Теми статей
Обрати теми

Щодо порядку нарахування внесків до Пенсійного фонду на суми лікарняних за період до встановлення працівникові інвалідності

Редакція ББ
Стаття

ЩОДО ПОРЯДКУ НАРАХУВАННЯ ВНЕСКІВ ДО ПЕНСІЙНОГО ФОНДУ НА СУМИ ЛІКАРНЯНИХ ЗА ПЕРІОД ДО ВСТАНОВЛЕННЯ ПРАЦІВНИКОВІ ІНВАЛІДНОСТІ

 

Людмила ПОЛЬОВИК, заступник директора Департаменту — начальник відділу методології забезпечення платежів Департаменту надходження доходів Пенсійного фонду України

 

Пунктом 8 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»

від 09.07.2003 р. № 1058-IV визначено, що до набрання чинності законом про спрямування частини страхових внесків до Накопичувального фонду страхові внески, що перераховуються до солідарної системи, сплачуються страхувальниками та застрахованими особами у розмірах, передбачених Законом України «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування» від 26.06.97 р. № 400/97-ВР (далі — Закон № 400/97).

Відповідно до

абзацу п’ятого п. 1 ст. 4 Закону № 400/97 для підприємств, установ і організацій, де працюють інваліди, збір на обов’язкове державне пенсійне страхування визначається окремо за ставкою 4 % від об’єкта оподаткування для працюючих інвалідів та за ставкою 33,2 % від об’єкта оподаткування для інших працівників такого підприємства, установи, організації.

Згідно з

п. 4.2 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 р. № 21-1, підставою для застосування ставки у розмірі 4 % є завірена копія виписки з акта огляду в медико-соціальній експертній комісії (далі — МСЕК) про встановлення групи інвалідності.

Виходячи з вищенаведеного, нарахування роботодавцем страхових внесків у розмірі 4 % із заробітної плати зазначеної категорії працівників здійснюється

з моменту встановлення групи інвалідності, але не раніше одержання установою копії виписки з акта огляду в МСЕК про встановлення групи інвалідності.

Таким чином, на суми лікарняних, нарахованих працівникові за дні хвороби, коли він ще не був визнаний інвалідом у встановленому порядку, внески до Пенсійного фонду нараховуються за ставкою 33,2 %.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі