Теми статей
Обрати теми

Дитячі новорічні подарунки за рахунок Фонду соцстраху

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ДИТЯЧІ НОВОРІЧНІ ПОДАРУНКИ ЗА РАХУНОК ФОНДУ СОЦСТРАХУ

 

Ольга ВІТКОВСЬКА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Чи мають право на дитячі новорічні подарунки за рахунок Фонду соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності особи, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною до шести років?

Чи необхідно вартість дитячих новорічних подарунків від Фонду соцстраху відображати у формі № 1-ДФ?

(м. Харків)

 

Право на матеріальне забезпечення та соціальні послуги за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — Фонд) мають

застраховані особи ч. 1 ст. 4 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III (далі — Закон № 2240).

Забезпечення дитячими новорічними подарунками — один із видів соціальних послуг, що надаються таким особам за рахунок коштів Фонду.

Закупівлею дитячих новорічних подарунків та їх розподілом через свої відділення займається безпосередньо Фонд, керуючись

Порядком придбання та забезпечення дитячими новорічними подарунками дітей застрахованих осіб за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затвердженим постановою правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 25.10.2007 р. № 48 (далі — Порядок № 48).

Дитячі новорічні подарунки надаються застрахованим особам

за основним місцем роботи (абзац 1 ч. 1 ст. 50 Закону № 2240, п. 3.4 Порядку № 48). На цій підставі працівникам-сумісникам дитячі новорічні подарунки не надають. Працівники, для яких установа є основним місцем роботи, уключаючи тих, які перебувають на випробувальному терміні, мають право на отримання подарунка.

При цьому необхідно враховувати, що застрахована особа може отримати дитячий подарунок:

1) на дітей, яким станом

на 1 січня 2010 року не виповнилося 14 років (п. 1.5 Порядку № 48). Отже, якщо 14 років дитині виповниться 1 січня, то подарунок на неї отримати вже не можна. Тому при складанні заявки на отримання новорічних подарунків необхідно звертати увагу не тільки на рік народження дитини, а й на день та місяць народження, зазначені у свідоцтві про народження;

2) якщо вона є

батьком, матір’ю, усиновлювачем, опікуном чи піклувальником дитини (п. 1.5 Порядку № 48). При цьому кожній з таких осіб надається дитячий новорічний подарунок на кожну дитину. Наприклад, в одній установі працює мати й батько дитини, якій станом на 01.01.2010 р. не виповнилося 14 років. Кожен з батьків (і мати, і батько) має право отримати подарунок на дитину.

У

листі від 29.11.2007 р. № 01-16-2583 Фонд роз’яснив, що право на забезпечення подарунком за рахунок Фонду мають також такі категорії працівників:

сезонні працівники, якщо на момент настання страхового випадку вони перебувають у трудових відносинах з роботодавцем і сплачують або на їх користь сплачуються страхові внески до Фонду;

особи, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною до трьох років.

Щодо осіб, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною до шести років, то вони не мають права на новорічні подарунки за рахунок Фонду, оскільки за них не сплачуються страхові внески до Фонду, а період перебування в такій відпустці не включається до страхового стажу.

Вартість дитячих новорічних подарунків, придбаних за рахунок коштів Фонду для застрахованих осіб,

не є об’єктом обкладення податком з доходів фізосіб на підставі п.п. 4.3.1 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV.

Водночас вартість виданих подарунків

необхідно відобразити в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ з ознакою доходу «22» і зазначенням у графах 4 та 4а суми «0,00».

Нагадаємо також: у зв’язку з тим, що вартість дитячих новорічних подарунків не обкладається податком з доходів, вона не є базою для нарахувань (утримань) внесків до фондів соціального страхування.

Вартість отриманих від Фонду новорічних подарунків страхувальники

не відображають у звіті за формою Ф4-ФСС з ТВП.

Також зауважимо: оскільки подарунки не передаються у власність установи, то їх вартість відображають тільки на забалансовому рахунку 02 «Активи на відповідальному зберіганні».

Детальніше про порядок надання дитячих новорічних подарунків за рахунок коштів Фонду див. «Бюджетна бухгалтерія», 2008, № 47, с. 25.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі