Теми статей
Обрати теми

Виплата добових при відрядженні на невелику відстань та за один день

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ВИПЛАТА ДОБОВИХ ПРИ ВІДРЯДЖЕННІ НА НЕВЕЛИКУ ВІДСТАНЬ ТА ЗА ОДИН ДЕНЬ

 

Тетяна РЯБУХА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Чи обов’язково треба виплачувати добові за час службового відрядження працівникові сільської ради у випадку, коли він від’їздить у районний центр на 3 — 4 години рейсовим автобусом, повертається в цей же день і продовжує роботу? Вартість проїзду в обидві сторони становить 15 грн., водночас як добові необхідно платити в більшому розмірі. Через брак коштів сільська рада повертає працівникові витрачені ним власні кошти лише за проїзд, а добові не виплачує. Районне контрольно-ревізійне управління вбачає це порушенням.

(Луганська обл.)

 

Так, спеціалісти контрольно-ревізійного управління

мають рацію.

Відповідно до

Інструкції про службові відрядження в межах України та за кордон, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 13.03.98 р. № 59 (далі — Інструкція № 59), службовим відрядженням вважається поїздка працівника за розпорядженням керівника організації на певний строк до іншого населеного пункту для виконання службового доручення поза місцем його постійної роботи.

Службовими відрядженнями вважаються також поїздки

між структурними підрозділами та філіями, якщо вони знаходяться в різних населених пунктах.

Не вважаються відрядженнями службові поїздки працівників, направлених для виконання монтажних, налагоджувальних, ремонтних і будівельних робіт, та працівників, робота яких виконується вахтовим методом, постійно проводиться в дорозі або має роз’їзний (пересувний) характер.

Не вважається також службовим відрядженням перебування військовослужбовців та працівників військових частин у навчальних центрах (навчальних військових частинах) для відпрацювання завдань з бойової підготовки, у таборах, на полігонах, запасних аеродромах, маневрах і навчаннях, виконання аварійно-рятувальних і аварійно-відновних робіт за межами постійного розташування військових частин.

Виходячи з вищезазначеного поїздки працівників для виконання службових обов’язків до іншого населеного пункту

вважаються відрядженням.

Згідно зі

ст. 121 Кодексу законів про працю України від 10.12.71 р. (далі — КЗпП) працівники мають право на відшкодування витрат та одержання інших компенсацій у зв’язку зі службовими відрядженнями.

У цьому випадку йдеться про виплату добових і витрат на проїзд працівників до міста відрядження та у зворотному напрямку.

Відповідно до

п. 1.5 Інструкції № 59 при відрядженні працівника строком на один день або в таку місцевість, звідки працівник має змогу щоденно повертатися до місця постійного проживання, добові відшкодовуються як за повну добу. Добові не виплачуються у тому випадку, коли в посвідченні про відрядження немає відміток щодо вибуття та прибуття відрядженого працівника.

Таким чином,

ви повинні відшкодовувати працівникам добові навіть у тому випадку, коли вони перебувають у відрядженні 3 — 4 години та повертаються в той же день на своє робоче місце.

Зазначимо, що

Інструкцією № 59 не передбачено обов’язок працівника знаходитися на роботі в день від’їзду у відрядження та в день прибуття. Це питання відповідно до листа Міністерства праці і соціальної політики України та Департаменту з питань державного регулювання заробітної плати та умов праці від 05.10.2007 р. № 327/13/116-07 доцільно обумовити колективним договором.

Також за наявності підтверджуючих документів

ви повинні оплатити працівникам вартість проїзду до міста відрядження та у зворотному напрямку. Відшкодування відрядженому працівникові вартості проїзду є також гарантією, визначеною ст. 121 КЗпП.

Згідно з

п. 1.6 Інструкції № 59 відшкодування працівникам вартості проїзду проводиться за наявності підтвердних документів в оригіналі. У вашому випадку мається на увазі оригінал квитка на автобус.

Детальніше щодо питань, пов’язаних з відрядженнями, можна дізнатися з консультацій, присвячених цій темі (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2007, № 25).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі