Теми статей
Обрати теми

Штати вищих навчальних закладів

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ШТАТИ ВИЩИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ

 

Оксана ТКАЧЕНКО, заступник начальника відділу праці та нормативно-інформаційного забезпечення Міністерства освіти і науки України

 

Чи має право директор музичного училища внести зміни до штатного розпису в межах затвердженого річного фонду оплати праці, а саме замінити вакантні 0,5 ставки чергового на 0,5 ставки програміста, які необхідні у зв’язку зі збільшенням кількості комп’ютерної техніки втричі? Як правильно внести зазначені зміни?

(м. Кіровоград)

 

Відповідно до

ст. 43 Закону України «Про освіту» від 23.05.91 р. № 1060-XII технікум (училище) є вищим навчальним закладом.

Музичні училища є вищими навчальними закладами I рівня акредитації, які провадять освітню діяльність, пов’язану зі здобуттям вищої освіти за освітньо-кваліфікаційним рівнем «молодший спеціаліст» зі спеціальності «музичне мистецтво».

Структуру і штатний розпис вищого навчального закладу відповідно до

п. 2 ст. 32 Закону України «Про вищу освіту» від 17.01.2002 р. № 2984-III затверджує керівник вищого навчального закладу.

Типових штатних нормативів визначення чисельності педагогічних та наукових працівників вищих навчальних закладів, зокрема, вищих навчальних закладів I — II рівня акредитації на теперішній час

не існує.

Кількість таких категорій працівників установлюється відповідно до обсягів навчальної роботи та в межах фонду оплати праці.

Слід пам’ятати, що відповідно до

ст. 64 Закону України «Про Державний бюджет України на 2009 рік» від 26.12.2008 р. № 835-VI керівники бюджетних установ повинні утримувати чисельність працівників та здійснювати фактичні видатки на заробітну плату, включаючи видатки на премії та інші види заохочень чи винагород, матеріальну допомогу, лише в межах фонду заробітної плати, затвердженого для бюджетних установ у кошторисах або планах використання бюджетних коштів.

Що стосується адміністративно-управлінського персоналу вищих навчальних закладів I — II рівня акредитації, то для встановлення їх штатної чисельності на сьогодні існують

постанови Ради Міністрів СРСР «Про типові штати середніх спеціальних навчальних закладів (технікумів) міністерств охорони здоров’я, просвіти, сільського господарства, радгоспів» від 25.04.48 р. № 1324 та «Про типові штати адміністративно-управлінського персоналу вищих навчальних закладів Міністерства вищої освіти СРСР» від 29.09.48 р. № 3626 (далі — постанови № 1324 та № 3626).

У зв’язку з тим, що на сьогоднішній день ці

постанови є чинними, вони можуть використовуватися відповідно до постанови Верховної Ради України «Про порядок тимчасової дії на території України окремих актів законодавства Союзу РСР» від 12.09.91 р. № 1545-XII. Але, враховуючи давність цих нормативних документів та наявність нових умов роботи і підходів до вищої освіти на сьогоднішній день, постанови № 1324 та № 3626 не можуть бути догмою при складанні штатного розпису адміністративно-управлінського персоналу, її можна використовувати як відправну точку для формування штатного розпису такої категорії персоналу.

Отже, при затвердженні штатного розпису як адміністративно-управлінського персоналу, так і педагогічно-наукового, до прийняття нових штатних нормативів насамперед слід керуватися конкретними умовами роботи вищого навчального закладу та існуючим фондом оплати праці.

Крім того, відповідно до положень

Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти України від 15.04.93 р. № 102, — основного нормативно-правового акта, яким визначені умови оплати праці працівників вищих навчальних закладів I — II рівня акредитації, установам і закладам освіти надано право вирішувати деякі питання в галузі організації та оплати праці, зокрема, затверджувати структуру й штати в межах створеного в установленому порядку фонду заробітної плати (фонду оплати праці).

Отже, приймаючи до уваги все вищевикладене, вважаємо, що у вашому випадку при обґрунтованій необхідності введення посади програміста в межах фонду оплати праці та в межах чисельності працівників зміни до штатного розпису внести можна.

Основні вимоги щодо затвердження штатних розписів та внесення змін до них викладені в

Порядку складання, розгляду, затвердження та основних вимогах до виконання кошторисів бюджетних установ, затвердженому постановою КМУ від 28.02.2002 р. № 228 (далі — Порядок № 228).

Згідно з

п. 32 Порядку № 228 штатні розписи затверджуються керівником відповідної вищої за рівнем установи.

Штатні розписи національних вищих навчальних закладів, яким безпосередньо встановлені призначення в державному бюджеті, затверджуються керівниками цих закладів за погодженням з головним розпорядником, якщо інше не передбачено законодавством (

п. 33 Порядку № 228).

Штатний розпис подається та затверджується

у двох примірниках, один з яких повертається цій установі, а другий залишається в установі, керівник якої їх затвердив.

Затверджується штатний розпис установи керівником установи, уповноваженої затверджувати такі документи,

підпис якого скріплюється гербовою печаткою, із зазначенням дати.

У

тижневий термін після затвердження штатних розписів головні розпорядники подають Мінфіну, Міністерству фінансів Автономної Республіки Крим, місцевим фінансовим органам зведені показники за мережею, штатними розписами і контингентами установ та одержувачів за формами, встановленими Мінфіном.

Відповідно до

п. 47 Порядку № 228 зміни до штатних розписів уносяться в порядку та за формою, встановленими для їх затвердження.

Згідно з

п. 13 Положення про державний вищий навчальний заклад, затвердженого постановою КМУ від 05.09.96 р. № 1074, контролювати дотримання штатно-фінансової дисципліни всіма підрозділами закладу має керівник вищого навчального закладу.

Одночасно звертаємо увагу на таке. На виконання спільного листа Міністерства освіти і науки України та Центрального комітету профспілки працівників освіти і науки України від 05.03.2009 р. № 1/9-146, № 02-5/92 згідно з досягнутими домовленостями між Міністерством та Центральним комітетом профспілки та з метою реалізації положень Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» від 15.09.99 р. № 1045-XIV, Галузевої угоди на 2007 — 2009 роки затвердження проектів кошторисів та штатних розписів навчальних закладів або установ освіти вищими за рівнем органами управління освітою і наукою здійснюється після попереднього погодження з виборним профспілковим органом первинної профспілкової організації.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі