Теми статей
Обрати теми

Непроходження чергової атестації не дає підстав для переведення на нижчу посаду

Редакція ББ
Відповідь на запитання

НЕПРОХОДЖЕННЯ ЧЕРГОВОЇ АТЕСТАЦІЇ НЕ ДАЄ ПІДСТАВ ДЛЯ ПЕРЕВЕДЕННЯ НА НИЖЧУ ПОСАДУ

 

Тетяна РЯБУХА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

У лікувально-профілактичному закладі дієтсестра не пройшла чергову атестацію. Чи необхідно у зв’язку з цим перевести її на посаду молодшої медичної сестри?

(м. Харків)

 

Почнемо з того, що відповідно до

Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників (Випуск 78. Охорона здоров’я), затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України від 29.03.2002 р. № 117 (далі — Довідник), правильна назва вказаної вами в запитанні посади — сестра медична з дієтичного харчування.

Ця посада належить до категорії «фахівці».

Посадові оклади сестер медичних з дієтичного харчування встановлюються відповідно до

п.п. 2.2.8 Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджених спільним наказом Міністерства праці та соціальної політики України, Міністерства охорони здоров’я України від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови оплати праці № 308/519), ураховуючи наявність кваліфікаційної категорії.

Атестація сестер медичних, наслідком якої є присвоєння кваліфікаційної категорії або підтвердження наявної, проводиться відповідно до

Положення про атестацію молодших спеціалістів з медичною освітою, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України від 23.11.2007 р. № 742 (далі — Положення № 742).

Відповідно до вимог

Положення № 742 атестація молодших спеціалістів з медичною освітою здійснюється один раз на п’ять років.

Згідно з

п.п. 2.4.1 Умов оплати праці № 308/519 виплата заробітної плати з урахуванням підвищення посадового окладу за наявності кваліфікаційної категорії проводиться працівникам протягом п’яти років з дня затвердження наказом органу (закладу) охорони здоров’я рішення атестаційної комісії про її присвоєння (підтвердження).

Як визначено в

п.п. 1.8 Умов оплати праці № 308/519 , зміни розмірів підвищень посадових окладів проводяться з моменту (з дня) присвоєння кваліфікаційної категорії.

Відповідно до

п.п. 1.9.1 Умов оплати праці № 308/519 днем присвоєння (присудження) кваліфікаційної категорії є дата наказу відповідного органу (закладу, установи) про затвердження рішення атестаційної комісії.

Тому якщо термін дії кваліфікаційної категорії медичного працівника закінчився і чергову атестацію при цьому працівник не пройшов, то він

позбавляється права на підвищення посадового окладу за наявність кваліфікаційної категорії до проходження атестації та отримання чи підтвердження кваліфікаційної категорії.

При цьому підстав для переведення медичного працівника, у цьому випадку — сестри медичної з дієтичного харчування, на нижчу посаду — посаду молодшої медичної сестри, посада якої належить згідно з Довідником до категорії «робітники», немає.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі