Теми статей
Обрати теми

Щодо доповнення переліку груп власних надходжень бюджетних установ

Редакція ББ
Лист від 27.04.2009 р. № 31-06040-03-24/11846

МІНІСТЕРСТВО ФІНАНСІВ УКРАЇНИ

ЩОДО ДОПОВНЕННЯ ПЕРЕЛІКУ ГРУП ВЛАСНИХ НАДХОДЖЕНЬ БЮДЖЕТНИХ УСТАНОВ

Лист від 27.04.2009 р. № 31-06040-03-24/11846

 

Міністерство фінансів України розглянуло лист Державного казначейства України <…> щодо доповнення переліку груп власних надходжень бюджетних установ та повідомляє.

Постановою Кабінету Міністрів України від 11.02.2009 р. № 90 «Про доповнення додатка 1 до постанови Кабінету Міністрів України від 17 травня 2002 року № 659» доповнено першу групу власних надходжень бюджетних установ надходженнями від плати за послуги із створення умов для початку реалізації інфраструктурних проектів. Такі надходження спрямовуються на покриття витрат, пов’язаних з організацією та наданням зазначених послуг, а також за погодженням з Мінфіном витрат капітального характеру, пов’язаних з наданням послуг із створення умов для початку реалізації інфраструктурних проектів.

За наведеними у довідкових виданнях визначеннями, під інфраструктурою розуміють комплекс галузей та видів діяльності сфери обслуговування, що забезпечують загальні умови функціонування економіки та життєдіяльності людей. Інфраструктура охоплює, зокрема, всі види транспорту, комунальне та готельне господарство, сукупність засобів інформації та зв’язку, об’єкти раціонального використання природних ресурсів, торгівлю, міські комунікації, освіту, охорону здоров’я, громадське харчування тощо.

Слід зазначити, що на виконання протоколу наради у Прем’єр-міністра України від 22 січня 2009 року пріоритетними напрямами реалізації інфраструктурних проектів у галузях транспорту та зв’язку є розвиток морських портів, аеропортів, залізничних вокзалів, у тому числі проекти будівництва вокзальних приміщень над залізничними коліями.

Так, у сфері транспорту та дорожнього господарства діють такі акти:

Відповідно до Закону України «Про автомобільний транспорт» до інфраструктури автомобільних шляхів сполучення належать: автомобільні дороги, автовокзали, автостанції, зупинки автобусних маршрутів загального користування, майданчики для розвороту і відстою автобусів у початкових і кінцевих пунктах маршрутів, стоянки таксі, вантажні термінали (автопорти), вантажні автомобільні станції, контейнерні пункти, об’єкти дорожнього сервісу. До об’єктів дорожнього сервісу, призначених для надання послуг перевізникам, водіям та пасажирам, належать: стоянки, мийки, автозаправні станції, мотелі, кемпінги, магазини, пункти громадського харчування, зв’язку та медичної допомоги.

Відповідно до наказу Міністерства транспорту та зв’язку «Про затвердження Правил перевезення пасажирів, багажу, вантажобагажу та пошти залізничним транспортом України» від 27.12.2006 р. № 1196 інфраструктурою залізничного транспорту є технологічний комплекс, до складу якого входять: залізничні шляхи сполучення, залізничні станції, пристрої енергопостачання, зв’язку, сигналізації, централізації, блокування, інформаційні комплекси і система керування рухом та ін., що забезпечують функціонування єдиного комплексу перевезень залізничним транспортом загального користування.

Відповідно до Закону України «Про телекомунікації» (ст. 3) телекомунікації є невід’ємною частиною виробничої та соціальної інфраструктури України і призначені для задоволення потреб фізичних та юридичних осіб, органів державної влади в телекомунікаційних послугах.

Телекомунікаційна мережа — це комплекс технічних засобів телекомунікацій та споруд, призначених для маршрутизації, комутації, передавання та/або приймання знаків, сигналів, письмового тексту, зображень та звуків або повідомлень будь-якого роду по радіо, проводових, оптичних чи інших електромагнітних системах між кінцевим обладнанням.

Щодо послуг із створення умов для початку реалізації інфраструктурних проектів, що можуть надаватися бюджетними установами, то їх перелік формуватиметься залежно від завдань та очікуваних результатів таких проектів.

Поряд з цим вважаємо необхідним внести зміни до переліку платних послуг, що можуть надаватися бюджетними установами, які затверджені відповідними постановами Кабінету Міністрів України в частині доповнення їх послугами із створення умов для початку реалізації інфраструктурних проектів.

 

Заступник Міністра А. Мярковський

 

Коментар редакції

 

ПОСЛУГИ ЗІ СТВОРЕННЯ УМОВ ДЛЯ ПОЧАТКУ РЕАЛІЗАЦІЇ ІНФРАСТРУКТУРНИХ ПРОЕКТІВ
 ЯК ВЛАСНІ НАДХОДЖЕННЯ БЮДЖЕТНИХ УСТАНОВ

Питання, яке роз’яснює Мінфін у

листі, що коментується, виникло з приводу нерозуміння поняття «інфраструктурний проект». Надходженнями від плати за послуги зі створення умов для початку реалізації інфраструктурних проектів було доповнено першу групу власних надходжень бюджетних установ відповідно до постанови КМУ «Про доповнення додатка 1 до постанови Кабінету Міністрів України від 17 травня 2002 року № 659» від 11.02.2009 р. № 90.

Інфраструктура

являє собою сукупність складових частин загального устрою економічного (науково-технічного, ринкового, інформаційного тощо) життя, що мають підлеглий, допоміжний характер і забезпечують ефективну діяльність економічної системи в цілому.

Як зазначає Мінфін, інфраструктура охоплює транспорт, засоби інформації та зв’язку, торгівлю, освіту, охорону здоров’я тощо. Тобто це всі ті структури, які займаються обслуговуванням сфер діяльності економіки в цілому і окремих організацій, підприємств, установ та забезпечують їх належне функціонування.

У

листі, що коментується, Мінфін наводить приклади та роз’яснення інфраструктури сфери транспорту і дорожнього господарства, до якої, зокрема, належать автовокзали, вантажні термінали, залізничні шляхи сполучення тощо.

Такі приклади можна навести і стосовно інших сфер діяльності, наприклад до інфраструктури кабельних мереж належать установи та організації, які займаються будівництвом кабельних мереж, розвитком технологій та виробництва тощо.

Крім того, невід’ємною частиною виробничої та соціальної інфраструктури України є

телекомунікації. Телекомунікації дозволяють передавати інформацію та дані в будь-яких сферах діяльності.

Стосовно бюджетних організацій Мінфін зазначає, що перелік послуг зі створення умов для початку реалізації інфраструктурних проектів формуватиметься залежно від завдань та результатів таких проектів.

Нагадаємо: платні послуги, які надаються бюджетними установами, повинні відповідати перелікам дозволених платних послуг, що визначено нормативними документами для відповідних галузей.

Тому в першу чергу надання таких послуг повинно бути дозволено відповідними нормативними документами.

У зв’язку з цим Мінфін пропонує внести зміни до відповідних переліків платних послуг, які можуть надавати бюджетні установи та організації.

Відповідно до п. 3 Переліку груп власних надходжень бюджетних установ, вимог щодо їх утворення та напрямів використання, затвердженого постановою від 17.05.2002 р. № 659, кошти, отримані за послуги зі створення умов для початку реалізації інфраструктурних проектів, можна буде використовувати на покриття витрат, пов’язаних з організацією та наданням таких послуг, а також за погодженням з Мінфіном витрат капітального характеру, пов’язаних з наданням послуг зі створення умов для початку реалізації інфраструктурних проектів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі