Теми статей
Обрати теми

Хвороба в «чорнобильській» відпустці

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ХВОРОБА В «ЧОРНОБИЛЬСЬКІЙ» ВІДПУСТЦІ

 

Тетяна СТАШКІВ, начальник відділу режимів праці, нормування та професійної кваліфікації Департаменту з питань державного регулювання заробітної плати та умов праці Міністерства праці та соціальної політики України

 

Працівнику установи надано додаткову відпустку на підставі Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» з 02.08.2009 р. по 17.08.2009 р. Перебуваючи у відпустці, працівник захворів. Лікарняний лист йому було видано за період з 06.08.2009 р. по 15.08.2009 р. Чи переноситься відпустка на період хвороби?

(м. Чорнобиль)

 

Згідно з

п. 22 ст. 20 і п. 1 ст. 21 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.91 р. № 796-XII (далі — Закон № 796) особам, які постраждали від Чорнобильської катастрофи та належать до категорій 1 і 2, держава гарантує надання оплачуваної додаткової відпустки тривалістю 14 робочих (16 календарних) днів на рік.

При цьому

Законом № 796 не встановлено, що зазначений вид відпустки належить до виду щорічних відпусток.

Ці види відпусток надаються як пільга й компенсація та не залежать від часу роботи на підприємстві, в установі, організації. Видатки, пов’язані з оплатою «чорнобильських» відпусток, здійснюються відповідно до

Порядку використання коштів державного бюджету для виконання програм, пов’язаних із соціальним захистом громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, затвердженого постановою КМУ від 20.09.2005 р. № 936, за рахунок коштів Фонду для здійснення заходів щодо ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи та соціального захисту населення.

Із зазначеного випливає: відпустка, що надається на підставі

Закону № 796, не належить до жодного з видів щорічних відпусток. У зв’язку з цим на неї не поширюється право:

— на виплату компенсації, передбачене

ст. 24 Закону про відпустки;

на перенесення відпустки в разі тимчасової непрацездатності працівника, передбачене ст. 11 Закону про відпустки;

— на розділення відпустки на частини, передбачене

ст. 12 Закону про відпустки.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі