Теми статей
Обрати теми

Доплати та надбавки водіям санітарних машин

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ДОПЛАТИ ТА НАДБАВКИ ВОДІЯМ САНІТАРНИХ МАШИН

 

Анжела КУПЛИВАНЧУК, головний спеціаліст Департаменту економіки, фінансів і бухгалтерської звітності Міністерства охорони здоров’я України

 

1. Чи має право керівник закладу охорони здоров’я встановити водію санітарної машини одночасно доплату за ненормований робочий день і надбавку за складність та напруженість у роботі?

2. В якому порядку підвищується посадовий оклад водія санітарної машини згідно з п.п. 2.4.4 Умов № 308/519? Чи залежить розмір підвищення від фактично відпрацьованого часу?

(м. Харків)

 

1. При обчисленні заробітної плати працівників закладів охорони здоров’я слід керуватися

Умовами оплати праці працівників закладів охорони здоров’я і установ соціального захисту населення, затвердженими спільним наказом Мінпраці та Міністерства охорони здоров’я України від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови № 308/519).

Згідно з

п. 1.5 Умов № 308/519 оплата праці працівників здійснюється за фактично відпрацьований час виходячи з посадового окладу (тарифної ставки) або залежно від виконання норми виробітку та відрядної розцінки з урахуванням підвищень, доплат та надбавок, передбачених чинним законодавством. Заробітна плата працівника граничними розмірами не обмежується.

Щодо надбавок та доплат водію санітарної машини, вказаних у запитанні, зазначимо таке.

Доплата за ненормований робочий день.

Згідно з п.п. 3.4.4 Умов № 308/519 керівники закладів охорони здоров’я за узгодженням з профспілковими комітетами можуть установлювати ненормований робочий день для водіїв легкових та санітарних автомобілів, автомобілів швидкої медичної допомоги з доплатою 25 % тарифної ставки за відпрацьований час. Водіям автомобілів з ненормованим робочим днем доплата за роботу в нічний час провадиться на загальних підставах.

Таким чином, якщо керівником установи за узгодженням з профспілковим комітетом водію санітарної машини встановлено ненормований робочий день, то йому може бути встановлено доплату за ненормований робочий день. Зверніть увагу: такий вид доплати встановлюється за фактично відпрацьований час виходячи з даних подорожніх листів.

Надбавка за складність та напруженість у роботі

встановлюється відповідно до п. 4.4 Умов № 308/519.

Так, працівникам може встановлюватися надбавка в розмірі до 50 % посадового окладу (тарифної ставки):

— за високі досягнення у праці;

— за виконання особливо важливої роботи (на строк її виконання);

— за складність, напруженість у роботі.

При цьому граничний розмір зазначених надбавок для одного працівника не повинен перевищувати 50 % посадового окладу.

Інакше кажучи, якщо працівнику одночасно встановлено дві (чи навіть три) перелічені надбавки, то граничний їх розмір не повинен перевищувати 50 % посадового окладу.

Те, що водію встановлено доплату за ненормований робочий день у розмірі 25 %, не впливає на відсоток установлення надбавки за складність та напруженість у роботі.

Доплата за ненормований робочий день і надбавка за складність та напруженість у роботі є різними видами виплат, передбаченими різними положеннями

Умов № 308/519.

Рішення про виплату надбавки за складність і напруженість у роботі та її розмір приймає керівник установи, що оформляється відповідним наказом.

Таким чином,

водію санітарної машини може бути одночасно встановлено доплату за ненормований робочий день і надбавку за складність та напруженість у роботі.

Слід пам’ятати, що конкретні розміри доплат, надбавок та інших виплат визначаються керівником закладу, установи

за рахунок і в межах фонду заробітної плати та відображаються в розрахункових відомостях на виплату заробітної плати (п. 1.7 Умов № 308/519).

2. Згідно з

п.п. 2.4.4 Умов № 308/519 водіям санітарних автомобілів місячна тарифна ставка підвищується на 20 %. Перелік автомобілів, віднесених до санітарних, затверджується Міністерством охорони здоров’я України.

Так,

наказом Міністерства охорони здоров’я України від 02.10.2000 р. № 232 затверджено Перелік спеціальних і спеціалізованих транспортних засобів сфери охорони здоров’я України, що належать до складу (категорії) санітарних.

 

Перелік спеціальних і спеціалізованих транспортних засобів сфери охорони
здоров’я України, що належать до складу (категорії) санітарних

До спеціальних санітарних транспортних засобів належать:

До спеціалізованих санітарних транспортних засобів належать:

— швидка медична допомога;— невідкладна медична допомога;— реанімаційний;— оперативний медицини катастроф;— оперативно-рятувальний надзвичайних ситуацій;— спеціальні перевезення (трупів, анатомічних матеріалів тощо)

— медична служба;— пересувні пункти забору та переливання крові;— рентгенологічні;— асенізаційні та дезінфекційні;— пересувна медична лабораторія;— аварійно-технічна служба

 

Водіям наведених у таблиці санітарних машин посадовий оклад підвищується на 20 % незалежно від фактично відпрацьованого часу.

Умови № 308/519 не містять із цього приводу жодних обмежень.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі