Теми статей
Обрати теми

Щодо застосування пункту 5.1 постанови КМУ від 26.11.2008 р. № 1036 «Деякі питання організації бюджетного процесу»

Редакція ББ
Лист від 16.01.2009 р. № 31-18020-03-21/875

МІНІСТЕРСТВО ФІНАНСІВ УКРАЇНИ

ЩОДО ЗАСТОСУВАННЯ ПУНКТУ 5.1 ПОСТАНОВИ КМУ ВІД 26.11.2008 р. № 1036 «ДЕЯКІ ПИТАННЯ ОРГАНІЗАЦІЇ БЮДЖЕТНОГО ПРОЦЕСУ»

Лист від 16.01.2009 р. № 31-18020-03-21/875

 

Ураховуючи чисельні звернення місцевих державних адміністрацій стосовно застосування пункту 5.1 постанови Кабінету Міністрів України від 26.11.2008 р. № 1036 «Деякі питання організації бюджетного процесу», Міністерство фінансів повідомляє.

Указаним пунктом з метою економного та раціонального використання бюджетних коштів органам виконавчої влади до кінця 2009 року заборонено заповнювати вакантні на 1 грудня 2008 року посади, крім посад керівників структурних підрозділів та їх заступників.

Зазначена норма стосується кількості вакантних посад, що не були заповнені станом на 1 грудня 2008 року. Тобто до кінця 2009 року в апаратах місцевих державних адміністрацій, їх управліннях, відділах та інших структурних підрозділах має бути збережена кількість вакантних посад, що мала місце на 1 грудня 2008 року. Назва посади при цьому значення не має.

Стосовно посади працівника, який перебуває у відпустці для догляду за дитиною, слід зазначити, що відповідно до чинного законодавства за цим працівником зберігається місце роботи (посада), тобто працівник перебуває у трудових відносинах з державним органом і його посада не вважається вакантною.

До посад керівників структурних підрозділів та їх заступників, на заповнення вакансій яких не поширюється норма пункту 5.1 постанови Кабінету Міністрів України від 26.11.2008 р. № 1036, належать посади керівників управлінь (головних управлінь), відділів та інших структурних підрозділів місцевих державних адміністрацій та їх заступників, посади керівників управлінь, відділів, секторів, що входять до складу апаратів місцевих держадміністрацій, їх управлінь (головних управлінь), відділів та інших структурних підрозділів, та їх заступників.

Працевлаштування випускників Національної академії державного управління при Президенті України та інших вищих навчальних закладів, які навчалися за державними замовленнями, може проводитися в установленому законодавством порядку лише в разі виникнення додаткових вакантних посад після 1 грудня 2008 року.

 

Заступник Міністра В. Матвійчук

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

 

ЯК ЗАСТОСОВУВАТИ ОБМЕЖЕННЯ ЩОДО ПРИЙНЯТТЯ НА РОБОТУ ДО ДЕРЖОРГАНІВ

Нагадаємо, що наприкінці 2008 року для стабілізації ситуації, яка склалася в країні, Кабмін прийняв

постанову «Деякі питання організації бюджетного процесу» від 26.11.2008 р. № 1036 (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2008, № 47, с. 4).

Серед інших заходів у

п. 5.1 постанови № 1036 було встановлено: з метою економного та раціонального використання бюджетних коштів органам виконавчої влади до кінця 2009 року припинити заповнення вакантних на 1 грудня 2008 року посад, крім посад керівників структурних підрозділів та їх заступників.

У

листі, що коментується, Мінфін роз’яснив деякі питання застосування цього пункту.

Так, Мінфін підкреслив, що зазначена норма стосується кількості вакантних посад, які не було заповнено станом на 1 грудня 2008 року, тобто тих посад, на які не було прийнято працівників згідно з даними кадрової служби.

Це означає, що

до кінця 2009 року в апаратах місцевих державних адміністрацій, їх управліннях, відділах та інших структурних підрозділах має бути збережено кількість вакантних посад станом на 1 грудня 2008 року, тобто кадрового поповнення органів виконавчої влади не повинно бути. Якщо ж в органах виконавчої влади буде проведено скорочення штатної чисельності працівників, то його доцільно здійснювати насамперед за рахунок наявних вакансій.

При цьому, як справедливо підкреслює Мінфін, посада працівника, який перебуває у відпустці для догляду за дитиною, не вважається вакантною, оскільки відповідно до законодавства за таким працівником зберігається місце роботи (посада).

До посад керівників структурних підрозділів та їх заступників,

на яких не поширюється норма п. 5.1 постанови № 1036, належать посади:

— керівників управлінь (головних управлінь), відділів та інших структурних підрозділів місцевих державних адміністрацій та їх заступників;

— керівників управлінь, відділів, секторів, що входять до складу апаратів місцевих держадміністрацій, їх управлінь (головних управлінь), відділів та інших структурних підрозділів, та їх заступників.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі