Теми статей
Обрати теми

Застосування КЕКВ при ремонті житлових будинків

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ЗАСТОСУВАННЯ КЕКВ ПРИ РЕМОНТІ ЖИТЛОВИХ БУДИНКІВ

 

Вікторія МАТВЄЄВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Виконавчим комітетом міської ради на підставі результатів обстеження стану житлових будинків прийнято рішення про виділення бюджетних коштів на здійснення видатків на:

— виготовлення проектно-кошторисної документації для проведення поточного та капітального ремонтів;

— заміну вуличних ліхтарів.

За яким кодом економічної класифікації видатків бюджету необхідно здійснювати такі видатки, а також видатки, пов’язані з обстеженням стану житлових будинків?

(Львівська обл.)

 

Чинним законодавством передбачено періодичне комплексне обстеження стану житлових будинків, а також їх зовнішнього благоустрою з метою визначення технічного та санітарного стану, виявлення несправностей та прийняття рішень щодо їх усунення. На сьогодні основні вимоги до утримання, поточного та капітального ремонтів, реконструкції житлових будинків і прибудинкових територій визначено

Правилами утримання житлових будинків і прибудинкових територій, затвердженими наказом Державного комітету з питань житлово-комунального господарства від 17.05.2005 р. № 76.

Органи місцевого самоврядування уповноважені створювати спеціальні комісії, що займаються обстеженням стану житлових будинків, з метою встановлення відповідності таких будинків технічним вимогам, необхідності та строків проведення поточного і капітального ремонтів. Обстеження стану житлових будинків проводиться відповідно до

Положення про порядок обстеження стану житлових будинків з метою встановлення їх відповідності санітарним і технічним вимогам та визнання житлових будинків і житлових приміщень непридатними для проживання, затвердженого постановою Ради Міністрів УРСР від 26.04.84 р. № 189.

За результатами проведеного обстеження приймається рішення про доцільність відновлення житлових будинків шляхом проведення поточного та капітального ремонтів.

Організація заходів щодо проведення поточного ремонту житлових будинків, порядок розробки, обсяг та характер проектно-кошторисної документації на капітальний ремонт житлових будинків повинні здійснюватися з урахуванням вимог нормативно-правових та нормативно-технічних документів.

Роз’ясненнями щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затвердженими наказом Державного казначейства України від 04.11.2004 р. № 194 (у редакції наказу Державного казначейства України від 08.12.2006 р. № 330)

, передбачено, що видатки на виготовлення проектно-кошторисної документації на капітальний ремонт будівель, споруд та об’єктів і виконання супутніх робіт, що відповідно до будівельних норм є складовою частиною загальної вартості зазначених робіт, повинні здійснюватися за кодом виконання основних робіт.

Таким чином,

видатки на виготовлення проектно-кошторисної документації для поточного та капітального ремонтів житлового фонду необхідно здійснювати за КЕКВ 1137 «Поточний ремонт обладнання, інвентарю та будівель, технічне обслуговування обладнання» або за КЕКВ 2131 «Капітальний ремонт житлового фонду» залежно від виду ремонту: поточний чи капітальний (див. лист Держказначейства від 04.02.2006 р. № 3.4-10/251-1029).

Тому, перш ніж розпочати складання проектно-кошторисної документації на ремонтні роботи, необхідно визначити, до якого виду ремонту належать такі роботи: поточного чи капітального.

Роз’яснення щодо віднесення робіт до

поточного та капітального ремонтів надано в листі Державного комітету України з будівництва та архітектури від 30.04.2003 р. № 7/7-401. Для розмежування таких заходів, як технічне обслуговування, поточний та капітальний ремонти житлових будинків, необхідно керуватися Примірним переліком послуг з утримання будівель та споруд і прибудинкових територій та послуг з ремонту приміщень, будівель, споруд, затвердженим наказом від 10.08.2004 р. № 150 (далі — Перелік; див. «Бюджетна бухгалтерія», 2009, № 19).

Таким чином, керуючись

Переліком, вам не складно буде визначити, які саме це роботи: поточні чи капітальні, і запланувати в кошторисі закладу за відповідними КЕКВ видатки на проведення ремонту житлових будинків.

Щодо

видатків на обстеження технічного стану житлових будинків, за результатами проведення якого видається відповідний технічний висновок про стан таких об’єктів, то такі видатки здійснюються за КЕКВ 1139 «Оплата інших послуг та інші видатки».

Стосовно заміни ліхтарів зазначимо, що згідно з

Переліком до поточного ремонту належать ремонт та скління світлових ліхтарів з промащуванням фальців, дрібний ремонт ліхтарів (п.п. 1.2.6.19).

До

капітального ремонту належать:

— ремонт та фарбування несучих конструкцій світлових ліхтарів (п.п. 2.6.12);

— ремонт механічних та ручних пристроїв рам світлових ліхтарів (п.п. 2.6.13);

— переобладнання світлових ліхтарів з малої освітленості на велику (п.п. 2.6.14).

Також слід мати на увазі, що закупівля послуг з поточного ремонту та робіт капітального характеру має здійснюватися із застосуванням тендерних процедур закупівель у разі, якщо річна вартість предмета закупівлі перевищує для послуг — 100 тис. грн., а для робіт — 300 тис. грн. Механізм проведення таких закупівель визначено Положенням про закупівлю товарів, робіт та послуг за державні кошти, затвердженим постановою КМУ від 17.10.2008 р. № 921.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі