Теми статей
Обрати теми

Як бюджетній установі відображати суми ПДВ, що не включаються до складу податкового кредиту

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ЯК БЮДЖЕТНІЙ УСТАНОВІ ВІДОБРАЖАТИ СУМИ ПДВ, ЩО НЕ ВКЛЮЧАЮТЬСЯ ДО СКЛАДУ ПОДАТКОВОГО КРЕДИТУ

 

Юрій ЛАПШИН, директор Департаменту адміністрування податку на додану вартість ДПА України

 

Бюджетна організація є платником ПДВ. Постачальники виписують нам податкові накладні на товари (послуги), оплата за які здійснюється за рахунок коштів загального та спеціального фондів бюджету. При цьому до складу податкового кредиту ми відносимо тільки суми ПДВ, які сплачені під час придбання товарів (послуг) за рахунок коштів спеціального фонду та беруть участь в операціях, що обкладаються ПДВ.

Чи треба в Реєстрі отриманих і виданих податкових накладних відображати операції з придбання товарів (послуг) за рахунок коштів загального фонду? Як такі операції відображаються в додатку 5 до декларації з ПДВ?

(м. Київ)

 

Відповідно до

п.п. 7.2.8 Закону України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР (далі — Закон про ПДВ) платники ПДВ зобов’язані вести окремий облік операцій з постачання та придбання товарів (послуг), що підлягають обкладенню цим податком, а також які не є об’єктами оподаткування згідно зі ст. 3 та звільнені від оподаткування згідно зі ст. 5 цього Закону. Зведені результати такого обліку відображаються в податкових деклараціях, форма та порядок заповнення яких визначаються відповідно до закону.

Також згідно з

п.п. 7.2.8 Закону про ПДВ на платників ПДВ покладається обов’язок щодо ведення Реєстру отриманих і виданих податкових накладних (далі — ПН). У Реєстрі зазначаються порядковий номер ПН, дата її виписки (отримання), загальна сума та сума нарахованого податку, а також реєстраційний номер платника податку продавця, який надав ПН такому платнику податку.

Порядок ведення Реєстру отриманих і виданих податкових накладних

і його форму затверджено наказом ДПАУ від 30.06.2005 р. № 244.

Так, згідно із цим

Порядком у Реєстрі окремо враховуються операції з придбання товарів (послуг) з метою використання в господарській діяльності платника для здійснення операцій, що обкладаються ПДВ за ставкою 20 або 0 %, звільнених від оподаткування, та які не є об’єктами оподаткування, а також не призначених для використання в господарській діяльності цього платника податку.

Згідно з

п.п. 7.4.1 Закону про ПДВ податковий кредит звітного періоду визначається виходячи з договірної (контрактної) вартості товарів (послуг), але не вище за рівень звичайних цін, якщо договірна ціна на такі товари (послуги) відрізняється більш ніж на 20 % від звичайної ціни на такі товари (послуги), і складається з сум податків, нарахованих (сплачених) за ставкою 20 % протягом такого звітного періоду у зв’язку з:

— придбанням товарів та послуг з метою їх подальшого використання

в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника податку;

— придбанням (будівництвом, спорудженням) основних фондів (основних засобів, у тому числі інших необоротних матеріальних актів та незавершених капітальних інвестицій у необоротні капітальні активи) з метою подальшого використання у виробництві та постачанні товарів (послуг)

для оподатковуваних операцій у межах господарської діяльності платника податку.

Для бюджетних установ ведення

господарської діяльності пов’язане виключно з отриманням доходів від надання платних послуг, що зараховуються до складу спеціального фонду кошторису. Таким чином, бюджетні установи до складу податкового кредиту можуть відносити суми ПДВ, сплачені під час придбання товарів (робіт, послуг) виключно за рахунок коштів спеціального фонду. При цьому до складу податкового кредиту належать тільки ті суми ПДВ, які було нараховано (сплачено) під час придбання товарів (робіт, послуг), що беруть участь в операціях, що обкладаються ПДВ.

Тому бюджетні організації, що є платниками ПДВ, під час придбання товарів (послуг), оплата за які здійснюється за рахунок коштів загального фонду кошторису, суми ПДВ, сплачені у зв’язку з таким придбанням,

не включають до складу податкового кредиту. Такі суми ПДВ відносяться на фактичні видатки бюджетної установи*.

* Пункти 1.13, 1.14 Інструкції з обліку основних засобів та інших необоротних активів бюджетних установ, затвердженої наказом Держказначейства України від 17.07.2000 р. № 64; п. 50 Інструкції з обліку запасів бюджетних установ, затвердженої наказом Держказначейства України від 08.12.2000 р. № 125; пп. 1.1, 2.1, 2.12, 7.8, 8.5 Інструкції про кореспонденцію субрахунків бухгалтерського обліку для відображення основних господарських операцій бюджетних установ, затвердженої наказом Держказначейства України від 10.07.2000 р. № 61.

Бюджетні установи в Реєстрі отриманих та виданих податкових накладних мають відображати

всі податкові накладні, отримані від постачальників. При цьому операції з придбання товарів (послуг), що не призначені для використання в господарській діяльності, такі установи відображають у Реєстрі в розділі I, графи 11 та 12.

У податковій декларації з ПДВ операції щодо придбання товарів (послуг), що не призначені для використання в їх господарській діяльності, платники податку, у тому числі й бюджетні установи, відображають за рядком 14 (заповнюється тільки колонка А на величину обсягів придбання без ПДВ). У додатку 5 до декларації з ПДВ — «Розшифровки податкових зобов’язань і податкового кредиту в розрізі контрагентів» — такі операції підлягають відображенню в розділі II «Податковий кредит» у підрозділі «Операції з придбання з ПДВ, які не надають права формування податкового кредиту».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі