Теми статей
Обрати теми

Безоплатне користування автомобілем за договором позички

Редакція ББ
Відповідь на запитання

БЕЗОПЛАТНЕ КОРИСТУВАННЯ АВТОМОБІЛЕМ ЗА ДОГОВОРОМ ПОЗИЧКИ

 

Володимир ШПАЧЕНКО, юрист

 

Чи має право районна рада, яка фінансується з районного бюджету, згідно з рішенням сесії передати в безоплатне користування терміном на 5 років автомобіль за договором позички районній державній адміністрації, яка фінансується з державного бюджету? У разі укладання договору позички хто повинен проводити страхування автомобіля, сплачувати податок із власників транспортних засобів та збір за забруднення навколишнього природного середовища?

(Чернігівська обл.)

 

Відповідно до

п. 2 ст. 10 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.97 р. № 280/97-ВР (далі — Закон № 280) обласні та районні ради є органами місцевого самоврядування, що представляють спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ, міст у межах повноважень, визначених Конституцією України, цим та іншими законами, а також повноважень, переданих їм сільськими, селищними, міськими радами.

Матеріальною та фінансовою основою місцевого самоврядування є рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, земля, природні ресурси, що є в комунальній власності територіальних громад сіл, селищ, міст, районів у містах, а також об’єкти їхньої спільної власності, які перебувають в управлінні районних і обласних рад.

Повноваження районних і обласних рад визначені

главою 4 Закону № 280.

Так, відповідно до

п. 20 ч. 1 ст. 43 Закону № 280 до питань, які вирішуються виключно на пленарних засіданнях районних і обласних рад, відноситься вирішення в установленому законом порядку питань щодо управління об’єктами спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст, районів у містах, що перебувають в управлінні районних і обласних рад.

Крім того, відповідно до

п. 32 ч. 1 ст. 43 Закону № 280 до повноважень районних рад належить надання згоди на передачу об’єктів з державної власності у спільну власність територіальних громад сіл, селищ, міст та прийняття рішень про передачу об’єктів права спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст, що перебувають в управлінні районних, обласних рад, у державну власність, а також щодо придбання об’єктів державної власності.

У зв’язку з тим, що районна рада має повноваження щодо управління майном, та враховуючи

ст. 829 Цивільного кодексу України від 16.01.2003 р. № 435-IV (далі — ЦКУ), якою визначено, що особа, яка здійснює управління майном, може бути позичкодавцем за згодою власника, районна рада може своїм рішенням надати майно у безоплатне користування за договором позички.

Крім цього, нагадаємо, що майно також може бути надано районній державній адміністрації на умовах оренди.

Таким чином, надати майно в користування державній адміністрації можна двома способами:

— безоплатним, тобто шляхом укладання договору позички;

— платним, тобто шляхом укладання договору оренди.

Докладніше зупинимось на першому варіанті, адже у питанні йдеться саме про нього.

Відносини по безоплатному користуванню майном між районною радою та районною державною адміністрацією повинні бути оформленні

договором позички.

Відповідно до

ст. 827 ЦКУ за договором позички одна сторона (позичкодавець) безоплатно передає або зобов’язується передати другій стороні (користувачеві) річ для користування протягом установленого строку. Користування річчю вважається безоплатним, якщо сторони прямо домовилися про це або якщо це випливає із суті відносин між ними.

Обов’язки щодо здійснення видатків зі страхування автомобіля, сплати податку з власників транспортних засобів, а також збору за забруднення навколишнього природного середовища необхідно визначити умовами договору. Вважаємо, що доцільно домовитись про те, щоб такі видатки здійснювала установа, яка буде безпосередньо користуватись автомобілем, тим паче, що згідно з

п. 3 ст. 827 ЦКУ до договору позички застосовуються положення глави 58 ЦКУ. У свою чергу ст. 771 глави 58 ЦКУ визначено, що договором може бути встановлений обов’язок наймача укласти договір страхування речі, яка передана у найм. У цьому випадку звичайно це стосується не наймача, а установи, яка бере річ у користування.

Нагадаємо, що платниками збору за забруднення навколишнього природного середовища відповідно до

п. 2.1 Інструкції про порядок обчислення та сплати збору за забруднення навколишнього природного середовища, затвердженої спільним наказом Міністерства охорони навколишнього природного середовища та ядерної безпеки України і Державної податкової адміністрації України від 19.07.99 р. № 162/379, є суб’єкти господарювання (незалежно від форм власності, у тому числі бюджетні), що безпосередньо здійснюють викиди та скиди забруднюючих речовин у навколишнє природне середовище та розміщення відходів. Тобто для нарахування збору за забруднення навколишнього природного середовища необхідний факт викиду або скиду забруднюючих речовин. Тому такий збір повинна сплачувати організація, яка безпосередньо користується автомобілем, у цьому випадку районна державна адміністрація.

Що стосується податку з власників транспортних засобів, то, як відомо, відповідно до

ст. 1 Закону України «Про податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів» від 11.12.91 р. № 1963-XII платниками цього податку є юридичні особи, які мають зареєстровані в Україні згідно з чинним законодавством власні транспортні засоби. Тобто відповідно до цього Закону податок за переданий за договором позички автомобіль повинна сплачувати райрада, на балансі якої він перебуває та яка є його власником.

У такій ситуації вважаємо за доцільне визначити в договорі позички умову щодо відшкодування такого податку установою, яка буде безпосередньо використовувати автомобіль. Тобто сплачувати податок з власників транспортних засобів буде районна рада як власник, а районна державна адміністрація, яка його безпосередньо використовуватиме, буде відшкодовувати райраді її витрати на сплату цього податку.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі