Теми статей
Обрати теми

Щодо підготовки водіїв автотранспортних засобів

Редакція ББ
Лист від 19.02.2010 р. № 1/12-625, 3184/64, 141/0/15-10/021, 869/05/14

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

МІНІСТЕРСТВО ВНУТРІШНІХ СПРАВ УКРАЇНИ

МІНІСТЕРСТВО ПРАЦІ ТА СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

МІНІСТЕРСТВО ТРАНСПОРТУ ТА ЗВ’ЯЗКУ УКРАЇНИ

ЩОДО ПІДГОТОВКИ ВОДІЇВ АВТОТРАНСПОРТНИХ ЗАСОБІВ

Лист від 19.02.2010 р. № 1/12-625; № 141/0/15-10/021; № 3184/14; № 869/05/14

 

Кабінетом Міністрів України 20 травня 2009 року прийнято постанову № 487 «Про затвердження Порядку підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації водіїв транспортних засобів», постанову № 490 «Про затвердження Порядку державної акредитації закладів, що проводять підготовку, перепідготовку і підвищення кваліфікації водіїв транспортних засобів, та атестації їх спеціалістів», постанову № 511 «Про внесення змін до Положення про порядок видачі посвідчень водія та допуску громадян до керування транспортними засобами».

Означені нормативно-правові документи регулюють питання навчання осіб

лише для керування транспортними засобами. Право керування автотранспортним засобом підтверджується посвідченням водія, виданим відповідно до Положення про порядок видачі посвідчень водія та допуску громадян до керування транспортними засобами, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.05.93 р. № 340 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 20.05. 2009 р. № 511).

Разом з тим, кваліфікаційними вимогами до

професії «водій» автотранспортних засобів (код КП 8322.2), визначеними кваліфікаційною характеристикою водія транспортних засобів, затвердженою наказом Мінтрансзв’язку України від 14.02.2006 р. № 136, передбачено наявність зразка про присвоєння кваліфікації водія, виданими за результатами кваліфікаційної атестації відповідно до Положення про порядок кваліфікаційної атестації та присвоєння кваліфікації особам, які здобувають професійно-технічну освіту, затвердженого спільним наказом Мінпраці та Міносвіти від 31.12.98 р. № 201/469 та зареєстрованого у Мін’юсті 01.03.99 за № 124/3417. Зразки означених документів затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 12.11.97 р. № 1260 «Про документи про освіту та вчені звання».

Таким чином, для осіб,

професійна діяльність яких пов’язана з керуванням транспортним засобом, необхідною умовою зарахування на відповідне робоче місце, крім посвідчення водія, виданого відповідно до Положення про порядок видачі посвідчень водія та допуску громадян до керування транспортними засобами, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.05.93 р. № 340 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 20.05.2009 р. № 511), має бути диплом кваліфікованого робітника або свідоцтво про присвоєння (підвищення) робітничої кваліфікації (для водіїв транспортних засобів), видані відповідно до Положення про порядок кваліфікаційної атестації та присвоєння кваліфікації особам, які здобувають професійно-технічну освіту, затвердженого спільним наказом Мінпраці та Міносвіти від 31.12.98 р. 201/469 та зареєстрованого у Мін’юсті 01.03.99 р. за № 124/3417.

Для осіб, які були прийняті на роботу після набуття чинності вищезазначеними постановами Кабінету Міністрів України лише на підставі посвідчення водія, виданого відповідно до Положення про порядок видачі посвідчень водія та допуску громадян до керування транспортними засобами, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.05.93 р. № 340 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 20.05.2009 р. № 511), необхідно вжити заходів щодо сприяння здобуттю такими особами професійної кваліфікації водія в установленому порядку.

Просимо довести зазначену інформацію до заінтересованих підприємств, установ та організацій.

 

Перший заступник Міністра освіти і науки України О. Гребельник

Заступник Міністра праці та соціальної політики України В. Іванкевич

Заступник Міністра внутрішніх справ України О. Савченко

Заступник Міністра транспорту та зв’язку України П. Кравчук

 

Коментар редакції

 

ДЛЯ ПРАЦЕВЛАШТУВАННЯ НА ПОСАДУ ВОДІЯ ОДНОГО ВОДІЙСЬКОГО ПОСВІДЧЕННЯ МАЛО

Лист

, що коментується, є спільним роз’ясненням Міносвіти, Мінпраці, МВС та Мінтранспорту і його присвячено питанню підготовки водіїв автотранспортних засобів.

Так, у

листі зазначено: для осіб, професійна діяльність яких пов’язана з водінням транспортних засобів, обов’язковою умовою зарахування на відповідне робоче місце, крім посвідчення водія, має бути наявність диплому кваліфікованого працівника чи свідоцтва про присвоєння (підвищення) робочої кваліфікації (для водіїв транспортних засобів).

Інакше кажучи, для того щоб мати право працювати водієм автотранспортного засобу одного водійського посвідчення недостатньо. Необхідно ще, щоб у водія була відповідна професійно-технічна освіта, підтверджена документами затвердженого зразка.

Така вимога узгоджується з

Довідником кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск № 69 «Автомобільний транспорт», затвердженим наказом Мінтранспорту від 14.02.2006 р. № 136, згідно з яким до водіїв автотранспортних засобів висуваються такі вимоги до освіти:

водій автотранспортних засобів категорії «В» — повна чи базова загальна середня освіта, професійно-технічна освіта (навчальний заклад з підготовки водіїв автотранспортних засобів), спеціальна підготовка за типовими навчальними планами та програмами підготовки водіїв автотранспортних засобів категорії «В» та кваліфікаційна атестація. Без вимог до стажу роботи;

водій автотранспортних засобів категорії «С» — повна чи базова загальна середня освіта, професійно-технічна освіта (навчальний заклад з підготовки водіїв автотранспортних засобів), спеціальна підготовка за типовими навчальними планами та програмами підготовки водіїв автотранспортних засобів категорії «C» та кваліфікаційна атестація. У разі здійснення перевезень небезпечних вантажів — спеціальна підготовка за типовими навчальними планами та програмами підготовки водіїв з перевезення небезпечних вантажів відповідного класу та стаж роботи — не менше 3-х років на автотранспортному засобі відповідної категорії;

водій автотранспортних засобів категорії «D» — повна чи базова загальна середня освіта, професійно-технічна освіта (навчальний заклад з підготовки водіїв автотранспортних засобів), спеціальна підготовка за типовими навчальними планами та програмами підготовки водіїв автотранспортних засобів категорії «D» та кваліфікаційна атестація. Для водіїв, які мають посвідчення категорій «B» чи «C», «B» та «C», — безперервний трирічний стаж управління відповідним автотранспортним засобом та відповідна підготовка на право управління автомобілями категорії «D».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі