Теми статей
Обрати теми

Перебування на призовній дільниці у складі медкомісії: чи буде надбавка за вислугу років

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ПЕРЕБУВАННЯ НА ПРИЗОВНІЙ ДІЛЬНИЦІ У СКЛАДІ МЕДКОМІСІЇ: ЧИ БУДЕ НАДБАВКА ЗА ВИСЛУГУ РОКІВ

 

Анжела КУПЛИВАНЧУК, головний спеціаліст Департаменту економіки, фінансів і бухгалтерської звітності Міністерства охорони здоров’я України

 

Медичних працівників лікарні в січні 2010 року було направлено до військкомату для проведення медичного огляду призовників. Оплата праці таких працівників здійснювалася згідно із Законом України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 25.03.92 р. № 2232-XII виходячи з середньої заробітної плати. Чи виплачується в цьому випадку надбавка за вислугу років?

(м. Кривий Ріг)

Постановою від 29.12.2009 р. № 1418

медичним працівникам установлено надбавку за вислугу років та затверджено Порядок виплати надбавки за вислугу років лікарям і фахівцям з базовою та неповною вищою медичною освітою державних та комунальних закладів охорони здоров’я (далі — Порядок № 1418).

Згідно з

п. 1 Порядку № 1418 надбавка за вислугу років установлюється лікарям і фахівцям з базовою та неповною вищою медичною освітою, умови оплати праці яких визначаються відповідно до умов оплати праці медичних працівників державних та комунальних закладів охорони здоров’я, крім посадових осіб державної санітарно-епідеміологічної служби України.

Відповідно до

п . 3 Порядку № 1418 надбавка за вислугу років виплачується:

— керівникам закладів охорони здоров’я та їх заступникам з числа лікарів;

— заступникам головного лікаря з медсестринства;

— керівникам структурних підрозділів з числа лікарів;

— лікарям усіх лікарських спеціальностей;

— професіоналам з вищою немедичною освітою, яких допущено до медичної діяльності в закладах охорони здоров’я;

— головним медичним сестрам;

— фахівцям з базовою та неповною вищою медичною освітою всіх спеціальностей.

Згідно з

ч. 6 ст. 43 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 25.03.92 р. № 2232-XII (далі — Закон № 2232) за лікарями і середнім медичним персоналом, які направляються для роботи на призовних дільницях і збірних пунктах під час узяття допризовників на військовий облік і призову громадян на військову службу або на збори, для проведення медичного огляду і повторного огляду громадян, а також для відправлення призваних на збірні пункти, на весь час виконання таких обов’язків зберігаються посада та середній заробіток за основним місцем роботи.

Отже, за весь час перебування медичних працівників на призовній дільниці у складі медкомісії установа повинна нарахувати їм середню заробітну плату. Розрахунок середньої заробітної плати здійснюють відповідно до

Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок № 100).

Згідно з п. 7 Порядку № 1418 надбавка за вислугу років виплачується щомісячно за фактично відпрацьований час за основним місцем роботи і за сумісництвом.

За час перебування у складі медкомісії надбавка за вислугу років не нараховується, оскільки Порядком № 1418 це не передбачено. Надалі при обчисленні середньої заробітної плати для оплати часу перебування у складі медкомісії надбавка за вислугу років братиме участь у розрахунку середньої заробітної плати на підставі п. 3 Порядку № 100. Зазначимо також, що період перебування в медкомісії зараховується до стажу для встановлення надбавки за вислугу років на підставі абз. 8 п. 4 Порядку № 1418.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі