Теми статей
Обрати теми

Проведення платних лабораторних досліджень

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ПРОВЕДЕННЯ ПЛАТНИХ ЛАБОРАТОРНИХ ДОСЛІДЖЕНЬ

 

Тетяна РЯБУХА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

На території міста знаходяться лікувальні заклади, які фінансуються за рахунок державного, обласного та місцевого бюджетів. Лабораторні дослідження крові на гепатити В, С та діагностика СНІД проводить лабораторія діагностики СНІД, яка є структурним підрозділом міської лікарні, що фінансується з місцевого бюджету. У кошторисі міської лікарні не передбачено кошти на проведення лабораторних досліджень для лікувальних закладів міста, які фінансуються з інших бюджетів. Чи має право міська лікарня надавати платні послуги щодо зазначених лабораторних досліджень хворим лікувальних закладів міста, які фінансуються з інших бюджетів?

(Дніпропетровська обл.)

 

Заклади та установи охорони здоров’я мають право надавати платні послуги, визначені у

Переліку платних послуг, які можуть надаватися в державних та комунальних закладах охорони здоров’я, вищих медичних навчальних закладах та науково-дослідних установах, затвердженому постановою КМУ від 17.09.96 р. № 1138 (далі — Перелік № 1138).

Відповідно до

п. 13 Переліку № 1138 державні та комунальні заклади охорони здоров’я у сфері лабораторних досліджень можуть надавати платні лабораторні, діагностичні та консультативні послуги за зверненнями громадян, що надаються без направлення лікарів. Тобто такі звернення обумовлені бажанням самих громадян.

У вашому запитанні йдеться про надання платних лабораторних досліджень хворим, які обслуговуються в інших лікувальних закладах міста, що передбачає проведення досліджень за показаннями лікарів цих закладів. Такі платні послуги не передбачені

Переліком № 1138, тому не можуть надаватися міською лікарнею на платній основі.

Крім того, нагадаємо, що в

листі Міністерства фінансів України від 18.04.2007 р. № 31-16020-01-9/8023 (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2007, № 23, с. 16) та листі Державного казначейства України від 13.04.2007 р. № 3.3-07/877-4520 (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2007, № 17, с. 31) ішлося про те, що доходи бюджетних установ, які не належать до жодної з груп власних надходжень, а також доходи, щодо отримання яких немає законодавчих підстав, не можуть належати бюджетним установам та повинні перераховуватися до державного бюджету.

Тому надання таких послуг є недоцільним: усю суму коштів, отриману за послуги, доведеться перерахувати до державного бюджету.

Кожна лікарня повинна обслуговувати закріплене за нею населення. За міськими лікарнями в невеликих містах зазвичай закріпляють усе міське населення. У великих містах міські лікарні можуть поділятися за профілями, системою організації чи обсягами діяльності з відповідним закріпленням населення до кожної міської лікарні.

У зв’язку з цим за призначаннями лікарів у вашій лікарні повинні проводитися безкоштовні лабораторні дослідження на гепатити В, С та СНІД

для населення, яке закріплено за вашою лікарнею та обслуговується в ній. Якщо за вашою лікарнею закріплене все населення міста, то за наявності направлення лікаря проведення лабораторних досліджень повинно бути безкоштовним.

У кошторисі розрахунок видатків на проведення досліджень (реактиви тощо) повинен бути таким, що була можливість забезпечити потреби в дослідженнях населення, яке закріплено за лікарнею.

Відповідно до

п. 1 ст. 32 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.97 р. № 280/97-ВР управління закладами освіти, охорони здоров’я, культури, фізкультури і спорту, оздоровчими закладами, які належать територіальним громадам або передані їм, молодіжними підлітковими закладами за місцем проживання, організація їх матеріально-технічного та фінансового забезпечення відноситься до повноважень виконавчих органів сільських, селищних, міських рад.

Крім того, відповідно до

п. 4 Типового положення про управління охорони здоров’я обласної, Севастопольської міської державної адміністрації та Головне управління охорони здоров’я Київської міської державної адміністрації, затвердженого постановою КМУ від 20.12.2000 р. № 1845, місцеві управління охорони здоров’я:

— готують пропозиції до проектів програм соціально-економічного розвитку території та проектів місцевого бюджету:

— подають їх на розгляд відповідній держадміністрації та забезпечують їх виконання;

— вивчають стан здоров’я населення, вживають заходів по запобіганню і зниженню захворюваності та втрати працездатності, а також заходи щодо збільшення тривалості життя людей;

— визначають потребу у медичній техніці, медикаментах, будівельних матеріалах, інвентарі, паливі, засобах автотранспорту;

— здійснюють організаційне і методичне керівництво роботою закладів охорони здоров’я з питань надання лікувально-профілактичної допомоги та забезпечення санітарно-епідемічного благополуччя населення на відповідній території;

— вживають заходів по збереженню мережі закладів охорони здоров’я, розробляють прогнози її розвитку, враховують їх під час розроблення проектів програм соціально-економічного розвитку відповідних територій.

Ураховуючи зазначене, у випадку, якщо ваша лікарня є єдиною в наданні зазначених у запитанні лабораторних досліджень у місті, але при цьому забезпечити безоплатно все населення міста лікарня не в змозі (за лікарнею закріплено не все населення міста чи фінансування лікарні на зазначені заходи проведено не в повному обсязі), слід звернутися з вимогою щодо вирішення цього питання до відповідного управління охорони здоров’я та міської ради.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі