Теми статей
Обрати теми

Стаж педагогічної роботи

Редакція ББ
Відповідь на запитання

КОНСУЛЬТУЮТЬ ФАХІВЦІ МІНОСВІТИ

СТАЖ ПЕДАГОГІЧНОЇ РОБОТИ

 

Оксана ТКАЧЕНКО, заступник начальника відділу праці та нормативно-інформаційного забезпечення Департаменту економіки і фінансування Міністерства освіти і науки України

 

1. Чи зараховується до педагогічного стажу, що дає право на виплату надбавки за вислугу років, період роботи на посаді:

— керівника гуртка та викладача у відомчій музичній студії при Будинку культури заводу;

— керівника гуртка та викладача фортепіано при міському Будинку культури;

— викладача міської музичної студії;

— методиста методичного кабінету для вчителів (з 1970 по 1980 р.);

— інспектора з музичних шкіл в обласному управлінні культури?

2. Чи зараховується до педагогічного стажу період служби в Радянській Армії, якщо до служби в армії і після неї працівник не обіймав педагогічні посади (1986 — 1988 рр. — служба в Радянській Армії; 1988 — 1989 рр. — настроювач у музичній школі; з 1989 року — викладач у музичній школі)?

(м. Івано-Франківськ)

 

Згідно зі

ст. 57 Закону України «Про освіту» від 23.05.91 р. № 1060-XII надбавка за вислугу років є обов’язковою виплатою, гарантованою державою педагогічним та науково-педагогічним працівникам. Перелік посад педагогічних та науково-педагогічних працівників затверджено постановою КМУ від 14.06.2000 р. № 963 (далі — Перелік № 963).*

* Опубліковано в газеті «Бюджетна бухгалтерія», 2009, № 10, с. 18.

Надбавку за вислугу років нараховують щомісячно у відсотках до посадового окладу (ставки заробітної плати) залежно від

стажу педагогічної роботи в таких розмірах: понад 3 роки — 10 %, понад 10 років — 20 %, понад 20 років — 30 %.

Умови виплати надбавки за вислугу років регулює

Порядок виплати надбавок за вислугу років педагогічним та науково-педагогічним працівникам навчальних закладів і установ освіти, затверджений постановою КМУ від 31.01.2001 р. № 78 (далі — Порядок № 78)**.

** Опубліковано в газеті «Бюджетна бухгалтерія», 2009, № 10, с. 17.

Дія

Порядку № 78 поширюється на працівників, які обіймають посади згідно з Переліком № 963 та на яких поширюються умови оплати праці працівників навчальних закладів і установ освіти.

Відповідно до

п. 2 Порядку № 78 до стажу педагогічної роботи для виплати надбавки за вислугу років педагогічним та науково-педагогічним працівникам зараховується період роботи на посадах, передбачених Переліком № 963. Крім того, у п. 2 Порядку № 78 наведено додатковий перелік посад, робота на яких зараховується до стажу педагогічної роботи. Тобто для зарахування до стажу педагогічної роботи важливий факт роботи на посадах, визначених Переліком № 963 і п. 2 Порядку № 78 , та умови оплати праці працівників, а не робота в конкретному закладі.

Основним документом для визначення стажу педагогічної роботи є трудова книжка та інші документи, які відповідно до законодавства підтверджують стаж роботи.

На підставі наведених документів зазначимо, чи зараховується до педагогічного стажу, який дає право на виплату надбавки за вислугу років, період роботи на зазначених у запитанні посадах.

 

Зараховується чи ні до педстажу

Підстава

Період роботи на посаді інспектора з музичних шкіл в обласному управлінні культури

Не зараховується

Згідно з п. 2 Порядку № 78 до стажу педагогічної роботи зараховується період роботи на посадах, передбачених Переліком № 963. Посаду інспектора Переліком № 963 не передбачено і вона не належить до педагогічних посад

Період роботи на посаді методиста методичного кабінету для вчителів (з 1970 по 1980 р.)

Зараховується

Як уже зазначалося, для зарахування до стажу педагогічної роботи важливий факт роботи на посадах, визначених Переліком № 963 і п. 2 Порядку № 78. Крім того, згідно з абз. 8 п. 2 Порядку № 78 до стажу педагогічної роботи зараховується період роботи на відповідних посадах у закладах освіти СРСР.

Посаду методиста зазначено в Переліку № 963, отже, період роботи на посаді методиста з 1970 по 1980 р. зараховується до педагогічного стажу, який дає право на нарахування надбавки за вислугу років

Період роботи на посаді керівника гуртка, викладача у відомчій музичній студії при Будинку культури заводу, викладача фортепіано при міському Будинку культури, викладача міської музичної студії

Зараховується за певних умов

Згідно з абз. 3 Переліку № 963 до педагогічних працівників належать учителі та викладачі всіх спеціальностей, а також керівники гуртка.

Слід зауважити, що дія Порядку № 78 (згідно з п. 2 постанови КМУ від 31.01.2001 р. № 78) поширюється виключно на працівників, умови оплати праці яких відповідають умовам оплати праці в навчальних закладах та установах освіти.

Тому в разі якщо оплата праці педагогічних працівників, зазначених у запитанні, здійснювалася за нормативно-правовими документами Міністерства освіти, то їх стаж роботи на цих посадах зараховується до педагогічного стажу для виплати надбавки за вислугу років, передбаченої ст. 57 Закону України «Про освіту»

Період служби в Радянській Армії

Зараховується

Згідно з п. 5 Порядку № 78 до стажу педагогічної роботи зараховується час перебування громадян України на військовій службі. Порядком № 78 не передбачено будь-яких обмежень або додаткових умов, що стосуються перебування на військовій службі. Крім того, згідно зі ст. 2 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» час проходження військової служби зараховується громадянам України до їх страхового стажу, стажу роботи, стажу роботи за спеціальністю, а також до стажу державної служби.У зв’язку з цим службу в армії може бути зараховано до педагогічного стажу для виплати надбавки за вислугу років незалежно від того, передувала чи ні їй педагогічна діяльність, а також незалежно від місця та часу проходження військової служби, зокрема в Радянській Армії.

Слід зауважити, що основним документом, який підтверджує перебування громадян на військовій службі, є військовий квиток.

Період роботи настроювачем у музичній школі (1988 — 1989 рр.) не зараховується до педагогічного стажу, оскільки цю посаду не зазначено в Переліку № 963 та Порядку № 78 і вона не є педагогічною

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі