Теми статей
Обрати теми

Педагогічне навантаження працівників дошкільних навчальних закладів комбінованого типу

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ПЕДАГОГІЧНЕ НАВАНТАЖЕННЯ ПРАЦІВНИКІВ ДОШКІЛЬНИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ КОМБІНОВАНОГО ТИПУ

 

Світлана МЕРЕНКОВА, провідний контролер-ревізор

КРВ у м. Харкові

 

Педагогічні працівники працюють у дошкільному навчальному закладі комбінованого типу. Яке при цьому буде педагогічне навантаження вихователів груп загального типу та компенсуючого типу?

(м. Харків)

 

Правові, організаційні та фінансові засади функціонування і розвитку системи дошкільної освіти визначені

Законом України «Про дошкільну освіту» від 11.07.2001 р. № 2628-ІІІ (далі — Закон № 2628).

Дошкільний навчальний заклад (ясла-садок) комбінованого типу створюється для дітей віком від двох місяців до шести (семи) років,

у складі якого можуть бути групи загального розвитку, компенсуючого типу, сімейні, прогулянкові, в яких забезпечується дошкільна освіта з урахуванням стану здоров’я дітей, їх розумового, психологічного, фізичного розвитку (ст. 12 Закону № 2628).

Основні завдання та обов’язки вихователя дошкільного навчального закладу визначені

Довідником кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 80 «Соціальні послуги», затвердженим наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 14.10.2005 р. № 324 (далі — Довідник № 324 ).

Згідно з

Довідником № 324 вихователь планує, організовує, проводить виховну, позаурочну навчальну роботу з вихованцями. Сприяє становленню їх як особистостей, створює умови для розвитку їх здібностей, обдаровань, талантів та участі в художній, технічній, фізкультурно-спортивній, суспільно корисній діяльності, професійній орієнтації, соціальній адаптації. Працює в тісному контакті з педагогами, батьками. Контролює дотримання вихованцями вимог статуту установи (освітньої, реабілітаційної тощо) підготовку до навчальних занять. Стверджує настановами та особистим прикладом повагу до принципів загальнолюдської моралі: правди, справедливості, гуманізму, доброти, працелюбства, інших доброчинностей. Виховує повагу до батьків, жінки, культурно-національних, духовних, історичних цінностей України. Готує вихованців до свідомого життя в дусі взаєморозуміння, миру, злагоди. Додержується педагогічної етики, поважає гідність вихованців, учнів, захищає їх від будь-яких форм фізичного або психічного насильства, запобігає вживанню ними алкоголю, наркотиків, іншим шкідливим звичкам та проявам асоціальної поведінки, пропагує здоровий спосіб життя. Використовує в роботі кращі надбання, передовий досвід, розробки в галузі вітчизняної та світової педагогіки. Стежить за забезпеченням здорових, безпечних умов виховання, навчання, праці, проживання, відпочинку. Постійно вдосконалює свій професійний рівень, педагогічну майстерність, загальну культуру. Ефективно застосовує професійні знання в практичній педагогічній діяльності.

Педагогічне навантаження, оплата праці педагогічних працівників у сфері дошкільної освіти визначені

ст. 30 Закону № 2628.

Відповідно до

п. 3 ст. 30 Закону № 2628 педагогічне навантаження педагогічних працівників дошкільного навчального закладу незалежно від підпорядкування, типу і форми власності відповідно становить для:

— вихователя групи загального типу — 30 годин;

— вихователя групи компенсуючого типу — 25 годин;

— соціального педагога — 40 годин;

— практичного психолога — 40 годин;

— практичного психолога дошкільного навчального закладу (ясел-садка) компенсуючого типу — 20 годин;

— музичного керівника — 24 години;

— інструктора з фізкультури — 30 годин;

— вчителя-дефектолога, вчителя-логопеда — 20 годин;

— вихователя-методиста* — 36 годин на тиждень.

* На відміну від вихователів, які працюють у групах, вихователь-методист здійснює методичне керівництво виховною, освітньою діяльністю педагогічного колективу навчально-виховного закладу, забезпечує умови для ефективного педагогічного процесу тощо.

У даному випадку педагогічне навантаження вихователів дошкільного навчального закладу комбінованого типу, які працюють у групах загального типу, становить 30 годин на тиждень, а вихователів, які працюють у групах компенсуючого типу, — 25 годин на тиждень.

Штатні розписи державних і комунальних дошкільних навчальних закладів незалежно від підпорядкування і типу встановлюються відповідним органом управління освітою.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі