Теми статей
Обрати теми

Додаткова оплата педагогічним працівникам за завідування навчально-дослідними ділянками

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ДОДАТКОВА ОПЛАТА ПЕДАГОГІЧНИМ ПРАЦІВНИКАМ ЗА ЗАВІДУВАННЯ НАВЧАЛЬНО-ДОСЛІДНИМИ ДІЛЯНКАМИ

 

Світлана МЕРЕНКОВА, ведучий контролер-ревізор КРВ у м. Харкові

 

В якому порядку проводиться доплата педагогічним працівникам за завідування навчально-дослідною земельною ділянкою?

(м. Харків)

 

Положення про навчально-дослідну земельну ділянку загальноосвітніх шкіл та позашкільних навчально-виховних закладів

затверджено наказом Міністерства освіти України від 01.11.95 р. № 307 (далі — Положення № 307).

Навчально-дослідна земельна ділянка закладу освіти є базою проведення навчальних та практичних занять, передбачених програмами з природознавства, біології, трудового навчання, засвоєння знань, формування вмінь і навичок, організації позакласної юннатівської, дослідницької, природоохоронної роботи, продуктивної праці учнів.

Навчально-дослідна земельна ділянка може існувати при всіх типах середніх загальноосвітніх навчально-виховних закладах різних типів і позашкільних навчально-виховних закладах (

п.п. 2 Положення № 307).

Відповідно до вимог

пп. 6 і 7 Положення № 307 навчально-дослідна земельна ділянка може включати: відкритий і закритий ґрунт (теплицю, парники, розсадники), ферму, підсобне приміщення тощо. На навчально-дослідній земельній ділянці розміщуються відділки: польових, овочевих, плодово-ягідних культур; квітково-декоративний, колекційний, селекційно-генетичний, зоолого-тваринницький, а також відділки: виробничий, дендрологічний.

Також слід зазначити: вирощена продукція може бути використана для потреб школи, позашкільного закладу або реалізована. Згідно з

п. 18 Положення № 307, кошти від реалізації продукції перераховуються на спецрахунок закладу освіти для поповнення матеріальної бази, що також не суперечить вимогам пп. 1 і 2 розділу 9 Переліку платних послуг, які можуть надаватися державними навчальними закладами, затвердженого постановою КМУ від 20.01.97 р. № 38.

Умови оплати праці працівників освіти визначені

Інструкцією про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженою наказом Міністерства освіти України від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102).

Педагогічним працівникам за завідування навчально-дослідною земельною ділянкою надається додаткова оплата відповідно до вимог

п.п. 43, 50 Інструкції № 102.

Так, згідно з

абзацом 1 п. 43 Інструкції № 102 вчителям за завідування навчально-дослідними ділянками (теплицями, парниковими господарствами) додаткова оплата проводиться в таких розмірах:

— у загальноосвітніх навчальних закладах I — II ступенів — у розмірі 10 % ставки заробітної плати;

— у загальноосвітніх навчальних закладах I — III ступенів — у розмірі 13 % ставки заробітної плати;

— у школах-інтернатах та спеціальних школах для дітей, які потребують особливих умов виховання, — 15 % ставки заробітної плати.

Зверніть увагу:

доплата провадиться тільки за наявності ділянки розміром не менше 0,5 га (5000 м2) протягом 9 місяців, а за наявності теплиці або парникового господарства доплата провадиться протягом усього року незалежно від того, чи є при школі навчально-дослідна ділянка.

За наявності в штаті школи-інтернату

агронома доплата вчителю за завідування навчально-дослідною ділянкою не провадиться.

Згідно з

абз. 3 п. 50 Інструкції № 102 педагогічним працівникам позашкільних навчальних закладів додаткова оплата встановлюється за завідування дендропарками, зимовим садом, навчально-дослідними ділянками, теплицями позашкільних навчальних закладів у розмірі 10 — 15 % посадового окладу (ставки заробітної плати). Конкретний розмір доплати встановлюється керівником закладу за погодженням з профспілковим комітетом.

Приклад.

Учителю трудового навчання загальноосвітньої школи I — III ступенів за завідування теплицею встановлена додаткова оплата в розмірі 13 % ставки заробітної плати. За результатами проведеної атестації йому була встановлена І кваліфікаційна категорія (11-й тарифний розряд), якій станом на 01.04.2009 р. відповідає посадовий оклад у розмірі 1074,00 грн.

Додаткова оплата за завідування теплицею складає: 139,62 грн. (1074, 00 грн. х 13 %).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі