Теми статей
Обрати теми

Деякі питання оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів, що фінансуються з бюджету

Редакція ББ
Постанова від 20.05.2009 р. № 482

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

Деякі питання оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів, що фінансуються з бюджету

Постанова від 20.05.2009 р. № 482

 

Кабінет Міністрів України

постановляє:

1. Установити, що у разі, коли розмір посадового окладу працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів, що фінансуються з бюджету, нижчий ніж визначений законом розмір мінімальної заробітної плати, посадовий оклад установлюється на рівні відповідного розміру мінімальної заробітної плати.

2. Міністерству праці та соціальної політики разом з Міністерством фінансів і Міністерством юстиції привести власні нормативні акти у відповідність з цією постановою.

 

Прем’єр-міністр України Ю. Тимошенко

 

Коментар редакції

КМУ РОЗПОРЯДИВСЯ: ЯКЩО ОКЛАДИ ДЕРЖСЛУЖБОВЦІВ ТА СЛУЖБОВЦІВ МЕНШЕ
 МІНЗАРПЛАТИ, ЇХ МАЄ БУТИ ВСТАНОВЛЕНО НА ЇЇ РІВНІ

Законом про держбюджет-2009

передбачено поступове збільшення протягом року мінімальної заробітної плати. До кінця року її розмір становитиме 669 грн.

На тлі зростання мінімальної заробітної плати посадові оклади працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів (далі — держоргани) залишаються на колишньому рівні, а через фінансово-економічну кризу їх підвищення поки що не передбачається.

Фактично на сьогодні працівників держорганів, розмір посадових окладів яких менше мінзарплати, мало. Однак до кінця року, коли мінзарплата збільшиться на кілька десятків гривень, кількість працівників, чиї оклади менше мінзарплати, істотно збільшиться.

У цій ситуації набуває особливої актуальності

ст. 3 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР, згідно з якою оплата праці за виконану працівником місячну, погодинну норму праці (обсяг робіт) не може здійснюватися нижче мінімальної зарплати .

З метою дотримання законодавства про працю КМУ в

постанові, що коментується, розпорядився: посадові оклади працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів, які менше мінімальної заробітної плати, повинні встановлюватися на її рівні.

Нагадаємо: зазначена норма не нова і була передбачена ще

п. 3 постанови КМУ «Деякі питання оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів» від 19.07.2006 р. № 984. Однак наприкінці 2008 року вона втратила чинність згідно з постановою КМУ від 25.10.2008 р. № 939. Тепер такий порядок установлення окладів, які менше мінімальної заробітної плати, фактично відновлено.

Крім того, КМУ дав вказівку Мінпраці, Мінфіну та Мін’юсту привести свої нормативні акти у відповідність до

постанови, що коментується. Це означає, що незабаром відповідні зміни внесуть до всіх нормативних документів, які регулюють оплату праці працівників держорганів.

У зв’язку з цим працівникам бухгалтерських служб держорганів слід узяти на замітку

постанову, що коментується. Кожного разу зі збільшенням мінімальної заробітної плати посадові оклади працівників повинні переглядатися й оклади, які менше мінімальної заробітної плати, у штатних розписах необхідно встановлювати на її рівні.

Зазначимо декілька слів про проведення індексації зарплати. Нагадаємо: за загальним правилом місяць підвищення мінімальної заробітної плати (якщо він супроводжується зростанням заробітної плати) вважається базовим для проведення індексації. Індексацію в такому місяці не проводять

за умови, що сума, на яку підвищено заробітну плату, перевищує суму індексації, яку могло бути нараховано цього місяця. В іншому разі підвищення заробітної плати у зв’язку зі збільшенням мінімальної заробітної плати не вплине на механізм проведення індексації — індексація продовжується на загальних підставах на визначені індекси. Це необхідно враховувати при встановленні окладів на рівні мінзарплати. Так, останнім базовим місяцем (місяцем останнього підвищення заробітної плати) для працівників держорганів є лютий 2008 року. Ураховуючи, що у зв’язку з установленням окладів на рівні мінзарплати їх підвищення відбудеться на суму набагато меншу, ніж сума можливої індексації, то для таких працівників місяць підвищення окладів та встановлення їх на рівні мінзарплати не вважатиметься базовим.

Для решти працівників, посадові оклади яких залишатимуться на колишньому рівні, базовим місяцем також залишиться лютий 2008 року.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі