Теми статей
Обрати теми

Інформаційна сторінка

Редакція ББ
Новини

З 1 СІЧНЯ 2010 РОКУ МІНІМАЛЬНА ЗАРОБІТНА ПЛАТА ВИЗНАЧАТИМЕТЬСЯ В ПОГОДИННОМУ РОЗМІРІ

Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України стосовно погодинної оплати праці» від 25.06.2009 р. № 1574-VI

установлено, що з 1 січня 2010 року мінімальна заробітна плата визначатиметься не тільки за виконану місячну норму оплати праці, а також і в погодинному розмірі. Відповідні зміни внесено до ст. 95 Кодексу законів про працю України і ст. 3 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР.

Механізм визначення та застосування мінімальної заробітної плати в погодинному розмірі доручено розробити і затвердити Кабміну у двомісячний строк від дня опублікування прийнятого

Закону.

Зміни наберуть чинності

з 01.01.2010 р.

 

УСТАНОВЛЕНО ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА КОРУПЦІЙНІ ПРАВОПОРУШЕННЯ

З

01.01.2010 р. набере чинності новий закон про протидію корупції — Закон України «Про засади запобігання та протидії корупції» від 11.06.2009 р. № 1506-VI. З цієї ж дати втратить чинність Закон України «Про боротьбу з корупцією» від 05.10.95 р. № 356/95-ВР.

Відповідно до цього

Закону держслужбовцям, які є близькими родичами (у тому числі співмешканцями), заборонять працювати, будучи підлеглими один одному. Якщо такий факт виявиться, когось із них переведуть на іншу роботу, а якщо відповідного місця не знайдеться — звільнять.

Законом

визначено, чим держслужбовці можуть займатися: зокрема, підприємницькою діяльністю — не можна, а ось творчою та науковою діяльністю, викладанням, лікувати людей, бути спортивним інструктором чи арбітром у неробочий час — можна.

Фізичним та юридичним особам заборонено здійснювати фінансування органів державної влади чи органів місцевого самоврядування, у тому числі надавати їм матеріальну або нематеріальну допомогу, безоплатно виконувати роботи, надавати послуги, передавати кошти чи інше майно, крім випадків, передбачених законами або міжнародними договорами України.

Крім того,

Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України про відповідальність за корупційні правопорушення» від 11.06.2009 р. № 1508-VI унесено зміни до Кримінального кодексу України (ККУ), Кримінально-процесуального кодексу України (КПКУ) та Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП) у частині встановлення кримінальної та адміністративної відповідальності за вчинення корупційних діянь та діянь, пов’язаних з корупцією, а також визначено порядок притягнення до цих видів відповідальності.

Так,

КУпАП доповнено главою «Корупційні адміністративні правопорушення», що включає статті, якими встановлено відповідальність за отримання неправомірної вигоди, підкуп, незаконне сприяння фізичним або юридичним особам, порушення обмежень щодо заняття підприємницькою діяльністю та вимог щодо сумісництва, незаконне входження до складу правління чи інших керівних органів суб’єктів господарювання, ненадання інформації або надання недостовірної чи неповної інформації, неправомірне втручання в діяльність державних органів, підприємств, установ та організацій, порушення вимог фінансового контролю, невжиття заходів щодо запобігання та протидії корупції та іншим корупційним правопорушенням.

ККУ

доповнено розділом «Злочини у сфері службової діяльності в юридичних особах приватного права та професійної діяльності, пов’язаної з наданням публічних послуг», в якому визначено відповідальність за зловживання повноваженнями, перевищення повноважень, зловживання повноваженнями особами, які надають публічні послуги, комерційний підкуп та інші злочини в цій сфері.

КПКУ

доповнено нормою про притягнення до кримінальної відповідальності за заявою юридичної особи.

Закон № 1508-VI

набере чинності з дня його опублікування та вводиться в дію з 01.01.2010 р.

 

ЗАБОРОНЕНО ПЕРЕДАЧУ В СУБОРЕНДУ ПРИМІЩЕНЬ БЮДЖЕТНИХ ОРГАНІЗАЦІЙ, ЩО УТРИМУЮТЬСЯ ЗА РАХУНОК КОШТІВ ДЕРЖБЮДЖЕТУ

Кабмін

розпорядженням «Деякі питання ефективного використання приміщень бюджетних установ та органів виконавчої влади» від 08.07.2009 р. № 787-р з метою забезпечення реалізації вимог п. 30 ст. 2, п. 15 ст. 6 Закону про держбюджет на 2009 рік бюджетним установам, що утримуються за рахунок коштів державного бюджету, у тому числі органам виконавчої влади, при передачі в оренду приміщень (їх частин), не задіяних ними в безпосередній роботі при виконанні своїх функцій, заборонив передачу в суборенду такого майна.

 

УНЕСЕНО ДОПОВНЕННЯ ДО ПОСТАНОВИ КМУ № 1404

Кабмін

постановою від 08.07.2009 р. № 720 уніс зміни до п. 1 постанови КМУ «Питання попередньої оплати товарів, робіт і послуг, що придбаваються за бюджетні кошти» від 09.10.2006 р. № 1404.

Зокрема,

п.п. 2 п. 1 доповнено новими абзацами, згідно з якими дозволяється передоплата на строк не більше одного місяця інших товарів вартістю не більше ніж 100 тис. грн., а також інших робіт і послуг, якщо розмір такої оплати не перевищує 30 % їх вартості.

Крім того, запроваджено додаткову вимогу про те, що замовники здійснюють передоплату вартості лише тих товарів, робіт і послуг, які згідно з договорами передбачається поставити, виконати, надати

протягом поточного бюджетного року.

Постанова № 720 набрала чинності 15.07.2009 р.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі