Теми статей
Обрати теми

Щодо безоплатної передачі на баланс вищих навчальних закладів геодезичного обладнання, комп’ютерної техніки та спеціального програмного забезпечення

Редакція ББ
Лист від 27.08.2009 р. № 10333/5/16-1516-10, 18432/7/16-1517-10

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ

ЩОДО БЕЗОПЛАТНОЇ ПЕРЕДАЧІ НА БАЛАНС ВИЩИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ ГЕОДЕЗИЧНОГО ОБЛАДНАННЯ, КОМП’ЮТЕРНОЇ ТЕХНІКИ ТА СПЕЦІАЛЬНОГО ПРОГРАМНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

Лист від 27.08.2009 р. № 10333/5/16-1516-10, № 18432/7/16-1517-10

(витяг)

 

Відповідно до п.п. 5.2.5 п. 5.2 ст. 5 Закону України від 03.04.97 р. № 168/97-ВР «Про податок на додану вартість» (далі — Закон) звільняються від оподаткування податком на додану вартість операції з безкоштовної передачі приладів, обладнання, матеріалів, крім підакцизних, науковим установам та науковим організаціям, вищим навчальним закладам III — IV рівнів акредитації, внесеним до Державного реєстру наукових організацій, яким надається підтримка держави, за умови використання їх винятково для власних потреб.

Статтею 12 Закону України від 13.12.91 р. № 1977-XII «Про наукову і науково-технічну діяльність» встановлено, що для надання держпідтримки наукових установ усіх форм власності, діяльність яких має важливе значення для науки, економіки та виробництва, створюється Держреєстр наукових установ, яким надається підтримка держави.

Постановою Кабінету Міністрів України від 23.04.2001 р. № 380 затверджено Положення про Держреєстр наукових установ, яким надається підтримка держави, що передбачає умови, за яких відбувається включення до реєстру та виключення із нього. Відповідно до п. 4 Положення науковим установам і вищим навчальним закладам, включеним до реєстру, видається свідоцтво встановленого зразка.

Документом, що підтверджує внесення наукової установи або вищого навчального закладу до зазначеного Держреєстру, є відповідне свідоцтво, видане у порядку, встановленому наказом Міністерства освіти і науки України від 27.11.2001 р. № 767 «Про затвердження Порядку включення до Державного реєстру наукових установ, яким надається підтримка держави» (зареєстровано в Мін’юсті України 07.12.2001 р. за № 1011/6202).

Таким чином, безкоштовна передача приладів, обладнання, матеріалів науковим установам без нарахування податку на додану вартість може здійснюватися лише при виконанні учасниками зазначеної операції всіх вимог, визначених вищевказаною нормою Закону.

 

Заступник Голови С. Чекашкін

 

Коментар редакції

 

КОЛИ БЕЗКОШТОВНА ПЕРЕДАЧА ОБЛАДНАННЯ НАУКОВИМ
УСТАНОВАМ ЗВІЛЬНЯЄТЬСЯ ВІД ПДВ

У цьому

листі ДПАУ роз’яснює умови, за яких суб’єкти господарювання можуть керуватися п.п. 5.2.5 Закону України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР (далі — Закон про ПДВ), яким передбачено звільнення від обкладення ПДВ операцій щодо безкоштовної передачі приладів, обладнання, матеріалів, крім підакцизних, науковим установам і науковим організаціям, вищим навчальним закладам III — IV рівнів акредитації, унесеним до Державного реєстру наукових організацій, яким надається підтримка держави, за умови використання їх виключно для власних потреб.

Які установи може бути включено до Державного реєстру наукових установ?

Відповідно до

Положення про Державний реєстр наукових установ, яким надається підтримка держави, затвердженого постановою КМУ від 23.04.2001 р. № 380 , до Державного реєстру (далі — Реєстр) наукових установ, яким надається підтримка держави, уключаються науково-дослідні, науково-технічні установи всіх форм власності та вищі навчальні заклади III — IV рівнів акредитації всіх форм власності, діяльність яких має важливе значення для розвитку науки, економіки та виробництва.

Документом, що підтверджує внесення наукової установи або вищого закладу до зазначеного Реєстру, є

свідоцтво встановленого зразка, що видається з урахуванням вимог Порядку включення до Державного реєстру наукових установ, яким надається підтримка держави, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 27.11.2001 р. № 767.

Свідоцтво видається строком до 5 років, але не менше ніж на один рік.

Таким чином, безкоштовна передача науковим установам приладів, обладнання, матеріалів (крім підакцизних) звільняється від обкладення ПДВ за умови

наявності свідоцтва, що підтверджує факт унесення такої установи-одержувача до Реєстру.

У разі постачання товарів (послуг), звільнених від обкладення ПДВ, сторона, яка передає, має виписати податкову накладну з урахуванням вимог

Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом ДПАУ від 30.05.97 р. № 165. У такій податковій накладній у розділі VI та графі 10 робиться відмітка «Без ПДВ» з обов’язковим посиланням на відповідний підпункт Закону про ПДВ (у цьому випадку — 5.2.5).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі