Теми статей
Обрати теми

Деякі питання щодо пенсійного забезпечення

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ДЕЯКІ ПИТАННЯ ЩОДО ПЕНСІЙНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

 

Наталія ШАМБІР, заступник завідуючого секретаріату Верховної Ради України у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів

 

Працюю інженером з охорони праці в професійно-технічному ліцеї. Крім того, веду педагогічну роботу в цій установі обсягом 240 годин на рік. У трудовій книжці вказана тільки інформація про те, що я працюю інженером з охорони праці.

Чи маю я право вийти на пенсію, маючи стаж безперервної педагогічної роботи 25 років викладачем та не маючи запису про роботу викладачем у трудовій книжці?

 

Перелік закладів і установ освіти, охорони здоров’я та соціального захисту і

посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років, затверджений постановою КМУ від 04.11.93 р. № 909. Згідно із зазначеним Переліком, до стажу роботи, який дає право на пенсію за вислугу років, зараховується час роботи на посадах директора, його заступників з навчально-виховної (навчальної, виховної, навчально-виробничої) роботи, старших майстрів виробничого навчання, майстрів виробничого навчання, викладачів, педагогів професійного навчання, практичних психологів, соціальних педагогів, керівників гуртків, секцій, студій та інших форм гурткової роботи вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації, професійно-технічних навчальних закладів.

Переліком

не передбачено надання такого права особам, які обіймають інші посади і водночас мають педагогічне навантаження.

Тобто,

щоб набути права на пенсію за вислугу років, особа має бути зарахована на одну із вищезазначених посад у відповідних закладах та установах незалежно від педагогічного навантаження.

 

 

Працюю в лікувально-профілактичній установі лікарем акушер-гінекологом. Нещодавно вийшла на пенсію за віком. Водночас є кандидатом медичних наук, маю стаж педагогічної діяльності. Чи можна мені звичайну пенсію за віком переоформити на наукову? У відділенні Пенсійного фонду дали стверджувальну відповідь, однак вказали, що для оформлення наукової пенсії слід деякий час не працювати. Так це чи ні?

 

Пенсія науковому (науково-педагогічному) працівнику призначається при досягненні пенсійного віку: чоловікам — за наявності стажу роботи не менше 25 років, у тому числі стажу наукової роботи не менше 20 років; жінкам — за наявності стажу роботи не менше 20 років, у тому числі стажу наукової роботи не менше 15 років.

Перелік посад наукових та науково-педагогічних працівників визначено

ст. 221 та 222 Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» від 13.12.91 р. № 1977-XII (далі — Закон № 1977), з урахуванням яких постановою КМУ від 04.03.2004 р. № 257 затверджено Перелік посад наукових (науково-педагогічних) працівників підприємств, установ, організацій, вищих навчальних закладів III — IV рівнів акредитації, перебування на яких дає право на призначення пенсії та виплату грошової допомоги у разі виходу на пенсію відповідно до ст. 24 Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність».

Водночас згідно зі

ст. 221 Закону № 1977 до наукових працівників належать також особи, які мають науковий ступінь і працюють за спеціальністю відповідно до групи спеціальностей галузі науки, з якої присуджено науковий ступінь, а відповідно до ст. 223 Закону № 1977 до стажу наукової роботи зараховується час роботи таких осіб з дня обіймання посади за цією спеціальністю.

Пенсія науковим (науково-педагогічним) працівникам відповідно до

Закону № 1977 призначається з дня звернення за призначенням пенсії та за умов звільнення з посади наукового (науково-педагогічного) працівника, за винятком осіб, які працюють за строковим трудовим договором (контрактом), що укладений після досягнення пенсійного віку.

Тобто, дійсно, однією із умов призначення пенсії відповідно до Закону № 1977 є звільнення з посади наукового (науково-педагогічного) працівника.

Після призначення пенсії науковий (науково-педагогічний) працівник має право працювати на будь-якій посаді в будь-якій установі. При цьому, якщо такий пенсіонер після призначення пенсії відповідно до Закону № 1977 працюватиме за строковим трудовим договором (контрактом) на посадах наукових (науково-педагогічних) працівників не менш як два роки, він матиме право на перерахунок пенсії з урахуванням стажу наукової роботи після призначення пенсії. Перерахунок пенсії здійснюється із заробітної плати наукового (науково-педагогічного) працівника, з якої була обчислена пенсія, або із заробітної плати, визначеної у порядку, передбаченому ч. 3 — 7 ст. 24 Закону № 1977.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі