Теми статей
Обрати теми

Питання зарахування стажу роботи у подвійному розмірі

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ПИТАННЯ ЗАРАХУВАННЯ СТАЖУ РОБОТИ У ПОДВІЙНОМУ РОЗМІРІ

Лідія ГАВРИЛЕНКО, головний спеціаліст з питань соціально-економічного захисту ЦК профспілки працівників охорони здоров’я України

 

Чи враховується у подвійному розмірі до стажу роботи стаж роботи на посаді головного лікаря шкірно-венерологічного диспансеру, а також робота за сумісництвом на посаді лікаря-дерматовенеролога?

(м. Київ)

 

Законом України «Про внесення змін до статті 60 Закону України «Про пенсійне забезпечення» від 10.07.2003 р. № 1110-IV

(далі — Закон № 1110), який набрав чинності з 15.08.2003 р., передбачено зараховувати роботу в інфекційних закладах (відділеннях) охорони здоров’я до стажу роботи у подвійному розмірі незалежно від того, у який період здійснювалася ця робота.

Слід зазначити, що особам, які на момент прийняття цього

Закону вже оформили пенсію і не працювали у вказаних закладах на момент набрання чинності Законом № 1110, стаж їх роботи в інфекційних закладах (відділеннях) охорони здоров’я до стажу роботи у подвійному розмірі не враховується у зв’язку з тим, що закони згідно зі ст. 58 Конституції України не мають зворотної дії в часі.

Пенсійний фонд України

листом від 06.06.2006 р. № 7112/0220 довів територіальним органам пенсійного забезпечення роз’яснення Міністерства охорони здоров’я України, які надано в листі від 15.02.2006 р. № 10.03.68/286, щодо віднесення шкірно-венерологічних диспансерів, відділень, палат та кабінетів до інфекційних закладів, робота в яких зараховується до стажу роботи у подвійному розмірі, за умови роботи з хворими на захворювання, віднесені до особливо небезпечних, небезпечних інфекційних та паразитарних хвороб, перелік яких затверджено наказом Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження Переліку особливо небезпечних, небезпечних інфекційних та паразитарних хвороб людини і носійства збудників цих хвороб» від 19.07.95 р. № 133 (далі — наказ № 133).

Що стосується зарахування стажу роботи на посаді головного лікаря, то

Довідником кваліфікаційних характеристик професій працівників (випуск 78 «Охорона здоров’я»), затвердженим наказом Міністерства охорони здоров’я України від 29.03.2002 р. № 117, визначені функціональні обов’язки головного лікаря закладу охорони здоров’я, згідно з якими він здійснює керівництво лікувально-профілактичним закладом, організовує лікувально-профілактичну роботу, адміністративно-господарську та фінансову діяльність закладу. Він не працює безпосередньо з хворими на особливо небезпечні та небезпечні хвороби, визначені наказом № 133, тому нема підстав зараховувати стаж роботи на посаді головного лікаря до стажу роботи в подвійному розмірі.

Що стосується

роботи за сумісництвом, то вона не зараховується до стажу роботи, що дає право на зарахування стажу у подвійному розмірі.

Порядок зарахування стажу роботи для оформлення пенсій затверджено постановою КМУ «Про затвердження Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній» від 12.08.93 р. № 637.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі