Теми статей
Обрати теми

Про затвердження змін до Порядку казначейського обслуговування місцевих бюджетів

Редакція ББ
Наказ від 02.04.2009 р. № 139

ДЕРЖАВНЕ КАЗНАЧЕЙСТВО УКРАЇНИ

ПРО ЗАТВЕРДЖЕННЯ ЗМІН ДО ПОРЯДКУ КАЗНАЧЕЙСЬКОГО ОБСЛУГОВУВАННЯ МІСЦЕВИХ БЮДЖЕТІВ

Наказ від 02.04.2009 р. № 139

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 22.04.2009 р. за № 362/16378

 

З метою удосконалення казначейського обслуговування та відповідно до статті 78 Бюджетного кодексу України, пункту 3 Положення про Державне казначейство України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21.12.2005 р. № 1232,

наказую:

1. Затвердити Зміни до Порядку казначейського обслуговування місцевих бюджетів, затвердженого наказом Державного казначейства України від 04.11.2002 р. № 205, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 26.11.2002 р. за № 919/7207, що додаються.

2. Директору Департаменту методології з обслуговування бюджетів, бухгалтерського обліку та звітності Сушко Н. І. та директору Юридичного департаменту Зіневичу О. Л. забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.

3. Керівникам самостійних структурних підрозділів Державного казначейства України в межах повноважень здійснити заходи щодо забезпечення виконання вимог цього наказу.

4. Директору Департаменту методології з обслуговування бюджетів, бухгалтерського обліку та звітності Сушко Н. І. довести цей наказ до відома заступників голови, керівників самостійних структурних підрозділів центрального апарату Державного казначейства України і начальників Головних управлінь Державного казначейства України в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі.

5. Органам Державного казначейства України довести цей наказ до відома установ, що ними обслуговуються.

6. Цей наказ набирає чинності через 10 днів після державної реєстрації.

7. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступників голови Державного казначейства України відповідно до розподілу обов’язків.

 

Голова Т. Слюз

ПОГОДЖЕНО:

Заступник Міністра фінансів України А. Мярковський

 

 

Затверджено наказом Державного казначейства України від 02.04.2009 р. № 139

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 22.04.2009 р. за № 362/16378

Зміни до Порядку казначейського обслуговування місцевих бюджетів

 

1. У розділі 4:

1.1. У підпункті 4.1.1 пункту 4.1:

доповнити новим абзацом третім такого змісту:

«До мережі відповідних розпорядників бюджетних коштів уключаються підприємства (установи, організації), унесені до Єдиного реєстру розпорядників та одержувачів бюджетних коштів, у порядку, установленому Державним казначейством України»;

у зв’язку з цим абзаци третій і четвертий уважати абзацами четвертим та п’ятим;

абзац четвертий викласти у такій редакції:

«До мережі відповідних розпорядників бюджетних коштів можуть бути включені бюджетні установи чи їх відокремлені структурні підрозділи, які розташовані на різних адміністративних територіях, до яких застосовуються вимоги бюджетного законодавства, визначені для розпорядників нижчого рівня».

1.2. Підпункт 4.2.1 пункту 4.2 викласти у такій редакції:

«4.2.1. Після затвердження розпису асигнувань місцевих бюджетів, але не пізніше ніж через місяць після затвердження бюджету, місцеві фінансові органи, міські, районні у містах, селищні, сільські ради або їх виконавчі органи подають до територіальних органів Державного казначейства України на паперових та електронних носіях річний розпис асигнувань місцевих бюджетів (за винятком надання кредитів з місцевих бюджетів), помісячний розпис асигнувань загального фонду місцевих бюджетів (за винятком надання кредитів з місцевих бюджетів), річний розпис витрат спеціального фонду місцевих бюджетів з розподілом за видами надходжень, помісячний розпис спеціального фонду місцевих бюджетів (за винятком власних надходжень бюджетних установ та відповідних видатків), річний розпис повернення кредитів до місцевих бюджетів та надання кредитів з місцевих бюджетів, помісячний розпис повернення кредитів до загального фонду місцевих бюджетів та надання кредитів із загального фонду місцевих бюджетів»;

підпункт 4.2.2 викласти у такій редакції:

«4.2.2. Міністерство фінансів Автономної Республіки Крим, місцеві фінансові органи доводять до головних розпорядників витяги із затвердженого річного розпису асигнувань місцевих бюджетів (за винятком надання кредитів з місцевих бюджетів) та помісячного розпису асигнувань загального фонду місцевих бюджетів (за винятком надання кредитів з місцевих бюджетів), річного розпису витрат спеціального фонду місцевих бюджетів з розподілом за видами надходжень, помісячного розпису спеціального фонду місцевих бюджетів (за винятком власних надходжень бюджетних установ та відповідних видатків) (додатки 9, 10), річного розпису повернення кредитів до місцевих бюджетів та надання кредитів з місцевих бюджетів, помісячного розпису повернення кредитів до загального фонду місцевих бюджетів та надання кредитів із загального фонду місцевих бюджетів, які є підставою для затвердження в установленому порядку кошторисів та планів асигнувань розпорядниками, планів використання бюджетних коштів одержувачами»;

у підпункті 4.2.3:

в абзаці першому після слів «(додатки 11, 12)» доповнити словами «розподіл показників зведених планів спеціального фонду місцевих бюджетів (за винятком власних надходжень бюджетних установ та відповідних видатків)»;

в абзаці другому після слів «(за винятком власних надходжень» доповнити словами «бюджетних установ та відповідних видатків».

1.3. У першому реченні абзацу другого підпункту 4.3.4 пункту 4.3 після слова «довідки» доповнити словами «про внесення змін до кошторису».

1.4. Третє речення абзацу другого підпункту 4.8.3 пункту 4.8 викласти у такій редакції: «У разі невідповідності дати подання даті платіжного доручення у полі «Одержано банком» платіжного доручення на всіх примірниках обов’язково проставляється дата подання та підпис казначея».

2. Додатки 1, 2, 9, 10, 12 викласти у новій редакції (додаються).

 

Директор Департаменту методології з обслуговування бюджетів, бухгалтерського обліку та звітності Н. Сушко

 

 

img 1

 

img 2

 

img 3

 

img 4

 

img 5

 

Коментар редакції

 

УНЕСЕНО ЗМІНИ ДО ПОРЯДКУ КАЗНАЧЕЙСЬКОГО ОБСЛУГОВУВАННЯ МІСЦЕВИХ БЮДЖЕТІВ

Цим документом Держказначейство внесло низку змін до

Порядку казначейського обслуговування місцевих бюджетів, затвердженого наказом Державного казначейства України від 04.11.2005 р. № 205 (далі — Порядок). Розглянемо найістотніші з них.

По-перше, унесені деякі уточнення щодо формування мережі розпорядників бюджетних коштів. Так, до мережі відповідних розпорядників бюджетних коштів включаються підприємства (установи, організації),

унесені до Єдиного реєстру розпорядників та одержувачів бюджетних коштів (абз. 3 п.п. 4.1.1 п. 4.1 Порядку). Нагадаємо, що Порядок формування Єдиного реєстру розпорядників та одержувачів бюджетних коштів, затверджений наказом Державного казначейства України від 05.02.2008 р. № 40 (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2008, № 9), являє собою сукупність даних про розпорядників та одержувачів бюджетних коштів з метою отримання повної та всеосяжної інформації про учасників бюджетного процесу, що утримуються за рахунок бюджетних коштів (отримують бюджетні кошти).

Цю норму не можна назвати цілком новою, адже її раніше було продубльовано в

п. 2.11 Порядку складання, затвердження та подання мережі розпорядників коштів місцевих бюджетів усіх рівнів та основних вимог до неї, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2008 р. № 1467 (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2009, № 1— 2).

Крім того,

абз. 4 п.п. 4.1.1 п. 4.1 Порядку викладено в новій редакції та визначено, що до мережі відповідних розпорядників бюджетних коштів може бути включено бюджетні установи або їх відокремлені структурні підрозділи, розташовані на різних адміністративних територіях, до яких застосовуються вимоги бюджетного законодавства, визначені для розпорядників нижчого рівня.

Зауважимо, що раніше в зазначеному

абзаці згадувалися тільки відокремлені структурні підрозділи розпорядників бюджетних коштів, які розташовані на різних адміністративних територіях, включені до реєстраційної справи суб’єкта господарювання та занесені до Єдиного державного реєстру юридичних та фізичних осіб — підприємців у встановленому порядку.

По-друге, доповнено перелік документів, що оформляються у процесі виконання місцевих бюджетів, які:

— місцеві фінансові органи, міські, районні в містах, селищні, сільські ради або їх виконавчі органи подають територіальним органам Державного казначейства України

(п.п. 4.2.1 Порядку);

— Міністерство фінансів АРК, місцеві фінансові органи доводять головним розпорядникам, що, у свою чергу, є підставою для затвердження кошторисів, планів асигнувань розпорядників та планів використання бюджетних коштів одержувачами

(п.п. 4.2.2 Порядку);

— головні розпорядники бюджетних коштів подають органам Державного казначейства, в яких вони обслуговуються, протягом трьох робочих днів після отримання витягу з річного розпису асигнувань з місцевих бюджетів

(п.п. 4.2.3 Порядку).

По-третє, у новій редакції викладено

додатки 1, 2, 9, 10, 12 Порядку.

Зміни, що коментуються, набрали чинності з 03.05.2009 р.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі