ХАРЧУВАННЯ СТУДЕНТІВ ІЗ ЧИСЛА ДІТЕЙ-СИРІТ ТА ДІТЕЙ, ПОЗБАВЛЕНИХ БАТЬКІВСЬКОГО ПІКЛУВАННЯ, У НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДАХ
Людмила КУНГУРЦЕВА, головний спеціаліст відділу праці та нормативно-інформаційного забезпечення Міністерства освіти і науки України
Згідно з
постановою КМУ «Про поліпшення виховання, навчання, соціального захисту та матеріального забезпечення дітей-сиріт і дітей, які залишилися без піклування батьків» від 05.04.94 р. № 226 учні та студенти з числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, зараховуються на повне державне утримання і в період навчання до 23-х років або до закінчення відповідного навчального закладу забезпечуються безплатно харчуванням за нормами для вихованців шкільного віку шкіл-інтернатів. Такі норми затверджено додатком 4 до постанови КМУ «Про затвердження норм харчування у навчальних і оздоровчих закладах» від 22.11.2004 р. № 1591 (далі — постанова № 1591). Наведемо ці норми:
Норми харчування
у дитячих будинках, загальноосвітніх школах-інтернатах, інтернатах
у складі загальноосвітніх навчальних закладів, професійно-технічних навчальних закладах
(денна норма на одну дитину, грамів)
Найменування продукту | Вікова група (років) | |||
від 3 до 6 | від 6 до 10 | від 10 до 13 | від 13 і старше | |
Хліб житній
| 100
| 150
| 180
| 200 |
Хліб пшеничний
| 130
| 180
| 230
| 250 |
Борошно пшеничне
| 30
| 40
| 45
| 50 |
Крохмаль
| 3
| 3
| 3
| 3 |
Крупи, бобові, макаронні вироби
| 45
| 65
| 80
| 80 |
Картопля
| 300
| 350
| 400
| 420 |
Овочі свіжі
| 350
| 400
| 450
| 470 |
Фрукти свіжі, цитрусові
| 250
| 300
| 300
| 300 |
Соки
| 150
| 180
| 200
| 200 |
Фрукти сушені
| 20
| 15
| 15
| 15 |
Кондитерські вироби
| 30
| 30
| 35
| 40 |
Цукор
| 50
| 60
| 70
| 70 |
Мед, медопродукти
| 3
| 4
| 5
| 7 |
Масло вершкове
| 40
| 45
| 50
| 50 |
Олія
| 12
| 15
| 18
| 20 |
Сало
| 2
| 4
| 6
| 8 |
Яйця, штук
| 1
| 1
| 1
| 1 |
Молоко, кисломолочні продукти
| 500
| 500
| 500
| 500 |
Сир кисломолочний
| 40
| 50
| 70
| 70 |
Сир твердий
| 12
| 15
| 20
| 20 |
Сметана
| 15
| 20
| 25
| 25 |
М’ясо, птиця
| 125
| 130
| 160
| 160 |
Ковбасні вироби
| 25
| 20
| 25
| 40 |
Риба, рибопродукти
| 75
| 85
| 100
| 100 |
Кава злакова, цикорій
| 2
| 3
| 4
| 5 |
Какао
| 2
| 2
| 2
| 3 |
Чай
| 0,1
| 0,2
| 0,5
| 0,5 |
Сіль, сіль йодована
| 6
| 8
| 10
| 10 |
Дріжджі
| 1
| 2
| 3
| 3 |
Лавровий лист
| 0,02
| 0,02
| 0,02
| 0,02 |
Сухарі панірувальні
| 2
| 4
| 3
| 4 |
Томатна паста
| 2
| 3
| 3
| 4 |
Ванільний цукор
| 0,1
| 0,1
| 0,1
| 0,1 |
Кислота лимонна
| 0,1
| 0,1
| 0,1
| 0,2 |
Приміткою 7 до
додатка 4 до постанови № 1591 передбачено, що в разі відсутності можливості для організації повноцінного харчування студентам із числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають на повному державному забезпеченні або яким в установленому законодавством порядку призначено опікуна чи піклувальника, у навчальному закладі може виплачуватися грошова компенсація в розмірі вартості харчування у школах-інтернатах відповідного регіону з урахуванням торговельних націнок. Слід звернути увагу, що розрахунок здійснюється відповідно до норм харчування, установлених для вікової групи «від 13 і старше», які наведено вище.Цією ж приміткою передбачено, що особам, яким в установленому порядку призначено опікуна чи піклувальника, на період навчання (тобто до закінчення навчального закладу, включаючи вихідні, святкові дні й канікули) у навчальних закладах виплачується вартість обіду.
Отже, законодавство передбачає компенсування вартості харчування при виникненні обставин, за яких повноцінне харчування не може бути забезпечене.
З огляду на те, що жодний нормативний акт не зобов’язує студентів зазначених категорій харчуватися безпосередньо у навчальному закладі, можна зробити висновок, що це їх
право, а не обов’язок.Конкретні обставини, за яких вони не можуть отримати повноцінне харчування, мають бути розглянуті керівником вищого навчального закладу на раді, виборним профспілковим органом первинної профспілкової організації, членами якої є студенти. До таких конкретних обставин можуть бути віднесені проживання студентів поза гуртожитком, на великій відстані від їдальні або якщо їх не влаштовує режим роботи їдальні тощо.
Згідно зі
ст. 36 Закону України «Про вищу освіту» від 17.01.2002 р. № 2984-III для вирішення поточних питань діяльності вищого навчального закладу III — IV рівнів акредитації створюються робочі органи.Грошова компенсація зазначеним особам може виплачуватися в указаних вище розмірах
після прийняття відповідного рішення керівником навчального закладу.Організація та відповідальність за харчування у вищих навчальних закладах покладається на керівників закладів.