Теми статей
Обрати теми

ПДФО з виплат студентам із числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ПДФО З ВИПЛАТ СТУДЕНТАМ ІЗ ЧИСЛА ДІТЕЙ-СИРІТ І ДІТЕЙ, ПОЗБАВЛЕНИХ БАТЬКІВСЬКОГО ПІКЛУВАННЯ

Ольга ВІТКОВСЬКА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

З яких виплат (крім стипендії), що здійснюються у вищих навчальних закладах I — II рівнів акредитації, студентам із числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, утримується податок з доходів фізичних осіб?

(м. Донецьк)

 

На сьогодні грошове та матеріальне забезпечення студентам із числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, виплачується на підставі таких документів*:

постанови КМУ «Про поліпшення виховання, навчання, соціального захисту і матеріального забезпечення дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування» від 05.04.94 р. № 226 (далі — постанова № 226);

наказу Міністерства освіти і науки України «Про затвердження норм матеріального та нормативів фінансового забезпечення дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, а також вихованців шкіл-інтернатів» від 17.11.2003 р. № 763 (далі — наказ № 763).

* Види матеріального та грошового забезпечення, що виплачуються на підставі цих документів, наведено в консультації фахівця Міносвіти, опублікованій у «Бюджетній бухгалтерії», 2008, № 37, с. 30.

Спеціальним законом, що регулює питання оподаткування доходів громадян, є

Закон України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV (далі — Закон № 889).

Відповідно до

п.п. 4.3.27 Закону № 889 до складу загального місячного або річного оподатковуваного доходу не включаються вартість одягу, взуття, а також суми грошової допомоги , що надаються дітям-сиротам і дітям, позбавленим батьківського піклування (у тому числі випускникам професійних освітньо-виховних закладів та вищих освітніх закладів I і II рівнів акредитації), у порядку та розмірах, визначених Кабінетом Міністрів України.

У зв’язку з цим суми матеріального та грошового забезпечення дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, що виплачуються в розмірах та на умовах, передбачених

постановою № 226, не підлягають обкладенню податком з доходів фізичних осіб на підставі п.п. 4.3.27 Закону № 889. Аналогічні роз’яснення наведено в листі ДПАУ від 22.11.2006 р. № 13244/6/17-0716, 13249/5/17-0716 .

Згідно з

наказом № 763 вихованцям, учням, студентам із числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, які навчаються в навчальних закладах усіх типів та перебувають на повному державному забезпеченні, надається грошове забезпечення для придбання предметів гардероба і текстильної білизни в розмірі не менше 35 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (видається тим закладом, який вони закінчили).

Що стосується таких виплат, то в

Законі № 889 відсутні прямі норми щодо звільнення їх від оподаткування, тому вони обкладаються податком з доходів фізичних осіб при їх нарахуванні (виплаті) за ставкою 15 %.

Крім того, згідно з

п. 7 Порядку призначення і виплати стипендій, затвердженого постановою КМУ від 12.07.2004 р. № 882 (далі — Порядок № 882), з метою підвищення життєвого рівня та заохочення за успіхи в навчанні, участь у громадській, спортивній діяльності учням, студентам, які навчаються за державним замовленням, навчальний заклад може надавати матеріальну допомогу та заохочення. На ці цілі спрямовується 10 % коштів, передбачених у кошторисі навчального закладу для виплати стипендій.

Що стосується сум будь-яких заохочень (премій), які виплачуються студенту (слухачу) зі стипендіального фонду вищого навчального закладу, то оскільки в

Законі № 889 відсутні прямі норми щодо їх неоподаткування, то вони підлягають оподаткуванню при їх нарахуванні (виплаті) за ставкою 15 % без зменшення їх на суму податкової соціальної пільги та внесків до соціальних фондів. Аналогічні роз’яснення наведено й у «Віснику податкової служби України», 2007, № 4, с. 47.

Тому

із сум заохочень (премій) слід утримувати податок з доходів незалежно від їх розміру. При цьому жодних пільг для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, щодо необкладення податком з доходів виплачуваних ним премій законодавством не передбачено.

Що стосується оподаткування матеріальної допомоги, то згідно з п.п. 9.7.3 Закону № 889 матеріальна допомога не підлягає обкладенню податком з доходів, якщо вона сукупно за рік не перевищує суми, визначеної відповідно до п.п. 6.5.1 Закону № 889. У 2009 році її розмір дорівнює 940 грн.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі