Теми статей
Обрати теми

Обчислення стажу педагогічної роботи

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ОБЧИСЛЕННЯ СТАЖУ ПЕДАГОГІЧНОЇ РОБОТИ

 

Світлана МЕРЕНКОВА, провідний контролер-ревізор КРВ у м. Харкові

 

Як правильно обчислити стаж педагогічної роботи викладача технікуму виходячи з таких умов:

— у 2003 році отримала освіту за технічною спеціальністю;

— з 05.05.2004 р. по 10.03.2009 р. працювала за цією спеціальністю;

— з 10.03.2006 р. по 10.03.2009 р. перебувала у відпустці для догляду за дитиною до трьох років;

— з 30.06.2009 р. по 31.08.2009 р. перебувала на обліку в центрі зайнятості;

— з 01.09.2009 р. прийнята на посаду викладача технікуму.

(м. Кременчук)

 

Згідно зі

ст. 57 Закону України «Про освіту» від 23.05.91 р. № 1060-XII надбавка за вислугу років є обов’язковою виплатою, гарантованою державою педагогічним і науково-педагогічним працівникам. Перелік посад педагогічних та науково-педагогічних працівників затверджено постановою КМУ від 14.06.2000 р. № 963 (далі — Перелік № 963).

Надбавку за вислугу років нараховують щомісячно у відсотках до посадового окладу (ставки заробітної плати) залежно

від стажу педагогічної роботи в таких розмірах: понад 3 роки — 10 %, понад 10 років — 20 %, понад 20 років — 30 %.

Умови виплати надбавки за вислугу років

регулює Порядок виплати надбавок за вислугу років педагогічним та науково-педагогічним працівникам навчальних закладів і установ освіти, затверджений постановою КМУ від 31.01.2001 р. № 78 (далі — Порядок № 78).

Дія

Порядку № 78 поширюється на працівників, які обіймають посади згідно з Переліком № 963 і на яких поширюються умови оплати праці працівників навчальних закладів та установ освіти.

Відповідно до

п. 2 Порядку № 78 до стажу педагогічної роботи для виплати надбавки за вислугу років педагогічним і науково-педагогічним працівникам зараховується період роботи на посадах, передбачених Переліком № 963. Крім того, у п. 2 Порядку № 78 наведено додатковий перелік посад, робота на яких зараховується до стажу педагогічної роботи. Тобто для зарахування до стажу педагогічної роботи важливий факт роботи на посадах, визначених Переліком № 963 і п. 2 Порядку № 78 та умови оплати праці працівників, а не робота в конкретному закладі.

Нагадаємо, що з 01.01.2009 р. набула чинності

постанова КМУ від 11.06.2008 р. № 535, згідно з якою п. 2 Порядку № 78 було доповнено новим (сьомим) абзацом. Він передбачає, що до стажу педагогічної роботи зараховується час роботи викладачів професійно-теоретичної підготовки, старших майстрів і майстрів виробничого навчання професійно-технічних навчальних закладів за відповідною професією (спеціальністю) на виробництві та у сфері послуг .

Згідно зі

ст. 45 Закону України «Про професійно-технічну освіту» від 10.02.98 р. № 103/98-ВР педагогічною діяльністю у професійно-технічних навчальних закладах та установах професійно-технічної освіти можуть займатися особи, які мають відповідну професійну освіту і професійно-педагогічну підготовку, моральні якості та фізичний стан яких дає можливість виконувати обов’язки педагогічного працівника.

На жаль, у запитанні точно не зазначено місце роботи за технічною спеціальністю працівника, а також саму спеціальність. Отже, на підставі наведених даних можна зробити такий висновок:

 

Період

Чи зараховується до педагогічного стажу

Період перебування на обліку в центрі зайнятості

Не зараховується до стажу педагогічної роботи, оскільки Порядком № 78 це не передбачено

Період роботи за технічною спеціальністю

Якщо працівник на сьогодні обіймає посаду викладача професійно-теоретичної підготовки технікуму і він раніше працював на виробництві або у сфері послуг за відповідною професією, вимоги до якої передбачають наявність такої самої професійної освіти, за якою він здійснює викладацьку діяльність, то стаж такої роботи може бути зараховано до стажу педагогічної роботи

Період перебування у відпустці для догляду за дитиною до трьох років

У цьому випадку працівник перебував у трудових відносинах з підприємством, на якому працював за технічною спеціальністю. Якщо стаж такої роботи буде зараховано до стажу педагогічної роботи, то період перебування у відпустці для догляду за дитиною до трьох років також зараховуватиметься до стажу педагогічної роботи

 

Основним документом для визначення стажу педагогічної роботи є трудова книжка та інші документи, які відповідно до законодавства підтверджують стаж роботи.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі