Теми статей
Обрати теми

Особливості інвентаризації окремих об’єктів. Інвентаризація нематеріальних активів

Редакція ББ
Стаття

ІНВЕНТАРИЗАЦІЯ НЕМАТЕРІАЛЬНИХ АКТИВІВ

 

У бюджетній установі встановлено комп’ютерну програму, на яку оформлене тільки право користування. Чи необхідно інформацію про таку програму зазначати в інвентаризаційному опису нематеріальних активів?

 

Ні, не потрібно.

Це пов’язане з тим, що бюджетні установи відповідно до вимог

Інструкції № 64 у складі нематеріальних активів обліковують придбані права на володіння, користування та розпорядження об’єктом нематеріальних активів після відчуження їх (прав) від колишніх власників та визначення їх вартості.

Таким чином, у складі об’єктів

нематеріальних активів, до яких належать комп’ютерні програми, обліковуються тільки ті, на які установа отримала виключні права на володіння, користування та розпорядження.

У ситуації, що розглядається, установа отримала комп’ютерну програму на правах користування, а решта майнових та авторських прав на такий винахід залишилася у розробника.

Отже, у бюджетної установи немає підстав для відображення такого об’єкта обліку у складі нематеріальних активів. І відповідно

інформацію про таку комп’ютерну програму не потрібно відображати в Інвентаризаційному опису нематеріальних активів (додаток 3 до Інструкції № 90).

Як зазначає Держказначейство в

Рекомендаціях щодо єдиних підходів до придбання та відображення в бухгалтерському обліку бюджетних установ програмного забезпечення, наведених у додатку до листа від 17.09.2007 р. № 3.4-04/2055-10882 (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2007, № 38), при проведенні інвентаризації програмного забезпечення необхідно звернути увагу на такі моменти:

— інвентаризаційна комісія повинна перевірити наявність документів, згідно з якими оформлено придбане програмне забезпечення, і документів, що описують сам об’єкт, які були підставою для оприбуткування;

— до інвентаризаційного опису вносяться дані про назву із зазначенням документації на придбання (ліцензійний договір, авторський договір, патент), характеристики, призначення, дату введення в господарський оборот, строк корисного використання, кількість та вартість програмного забезпечення.

При виявленні програмного забезпечення, яке не взято на облік, а також щодо якого в облікових регістрах відсутні дані (або вони неправильно зазначені), інвентаризаційна комісія повинна включити до інвентаризаційного опису відсутні або правильні відомості та показники.

У згаданому

листі Держказначейство звертає увагу на те, що управлінському обліку та інвентаризації підлягають:

— програмне забезпечення, на яке майнові права не передаються користувачу (майнові та авторські права на об’єкт інтелектуальної власності на таке програмне забезпечення залишаються у розробника (постачальника), а замовнику надається право користування цим програмним забезпеченням без права передачі самого програмного забезпечення та/або повноважень на його використання третім особам);

— електронні засоби обробки інформації, які створюються структурними підрозділами бюджетних установ для забезпечення виконання своїх функціональних повноважень і не мають довершеної форми (на які відсутні відповідним чином оформлені документи, що підтверджують існування самого активу і виключні права установи на результати інтелектуальної діяльності, а саме: патенти, свідоцтва, інші охоронні документи).

Управлінський облік програмного забезпечення, яке не обліковується у складі нематеріальних активів, призначений для отримання оперативної інформації про стан таких об’єктів та ефективність їх використання. Наприклад, можна передбачити, що на кожний комп’ютер оформляється картка обліку, в якій вказуються необхідні відомості (назва, вид, версія встановленої програми, дата її придбання та встановлення, виробник програми тощо). У ході проведення інвентаризації комісія перевіряє та уточнює інформацію про такі об’єкти, а в разі потреби вносить відповідні зміни та доповнення. При цьому, як зазначалося, інформація про таку комп’ютерну програму

не відображається в Інвентаризаційному опису нематеріальних активів.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі