класного журналу є підставою для складання інформації, яка подається інспектору з харчування.

У випадку якщо недостовірні дані до їдальні надасть інспектор з харчування або завідуючий виробництвом їдальні, то вони повинні будуть відшкодувати відповідну вартість продуктів харчування.

У

р. 6 Методичних рекомендацій № 265 наведено можливі варіанти звітування завідуючого виробництвом та інспектора з харчування, а саме:

1.

Інспектор з харчування щодня виписує квитанцію на отримання харчування учнями 1 — 4 класів, учнями, що потребують дієтичного харчування, учнями-сиротами тощо. Корінці квитанцій, в яких вказується кількість учнів, що харчуються, додаються до звіту завідуючого виробництвом їдальні. До звіту інспектора з харчування додаються квитанції, в яких також відображена кількість учнів, що харчуються. Завідуючий виробництвом надсилає звіт до бухгалтерії комунального підприємства один раз на тиждень. Інспектор з організації харчування надсилає звіт до районного управління освіти і науки один раз на місяць.

2.

Щодня завідуючий виробництвом та інспектор з харчування складають реєстр (акт), згідно з яким дані обох працівників, відповідальних за харчування, про чисельність школярів, що харчуються, повинні повністю збігатися. Реєстр виписується на харчування кожної категорії тих, хто харчується безоплатно. У кінці кожного тижня завідуючий виробництвом складає звіт про витрачені кошти (для бухгалтерії комунального підприємства). У кінці місяця інспектор з харчування складає власний звіт і звіряє його з бухгалтерією. Звіт підписується директором, бухгалтером та інспектором з харчування і надсилається до бухгалтерії районного управління освіти.

На основі щомісячного звіту районне управління освіти перераховує об’єднанню шкільних їдалень (комунальному підприємству) кошти.

Контроль за правильністю списання продуктів харчування на учнів пільгового контингенту з боку відповідального працівника бухгалтерії може проводитися шляхом періодичних перевірок достовірності даних, наданих класним керівником інспектору з харчування та інспектором харчування до їдальні навчального закладу або підприємства, яке забезпечує харчування учнів. Така перевірка може проводитися шляхом співставлення даних класних журналів щодо присутності учнів пільгового контингенту з інформацією, яку подає класний керівник інспектору з харчування.

Крім того, слід співставити дані щодо фактичної наявності учнів пільгового контингенту, які надійшли до інспектора з харчування, з даними, які інспектор з харчування надав до їдальні чи підприємства, що забезпечує харчування учні.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі