Теми статей
Обрати теми

Порядок надання щорічної відпустки вчителям

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ПОРЯДОК НАДАННЯ ЩОРІЧНОЇ ВІДПУСТКИ ВЧИТЕЛЯМ

 

Тетяна СТАШКІВ, начальник відділу режимів праці, нормування та професійної кваліфікації Департаменту з питань державного регулювання заробітної плати і умов праці Міністерства праці та соціальної політики України

 

1. Учителя загальноосвітньої середньої школи прийнято на роботу з 01.09.2008 р. по 31.05.2009 р. Чи необхідно включати його до загального графіка відпусток педагогічних працівників?

2. Чи обов’язково всім педагогічним працівникам писати заяви на надання їм щорічної відпустки, чи достатньо буде тільки графіка відпусток, затвердженого керівником закладу?

(м. Київ)

 

1.

У цьому випадку вчителя прийнято на роботу на умовах строкового трудового договору.

Згідно зі

ст. 23 Кодексу законів про працю України від 10.12.71 р. (далі — КЗпП) строковий трудовий договір укладається у випадках, коли трудові відносини не може бути встановлено на невизначений строк з урахуванням характеру наступної роботи, або умов її виконання, або інтересів працівника, та в інших випадках, передбачених законодавчими актами.

Закінчення строку трудового договору є підставою для припинення трудових відносин згідно з

п. 2 ст. 36 КЗпП. Отже, в останній день дії строкового трудового договору працівника має бути звільнено на підставі п. 2 ст. 36 КЗпП. Якщо після закінчення строку трудового договору трудові відносини фактично тривають і жодна зі сторін не вимагає їх припинення, дія трудового договору вважається продовженою на невизначений строк (ч. 1 ст. 391 КЗпП).

Працівники, які уклали строковий трудовий договір, мають ті самі трудові права та обов’язки, що встановлено для працівників, з якими укладено договір на невизначений строк. Вони повинні підпорядковуватися правилам внутрішнього трудового розпорядку,

мають право на щорічну відпустку, матеріальну допомогу в разі тимчасової непрацездатності тощо, тривалість та розміри яких визначаються пропорційно відпрацьованому часу. На це звертало увагу Мінпраці в листі від 01.06.2005 р. № 36-211.

Таким чином, учитель, прийнятий на умовах строкового трудового договору, має право на щорічну відпустку. Отже, його має бути включено до загального графіка відпусток педагогічних працівників.

Згідно зі

ст. 3 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки) за бажанням працівника в разі його звільнення (крім звільнення за порушення трудової дисципліни) йому має бути надано невикористану відпустку з подальшим звільненням. Датою звільнення в цьому випадку є останній день відпустки.

У разі звільнення працівника у зв’язку із закінченням строку трудового договору невикористана відпустка може за його бажанням надаватися й тоді, коли час відпустки повністю або частково перевищує строк трудового договору. У цьому випадку трудові відносини тривають до закінчення відпустки.

Якщо працівник звільняється у зв’язку із закінченням строкового трудового договору і не бере належну йому відпустку, то йому виплачується грошова компенсація за дні невикористаної щорічної відпустки. При цьому необхідно мати на увазі таке.

Відповідно до

ч. 6 ст. 6 Закону про відпустки педагогічним, науково-педагогічним працівникам та науковим працівникам надається щорічна основна відпустка тривалістю до 56 календарних днів.

Конкретну тривалість щорічної основної відпустки таких працівників визначено

Порядком надання щорічної основної відпустки тривалістю до 56 календарних днів керівним працівникам навчальних закладів та установ освіти, навчальних (педагогічних) частин (підрозділів) інших установ та закладів, педагогічним, науково-педагогічним працівникам та науковим працівникам, затвердженим постановою КМУ від 14.04.97 р. № 346 (далі — Порядок № 346), залежно від типу закладу та посади, яку обіймає працівник.

Перелік педагогічних працівників середніх навчальних закладів визначено

розділом III додатка до Порядку № 346, згідно з яким учителі всіх спеціальностей середніх навчальних закладів мають право на щорічну відпустку тривалістю 56 календарних днів.

Згідно зі

ст. 24 Закону про відпустки в разі звільнення керівних, педагогічних, наукових, науково-педагогічних працівників, спеціалістів навчальних закладів (далі — працівники навчальних закладів), які до звільнення пропрацювали не менше 10 місяців, компенсацію за невикористані відпустки надають з розрахунку їх повної тривалості.

Якщо ж учителем відпрацьовано

менше 10 місяців, то при виплаті компенсації за невикористану відпустку при звільненні керуються роз’ясненнями, наведеними в п. 6 Порядку № 346, згідно з яким у цьому випадку грошова компенсація виплачується пропорційно відпрацьованому ним часу (з розрахунку тривалості щорічної основної відпустки за кожний відпрацьований місяць 5,6; 4,2 і 2,8 календарного дня при тривалості щорічної основної відпустки відповідно 56, 42 і 28 календарних днів).

У нашому випадку вчителем відпрацьовано менше 10 місяців. Тривалість його відпустки становить 56 календарних днів. У зв’язку з цим, якщо при звільненні він не бере належну йому відпустку, йому виплачується грошова компенсація за дні невикористаної щорічної відпустки з розрахунку 5,6 календарного дня за кожний відпрацьований місяць.

2.

Згідно з п. 2 Порядку № 346 керівним, педагогічним працівникам навчальних закладів щорічна основна відпустка повної тривалості в перший і наступні роки надається в період літніх канікул незалежно від часу прийняття їх на роботу. Графік надання відпусток педагогічним працівникам складається з урахуванням можливості проведення регулярних консультацій для учнів, складання іспитів якими перенесено на осінь.

Керівним, педагогічним працівникам навчальних закладів у разі необхідності санаторно-курортного лікування щорічна основна відпустка або її частина може надаватися протягом навчального року, якщо це передбачено колективним договором.

За другий та подальші роки відпустка надається педагогічним працівникам згідно з графіками, що затверджуються роботодавцем за погодженням з профспілковим або іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом.

Згідно зі

ст. 10 Закону про відпустки конкретний період надання щорічних відпусток у межах, установлених графіком, узгоджується між працівником та власником або уповноваженим ним органом. Останній зобов’язаний письмово повідомити працівника про дату початку відпустки не пізніше ніж за два тижні до встановленого графіком строку. Зробити це роботодавець може двома способами: або шляхом складання в довільній формі повідомлення про дату початку відпустки, або шляхом ознайомлення працівника з наказом про надання йому відпустки.

Бажано ознайомити працівників з графіком під підпис. Для цього в ньому можна передбачити окрему графу «Підпис працівника».

Підставою для надання щорічної відпустки є наказ (розпорядження) про надання відпустки

, виданий на підставі графіка надання відпусток. Типову форму наказу (форма № П-3) затверджено наказом Держкомстату «Про затвердження типових форм первинної облікової документації зі статистики праці» від 05.12.2008 р. № 489.

Таким чином, якщо навчальним закладом складається графік відпусток, то окремих заяв педагогічних працівників на надання щорічної відпустки не потрібно. Закон про відпустки не вимагає надання працівником заяви на щорічну основну відпустку.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі