Теми статей
Обрати теми

Інженер з охорони праці веде викладацьку роботу: відповідаємо на ваші запитання

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ІНЖЕНЕР З ОХОРОНИ ПРАЦІ ВЕДЕ ВИКЛАДАЦЬКУ РОБОТУ: ВІДПОВІДАЄМО НА ВАШІ ЗАПИТАННЯ

 

Світлана МЕРЕНКОВА, провідний контролер-ревізор КРВ у м. Харкові

 

Працюю інженером з охорони праці у професійно-технічному ліцеї на повну ставку. Маю вищу інженерно-педагогічну освіту. Додатково веду викладацьку роботу обсягом 240 годин на рік. Чи маю я право на:

— виплату надбавки за вислугу років;

— надання матеріальної допомоги на оздоровлення на підставі ст. 57 Закону про освіту;

— відпустку тривалістю 56 календарних днів.

(Луганська обл.)

 

Питання оплати праці інженера з охорони праці, який веде викладацьку роботу, уже розглядалися на шпальтах нашої газети (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2009, № 24, с. 23). Нагадаємо: інженер з охорони праці має право вести викладацьку роботу в цій же установі в розмірі, що не перевищує максимально допустимий обсяг навантаження, — 480 годин на рік. Це випливає з

абз. 4 п. 91 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102).

Згідно з

п. 8, 12 Переліку робіт, які не є сумісництвом, затвердженого спільним наказом Мінпраці, Мінфіну, Мін’юсту України від 28.06.93 р. № 43, педагогічна робота в цій же установі не є сумісництвом і здійснюється залежно від характеру роботи як в основний робочий час, так і за його межами.

Розглянемо додаткові запитання, які виникли у зв’язку з оплатою праці такого працівника.

Надбавка за вислугу років.

Згідно зі ст. 57 Закону України «Про освіту» від 23.05.91 р. № 1060-XII (далі — Закон про освіту) надбавка за вислугу років є обов’язковою виплатою, гарантованою державою педагогічним та науково-педагогічним працівникам. Перелік посад педагогічних і науково-педагогічних працівників затверджено постановою КМУ від 14.06.2000 р. № 963.

Умови виплати надбавки за вислугу років регулює

Порядок виплати надбавок за вислугу років педагогічним і науково-педагогічним працівникам навчальних закладів та установ освіти, затверджений постановою КМУ від 31.01.2001 р. № 78 (далі — Порядок № 78).

Надбавку за вислугу років нараховують щомісячно у відсотках до посадового окладу (ставки заробітної плати) залежно від

стажу педагогічної роботи в таких розмірах: понад 3 роки — 10 %, понад 10 років — 20 %, понад 20 років — 30 %.

Згідно з

п. 4 Порядку № 78 працівникам установ, які, крім основної роботи, займалися викладацькою роботою в навчальних закладах не менше 180 годин на навчальний рік, до стажу педагогічної роботи для виплати надбавки за вислугу років зараховуються місяці, протягом яких проводилася викладацька робота.

Отже, працівникам навчальних закладів, робота яких за основною посадою не є педагогічною, при виконанні педагогічної роботи в цій же установі період виконання такої роботи зараховується до педагогічного стажу, якщо її обсяг перевищує 180 годин на навчальний рік.

У нашому випадку обсяг викладацької роботи становить 240 годин на рік, отже, інженер з охорони праці, який веде викладацьку роботу,

має право на надбавку за вислугу років.

Основними документами для визначення стажу педагогічної роботи є трудова книжка, а також інші документи, які відповідно до законодавства підтверджують стаж роботи (

п. 6 Порядку № 78). У нашому випадку підставою для визначення педагогічного стажу можуть бути виписки з наказів про встановлення педагогічного навантаження, відомостей про виплату заробітної плати, дані тарифікаційних списків.

Пунктом 8 Порядку № 78

передбачено: якщо педагогічні працівники виконують роботу обсягом менше або більше норми, передбаченої ставкою заробітної плати, розмір надбавки за вислугу років зменшується або збільшується пропорційно навантаженню (обсягу роботи).

Надання матеріальної допомоги на оздоровлення

. Згідно з абз. 11 ч. 1 ст. 57 Закону про освіту педагогічним та науково-педагогічним працівникам держава гарантує виплату допомоги на оздоровлення в розмірі місячного посадового окладу (ставки заробітної плати) при наданні щорічної відпустки.

Оскільки за основною посадою працівник не обіймає педагогічної посади,

то права на виплату гарантованої матеріальної допомоги на оздоровлення згідно з абз. 11 ч. 1 ст. 57 Закону про освіту він не має.

У цьому випадку

за умови забезпечення в повному обсязі обов’язкових виплат із заробітної плати всім працівникам професійно-технічного ліцею інженеру з охорони праці матеріальну допомогу на оздоровлення при виході в щорічну відпустку може бути надано на підставі п.п. 5 п. 4 наказу Міносвіти України «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557. Виплата матеріальної допомоги здійснюється за рішенням керівника в межах фонду заробітної плати в сумі не більше ніж один посадовий оклад на рік (крім матеріальної допомоги на поховання). Розмір матеріальної допомоги визначається виходячи з посадового окладу інженера з охорони праці, установленого за основною посадою.

Право на відпустку.

Оскільки основним місцем для працівника є робота на посаді інженера з охорони праці і трудовий договір з ним укладено за цією посадою, він матиме право на щорічну відпустку тієї тривалості, яку встановлено за основною посадою (інженер з охорони праці).

Згідно зі

ст. 6 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР інженер з охорони праці має право на основну щорічну відпустку тривалістю 24 календарні дні.

 

 

Працюю в професійно-технічному навчальному закладі (училищі) на посаді інженера з охорони праці, також викладаю предмет «Охорона праці» обсягом 400 годин на рік. В училищі є навчальний кабінет з охорони праці та кабінет служби охорони праці. Чи маю я право на доплату за завідування навчальним кабінетом?

(м. Харків)

 

Згідно з

п. 40 Положення про професійно-технічний навчальний заклад, затвердженого постановою КМУ від 05.08.98 р. № 1240, для забезпечення підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації робочих кадрів, професійно-технічний навчальний заклад (далі — ПТНЗ), як правило, повинен мати навчальні кабінети, обладнані відповідними засобами навчання.

Зокрема для проведення навчання та перевірки знань з питань охорони праці, безпеки життєдіяльності у ПТНЗ створюються кабінети охорони праці. Основні завдання, порядок створення та організації роботи кабінетів охорони праці, загальні вимоги до їх оснащення та змісту робіт визначено

Положенням про кабінет охорони праці та безпеки життєдіяльності професійно-технічного навчального закладу, затвердженим наказом Міносвіти України від 20.10.2005 р. № 609 (далі — Положення № 609).

Відповідно до

п.п. 4.3 Положення № 609 організація роботи кабінету охорони праці покладається наказом керівника ПТНЗ на викладача охорони праці чи на спеціально призначеного працівника, який має відповідну професійну підготовку та в установленому порядку пройшов навчання та перевірку знань з питань охорони праці.

Особа, відповідальна за організацію роботи кабінету охорони праці (

п.п. 4.4 Положення № 609):

— розробляє план роботи кабінету охорони праці на поточний навчальний рік;

— сприяє забезпеченню високої ефективності навчально-методичної діяльності кабінету, впровадженню та ефективному використанню в його роботі навчально-наочних та методичних посібників, довідково-інформаційних матеріалів, сучасних технічних засобів навчання та контролю знань тощо;

— готує проекти наказів (розпоряджень) та пропозиції щодо вдосконалення форм та методів роботи й оснащення кабінету охорони праці;

— забезпечує справний стан обладнання кабінету охорони праці;

— сприяє створенню та оснащенню куточків (стендів) з охорони праці, у навчальних кабінетах, лабораторіях, навчальних та навчально-виробничих майстернях, інших приміщеннях навчального закладу і забезпеченню їх засобами друкованої та навчально-наочної пропаганди охорони праці.

Згідно з

абз. 2 п. 42 Інструкції № 102 викладачам ПТНЗ (крім викладачів загальноосвітніх дисциплін ПТНЗ) за завідування навчальними кабінетами або лабораторіями здійснюється додаткова оплата в розмірі 13 — 15 відсотків посадового окладу (ставки заробітної плати). Конкретний розмір доплат установлюється керівником навчального закладу за погодженням з профспілковим комітетом. Розмір доплати не залежить від навантаження викладача.

Таким чином,

інженеру з охорони праці за завідування навчальним кабінетом з охорони праці ПТНЗ може бути встановлено доплату на підставі абз. 2 п. 42 Інструкції № 102.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі