Теми статей
Обрати теми

Порядок виплати матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ПОРЯДОК ВИПЛАТИ МАТЕРІАЛЬНОЇ ДОПОМОГИ ДЛЯ ВИРІШЕННЯ СОЦІАЛЬНО-ПОБУТОВИХ ПИТАНЬ

 

Алла ЛИТВИН, заступник директора Департаменту з питань державного регулювання заробітної плати та умов праці — начальник відділу державного регулювання заробітної плати в бюджетній сфері Міністерства праці та соціальної політики України

 

Згідно з п.п. 3 п. 2 постанови № 268 державним службовцям передбачено виплату матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань. Усім працівникам на державній службі належить ця виплата чи існує пріоритетність її надання? Які необхідні підстави для оформлення цієї допомоги?

(Одеська обл.)

 

Умови матеріального та соціально-побутового забезпечення держслужбовців визначено перш за все

Законом України «Про державну службу» від 16.12.93 р. № 3723-XII (далі — Закон про держслужбу).

Так, згідно зі

ст. 33 Закону про держслужбу державним службовцям можуть установлюватися надбавки за високі досягнення в праці та виконання особливо важливої роботи, доплати за виконання обов’язків тимчасово відсутніх працівників та інші надбавки й доплати, а також надаватися матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань.

Виплату матеріальної допомоги визначено

постановою КМУ «Про впорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів» від 09.03.2006 р. № 268 (далі — постанова № 268).

Так, згідно з

п.п. 3 п. 2 постанови № 268 керівникам відповідних держорганів надано право надавати працівникам у межах затвердженого фонду оплати праці матеріальну допомогу для вирішення соціально-побутових питань і матеріальну допомогу на оздоровлення при наданні щорічної відпустки. При цьому розмір кожного з цих видів матеріальної допомоги не повинен перевищувати середньомісячної заробітної плати працівника.

Матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань

не має систематичного характеру, а є разовою виплатою, що надається працівнику в разі настання непередбачених обставин (наприклад, у разі скрутного матеріального становища, у зв’язку з тривалою хворобою, у зв’язку з родинними обставинами, на поховання тощо).

Рішення про надання матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань у кожному конкретному випадку приймає керівник відповідного органу виходячи з обставин, викладених у заяві працівника, а також за наявності достатніх коштів на здійснення такої виплати. Так, якщо коштів, передбачених у кошторисі на виплату матеріальної допомоги, недостатньо, то виплачувати матеріальну допомогу для вирішення соціально-побутових питань немає можливості.

З урахуванням цієї умови протягом року за рішенням керівника матеріальну допомогу для вирішення соціально-побутових питань може бути виплачено всім, хто працює на державній службі, якщо для здійснення таких виплат достатньо коштів.

Конкретний порядок надання матеріальної допомоги має бути застережено в колективному договорі чи в окремому Положенні про надання працівникам матеріальної допомоги.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі