Теми статей
Обрати теми

Матеріали для виготовлення зубопротезних виробів слід придбавати за КЕКВ 1132

Редакція ББ
Відповідь на запитання

Консультують фахівці Державного казначейства

 

Тетяна ІВАНОВА, перший заступник начальника управління Державного казначейства в Харківській області

 

ЗАСТОСУВАННЯ КЕКВ ПРИ КОРИСТУВАННІ ПОШТОВОЮ СКРИНЬКОЮ

Який код економічної класифікації видатків бюджету слід застосовувати при оплаті за користування поштовою скринькою на пошті, в якій зберігаються листи, газети тощо, для певного суб’єкта господарювання?

Відповідно до

ст. 1 Закону України «Про поштовий зв’язок» від 04.10.2001 р. № 2759-III поштова скринька — це скринька із засобами для запобігання несанкціонованому доступу, яка встановлюється у відведених місцях і призначена для збирання від відправників простих листів і поштових карток.

Абонентська поштова скринька

— це спеціальна скринька із засобами для запобігання несанкціонованому доступу, призначена для одержання адресатами простих поштових відправлень, періодичних друкованих видань, повідомлень про надходження реєстрованих поштових відправлень.

Роз’ясненнями щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затвердженими наказом Державного казначейства України від 04.11.2004 р. № 194 (у редакції наказу від 08.12.2006 р. № 330

, далі — Роз’яснення № 194), видатки на користування поштовою скринькою прямо не передбачені жодним КЕКВ.

Враховуючи, що застосування кодів економічної класифікації видатків залежить від виду витрат та економічної сутності платежу, а користування поштовою скринькою відноситься до поштових послуг, оплату за користування такою скринькою слід здійснювати за

КЕКВ 1138 «Послуги зв’язку».

 

МАТЕРІАЛИ ДЛЯ ВИГОТОВЛЕННЯ ЗУБОПРОТЕЗНИХ ВИРОБІВ СЛІД ПРИДБАВАТИ ЗА КЕКВ 1132

За яким КЕКВ необхідно здійснювати видатки на придбання матеріалів для виготовлення зубопротезних виробів? Якими законодавчими документами необхідно керуватись при віднесенні видатків за КЕКВ 1131 та 1132 під час складання кошторису на надання послуг із зубопротезування?

Основним нормативним документом, яким слід керуватись при віднесенні видатків до кодів економічної класифікації, є

Роз’яснення № 194.

Обирати КЕКВ необхідно

виходячи з економічної сутності платежу.

За економічною сутністю платежу видатки на придбання матеріалів для зубопротезування відносяться до

КЕКВ 1132 «Медикаменти та перев’язувальні матеріали».

До цього КЕКВ належать видатки на придбання матеріалів, якими користуються як зубні техніки для виготовлення зубних протезів (гіпс, віск базисний тощо), так і лікарі-стоматологи-ортопеди.

Крім того, відповідно до

Роз’яснень № 194 за КЕКВ 1132 «Медикаменти та перев’язувальні матеріали» здійснюються видатки на придбання медичного інвентарю (термометри, ланцети, пінцети, голки, шприци, супінатори та інше медичне обладнання, яке не береться на облік як основні засоби). У цьому випадку до такого інвентарю відносяться фрези, пінцети, ножі, шпателі, щипці тощо.

За

КЕКВ 1131 «Предмети, матеріали, обладнання та інвентар» до загальної калькуляції витрат на виготовлення зубопротезних виробів можна включити витрати на миючі засоби, електролампочки та інші господарські товари.

 

ЗАСТОСУВАННЯ КЕКВ ПРИ ПРИДБАННІ ШТОР-ЖАЛЮЗІ

За яким КЕКВ 1131 чи 1134 здійснювати видатки на придбання штор-жалюзі?

Відповідно до

Роз’яснень № 194 за КЕКВ 1134 «М’який інвентар та обмундирування» здійснюються видатки на придбання штор у вигляді м’якого інвентарю.

До м’якого інвентарю відносять білизну (сорочки, піжами, халати тощо), постільну білизну і приналежності (матраци, подушки, ковдри тощо), рушники, штори та інші види текстильних виробів, тобто вироби з тканини.

Оплата видатків на придбання жалюзі відповідно до

Роз’яснень № 194 передбачена за КЕКВ 1131 «Предмети, матеріали, обладнання та інвентар».

Пластини штор-жалюзі можуть бути виготовлені як з тканин, так із пластику та інших матеріалів.

Штори-жалюзі, виготовлені з тканин, відрізняються від звичайних штор лише тим, що вони складаються з окремих смуг та мають спеціальні ламелі, які дозволяють щільно захищати приміщення від сонячного світла.

Отже, враховуючи вищезазначене, вважаємо за доцільне здійснювати видатки на придбання штор-жалюзі, виготовлених

з тканин, за КЕКВ 1134 «М’який інвентар та обмундирування», а виготовлених з пластику, металу або інших матеріалів — за КЕКВ 1131 «Предмети, матеріали, обладнання та інвентар».

Починаючи

з 01.01.2010 р., тобто з початку дії нових кодів економічної класифікації, таке питання не буде виникати у бюджетних організацій, тому що відповідно до Інструкції щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затвердженої наказом Державного казначейства України від 25.11.2008 р. № 495, видатки на придбання і штор, і жалюзі необхідно буде здійснювати за КЕКВ 1131 «Предмети, матеріали, обладнання та інвентар, у тому числі м’який інвентар та обмундирування».

 

ЗАСТОСУВАННЯ КЕКВ ПРИ БУДІВНИЦТВІ

Розпорядник бюджетних коштів вищого рівня надає кошти з КПКВ 5001070 (КЕКВ 2123) для проведення робіт із будівництва об’єкта бюджетній установі нижчого рівня на КПКВ 5001050. За яким КЕКВ (2123, 1135 чи 1137) оплачувати паливно-мастильні матеріали для перевезення робітників, доставку матеріалів і роботу механізмів та оплату запасних частин для транспортних засобів, які задіяні на цьому об’єкті? У робочому проекті ці видатки передбачені в загальній сумі видатків на будівництво об’єкта.

Основним нормативним документом, який визначає правильність віднесення видатків за кодами економічної класифікації, є

Роз’яснення № 194.

Видатки на проведення капітального будівництва передбачено групою кодів

2120 «Капітальне будівництво (придбання)» (у цьому випадку КЕКВ 2123 «Інше будівництво (придбання)»).

Якщо видатки на оплату паливно-мастильних матеріалів для перевезення робітників, доставку матеріалів, роботу механізмів та оплату запасних частин для транспортних засобів, які задіяні на об’єкті,

включено до загального кошторису на будівництво і визначено в акті виконаних підрядником робіт, то вони здійснюються за кодом основних робіт, а саме 2123 «Інше будівництво (придбання)».

Якщо оплата паливно-мастильних матеріалів та запасних частин здійснюється не підрядною організацією, а

установою-замовником, то такі видатки повинні здійснюватися за КЕКВ 1135 «Оплата транспортних послуг та утримання транспортних засобів».

Нагадаємо, що згідно з

п. 5 ст. 51 Бюджетного кодексу України від 21.06.2001 р. № 2542-III розпорядники бюджетних коштів беруть бюджетні зобов’язання та провадять видатки тільки в межах бюджетних асигнувань, установлених кошторисами.

Тому в будь-якому разі зазначені вами видатки повинні насамперед плануватись і відображатись у кошторисі за правильними кодами економічної класифікації видатків.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі