Теми статей
Обрати теми

Щодо штатних нормативів дошкільних навчальних закладів

Редакція ББ
Лист від 29.10.2009 р. № 2/2-15-2226

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ЩОДО ШТАТНИХ НОРМАТИВІВ ДОШКІЛЬНИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ

Лист від 29.10.2009 р. № 2/2-15-2226

 

Департамент загальної середньої та дошкільної освіти у відповідь на лист щодо штатних нормативів дошкільних навчальних закладів повідомляє.

На сьогодні для дошкільних навчальних закладів

діють Типові штати дошкільних закладів, затверджені наказом від 31 грудня 1971 року № 103, відповідно до яких штатні одиниці розраховуються відповідно до кількості груп у закладі.

Пунктом 4 Типових штатів передбачено, що «дозволяється вносити зміни в штати окремих дитячих садків і ясел-садків, якщо за умовами і обсягом роботи до них не можуть бути застосовані ці типові штати...».

Інструкцією про порядок обчислення заробітної плати працівникам освіти, затвердженою наказом Міністерства освіти України від 15.04.93 р. № 102 (із змінами), передбачено, що до посадових окладів завідувачів дошкільних навчальних закладів з одно-двома групами (крім закладів (груп) з цілодобовим перебуванням дітей) включено оплату за ведення виховної роботи з дітьми в групі протягом 3 годин на день.

Оскільки дошкільний навчальний заклад працює,

як сезонний, то в період призупинення його діяльності завідувач не має можливості проводити роботу з дітьми і відповідно зменшується його посадовий оклад.

Окрім того, звертаємо увагу, що Законом України «Про дошкільну освіту» визначено, що штатні розписи державних і комунальних дошкільних навчальних закладів незалежно від підпорядкування і типу встановлюються

відповідним органом управління освітою на основі типових штатних нормативів.

Принагідно повідомляємо, що міністерством розроблено проект штатних нормативів для дошкільних навчальних закладів, який на даний час знаходиться на погодженні у Міністерстві фінансів України.

 

Заступник директора департаменту І. Буденна

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

 

ОПЛАТА ПРАЦІ ПРАЦІВНИКІВ СЕЗОННИХ ДИТЯЧИХ САДКІВ

У

листі, що коментується, Міносвіти звернуло увагу на оплату праці працівників сезонних дошкільних навчальних закладів.

Так, Міносвіти зазначило, що в період, коли дітей у дитячому садку немає, і працівники не проводять роботу з дітьми, посадові оклади таких працівників

повинні відповідно зменшуватися.

Крім того, Міносвіти нагадало, що при складанні штатних розписів на сьогодні дошкільним навчальним закладам слід керуватися

Типовими штатами дошкільних закладів, затвердженими наказом Міністерства освіти СРСР від 31.12.71 р. № 103.

Ураховуючи те, що ці штатні нормативи дуже застарілі, дитячим садкам дозволяється вносити зміни до штатів відповідно до специфіки їх роботи.

Міносвіти також повідомило, що на виконання постанови КМУ «Питання штатного розпису дошкільних навчальних закладів» від 05.10.2009 р. № 1122 (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2009, № 42, с. 7) розроблено проект штатних нормативів для дошкільних навчальних закладів, який на сьогодні знаходиться на погодженні в Мінфіні.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі