Теми статей
Обрати теми

Індексація грошових доходів за 2010 рік (у тому числі за грудень)

Редакція ББ
Стаття

ІНДЕКСАЦІЯ ГРОШОВИХ ДОХОДІВ ЗА 2010 РІК (У ТОМУ ЧИСЛІ ЗА ГРУДЕНЬ)

 

Ольга ВІТКОВСЬКА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Упродовж 2010 року ми щомісячно висвітлювали питання, пов’язані з індексацією доходів, та публікували таблицю з розрахованими коефіцієнтами індексації за поточні місяці.

У цій консультації наводимо зведену таблицю коефіцієнтів індексації заробітної плати за всі місяці 2010 року, у тому числі за грудень. Вона допоможе вам перевірити правильність нарахування індексації в цьому році.

 

Зведену таблицю коефіцієнтів індексації заробітної плати за всі місяці 2010 року, у тому числі за грудень, наведено на с. 29.

Користуватися цією таблицею дуже просто. Для визначення відсотка, на який індексується зарплата в конкретному місяці 2010 року, у

колонці 1 таблиці необхідно знайти базовий місяць для кожного працівника (тобто рік та місяць прийняття на роботу або останнього підвищення заробітної плати, яке перекрило суму можливої індексації).

Наприклад, працівника прийнято на роботу в лютому 2008 року та його заробітна плата відтоді не підвищувалася, отже, лютий 2008 року для нього є базовим місяцем. Для такого працівника коефіцієнти індексації за місяцями зазначено в рядку напроти лютого 2008 року (виділено напівжирним шрифтом). Так, у січні 2010 року його заробітну плату необхідно було індексувати на 28,8 %, у лютому — на 28,8 %, у березні — на 32,3 %, у квітні — жовтні — на 34,8 %, у листопаді та

грудні — на 39,5 %.

Пам’ятайте: індексувати заробітну плату необхідно

в межах прожиткового мінімуму, установленого для працездатних осіб. Згідно із Законом про держбюджет на 2010 рік розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб протягом 2010 року змінювався та становив: з 1 січня — 869 грн., з 1 квітня — 884 грн., з 1 липня — 888 грн., з 1 жовтня — 907 грн., з 1 грудня — 922 грн. на місяць.

Нагадаємо: у базовому місяці індексація

не проводиться. Базовим для проведення індексації вважається місяць:

а) прийняття працівника на роботу (якщо керівником установи прийнято рішення про визначення місяця прийняття на роботу базовим для проведення індексації заробітної плати);

б) підвищення заробітної плати (окладу, тарифної ставки), не пов’язане зі зростанням мінімальної заробітної плати. При цьому підвищення має відбуватися за рахунок збільшення постійних складових зарплати;

в) підвищення мінімальної заробітної плати (якщо таке підвищення мінімальної заробітної плати супроводжується зростанням заробітної плати працівника).

Місяць підвищення зарплати (мінімальної заробітної плати) вважається базовим

тільки у випадку, якщо сума підвищення більше суми індексації, яку могло бути нараховано в цьому місяці.

Заробітна плата індексується як за основним місцем роботи, так і за сумісництвом (

п. 7 Порядку № 1078). Дохід за сумісництвом індексується в розмірі, який з урахуванням оплати праці за основним місцем роботи не перевищує прожиткового мінімуму для працездатної особи.

Зупинимося на деяких моментах, пов’язаних з проведенням індексації

в грудні 2010 року.

 

ОСОБЛИВОСТІ ІНДЕКСАЦІЇ ЗАРПЛАТИ ПРАЦІВНИКІВ, ПОСАДОВІ ОКЛАДИ ЯКИХ ВИЗНАЧАЮТЬСЯ НА ОСНОВІ ЄДИНОЇ ТАРИФНОЇ СІТКИ

Нагадаємо, що особливості проведення індексації у 2010 році для працівників, оплата праці яких визначається на основі Єдиної тарифної сітки, розглядалися фахівцем Мінпраці в газеті «Бюджетна бухгалтерія», 2010, № 37, с. 38.

 

Особливості індексації зарплати працівників, яким установлено 1 — 7-й тарифні розряди та заробітна плата яких складається тільки з посадового окладу

.

Порядок проведення індексації доходів таких працівників у

грудні 2010 року наведемо в таблиці.

 

Тарифний розряд

Посадовий оклад на 01.12.2010 р.

Останній базовий місяць

Порядок індексації зарплати за грудень 2010 року

1

922,00

Жовтень 2010 року

Зарплата за грудень 2010 року не індексується

2

922,00

3

922,00

4

922,00

5

922,00

6

922,00

Жовтень 2008 року

Сума підвищення зарплати у грудні не перекрила суму індексації, яку могло бути нараховано в цьому місяці. Базовим місяцем залишається жовтень 2008 року.Зарплата за грудень 2010 року індексується на 24,9 %. Сума індексації становить 229,58 грн. (922,00 х 24,9 %)

7

924,00

Жовтень 2008 року

 

Особливості індексації зарплати працівників, яким установлено 1 — 7-й тарифні розряди, а також постійні доплати (надбавки)

Нагадаємо, що для проведення індексації в кожному конкретному випадку необхідно враховувати нові розміри як посадових окладів, так і інших надбавок та доплат, які передбачені законодавством, мають постійний характер та включаються до загального грошового доходу, що підлягає індексації. У цьому випадку місяць слід вважати базовим для працівників, в яких сума підвищення грошового доходу з урахуванням усіх постійних складових перевищує суму індексації, нараховану за цей місяць.

 

Особливості індексації зарплати працівників, яким установлені 8-й і вище тарифні розряди

Для працівників, яким установлено 8-й і вище тарифні розряди, посадові оклади змінювалися у зв’язку зі збільшенням розміру посадового окладу (тарифної ставки) працівника 1-го тарифного розряду. Кожного разу зміна окладів була незначною, що не давало права визнати місяць підвищення окладів базовим. Останнім базовим місяцем таких працівників залишається жовтень 2008 року. Зарплата за листопад 2010 року індексується на 24,9 % у межах 922,00 грн.

Водночас якщо в деяких працівників заробітна плата з жовтня 2008 року підвищувалася за рахунок збільшення постійних складових заробітної плати (установлення надбавки за вислугу років, підвищення кваліфікаційної категорії тощо), то базовим місяцем для них буде місяць такого підвищення, за умови, що сума підвищення заробітної плати перекриває суму індексації, яку могло бути нараховано в цьому місяці (див. також консультацію фахівця Мінпраці на с. 30 цього номера).

 

ІНДЕКСАЦІЯ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ ДЕРЖСЛУЖБОВЦІВ

Востаннє заробітна плата державних службовців підвищувалася 1 лютого 2008 року згідно з

постановою № 34. Для держслужбовців, для яких лютий 2008 року є базовим місяцем, заробітна плата за грудень 2010 року індексується на 39,5 % у межах 922,00 грн.

Якщо ж відтоді заробітна плата деяких держслужбовців підвищувалася за рахунок збільшення постійних складових заробітної плати (збільшення доплати за ранг, надбавки за вислугу років тощо), то базовим місяцем для них буде місяць такого підвищення, за умови, що сума підвищення заробітної плати перекрила суму індексації, яку могло бути нараховано в цьому місяці.

 

ІНДЕКСАЦІЯ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ КЕРІВНИХ ПРАЦІВНИКІВ ТА СПЕЦІАЛІСТІВ АПАРАТУ СІЛЬСЬКИХ І СЕЛИЩНИХ РАД

У червні 2009 року згідно з

постановою № 504 посадові оклади керівних працівників та спеціалістів апарату сільських і селищних рад та їх виконавчих органів, затверджені додатком 54 до постанови № 268, збільшено на 50 %, а надбавку за високі досягнення у праці або виконання особливо важливої роботи знято.

Для працівників, у яких у зв’язку з прийняттям

постанови № 504 сума підвищення заробітної плати в червні 2009 року перекрила суму індексації, яку могло бути нараховано в цьому місяці, червень 2009 року вважається базовим при проведенні індексації. Заробітна плата таких працівників у грудні 2010 року індексується на 11,0 % у межах 922,00 грн. Якщо ж у деяких працівників підвищення заробітної плати не перекрило суму індексації, яку могло бути нараховано в цьому місяці, то червень 2009 року для них не вважається базовим місяцем для індексації. Індексацію заробітної плати таких працівників слід продовжувати на індекси, визначені відповідно до Порядку № 1078.

Якщо під час проведення самоперевірки ви виявили помилку, а саме — індексація не проводилася або суму індексації занижено, то помилку необхідно виправити та донарахувати суми, яких не вистачає. Нагадаємо основні правила:

1. Донарахування сум індексації за минулі місяці здійснюється в поточному місяці (

п.п. 1.6.2 Інструкції № 5). У бухгалтерській довідці слід вказати період, протягом якого неправильно нараховувалася індексація та які суми індексації нараховані в поточному місяці.

2. Для цілей обкладення податком з доходів донараховані суми індексації є

доходом звітного періоду (місяця)п. 1.2 Закону № 889. Інакше кажучи, для цілей обкладення ПДФО суми донарахованої індексації за минулі місяці не відносять до відповідних місяців, за які проводиться нарахування.

Водночас суми донарахованої індексації слід віднести до відповідних місяців, за які проводиться донарахування, під час проведення

перерахунку сум доходів, нарахованих платнику податків у вигляді заробітної плати, а також сум наданих податкових соціальних пільг за п.п. 6.5.2 Закону № 889.

3. Сума індексації, яка нараховується за минулі місяці, включається до бази для нарахування та утримання внесків до фондів соціального страхування поточного місяця.

У звітності перед фондами соціального страхуванні, у тому числі до Пенсійного фонду, у Податковому розрахунку за формою № 1 ДФ, суми індексації, нарахованої за минулі місяці,

відображаються за ті періоди, в яких їх було нараховано.

4.

Сума індексації, яка нараховується за минулі місяці в поточному, компенсації не підлягає, оскільки вона не була нарахована.

Якщо ж під час проведення перевірки правильності нарахування індексації виявитися, що працівнику була надмірно нарахована суму індексації, то її необхідно утримати. Порядок утримання із заробітної плати працівника надмірно нарахованих сум розглядався у статті «Заборгованість працівника перед роботодавцем: порядок погашення та відображення в обліку» (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2009, № 27, с. 17).

 

НОРМАТИВНІ ДОКУМЕНТИ

Закон про держбюджет на 2010 рік —

Закон України «Про Державний бюджет України на 2010 рік» від 27.04.2010 р. № 2154-VI.

Закон № 889

— Закон України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV.

Порядок № 1078

— Порядок проведення індексації грошових доходів населення, затверджений постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078.

Інструкція № 5

— Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Держкомстату України від 13.01.2004 р. № 5.

Постанова № 34

— постанова КМУ «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України» від 06.02.2008 р. № 34.

Постанова № 504

— постанова КМУ «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 9 березня 2006 р. № 268» від 27.05.2009 р. № 504.

Постанова № 268

— постанова КМУ «Про впорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів» від 09.03.2006 р. № 268.

 

КОЕФІЦІЄНТИ ДЛЯ ПРОВЕДЕННЯ ІНДЕКСАЦІЇ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ У 2010 РОЦІ

Базовий місяць

Коефіцієнти індексації

Індекс інфляції

2010 рік (місяць проведення індексації)

січень

лютий

березень

квітень

травень

червень

липень

серпень

вересень

жовтень

листопад

грудень

Заробітна плата індексується в межах:

869 грн.

884 грн.

888 грн.

907 грн.

922 грн.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

2008 рік

Лютий

102,7

28,8

28,8

32,3

34,8

34,8

34,8

34,8

34,8

34,8

34,8

39,5

39,5

Березень

103,8

24,1

24,1

27,5

29,9

29,9

29,9

29,9

29,9

29,9

29,9

34,4

34,4

Квітень

103,1

20,4

20,4

23,6

26,0

26,0

26,0

26,0

26,0

26,0

26,0

30,4

30,4

Травень

101,3

18,8

18,8

22,0

24,4

24,4

24,4

24,4

24,4

24,4

24,4

28,7

28,7

Червень

100,8

17,9

17,9

21,1

23,4

23,4

23,4

23,4

23,4

23,4

23,4

27,7

27,7

Липень

99,5

18,5

18,5

21,7

24,0

24,0

24,0

24,0

24,0

24,0

24,0

28,3

28,3

Серпень

99,9

18,6

18,6

21,8

24,1

24,1

24,1

24,1

24,1

24,1

24,1

28,5

28,5

Вересень

101,1

17,3

17,3

20,5

22,8

22,8

22,8

22,8

22,8

22,8

22,8

27,1

27,1

Жовтень

101,7

15,3

15,3

18,5

20,7

20,7

20,7

20,7

20,7

20,7

20,7

24,9

24,9

Листопад

101,5

13,6

13,6

16,7

18,9

18,9

18,9

18,9

18,9

18,9

18,9

23,1

23,1

Грудень

102,1

11,3

11,3

14,3

16,5

16,5

16,5

16,5

16,5

16,5

16,5

20,6

20,6

2009 рік

Січень

102,9

8,2

8,2

11,1

13,2

13,2

13,2

13,2

13,2

13,2

13,2

17,2

17,2

Лютий

101,5

6,6

6,6

9,4

11,5

11,5

11,5

11,5

11,5

11,5

11,5

15,4

15,4

Березень

101,4

5,1

5,1

7,9

10,0

10,0

10,0

10,0

10,0

10,0

10,0

13,8

13,8

Квітень

100,9

4,2

4,2

7,0

9,0

9,0

9,0

9,0

9,0

9,0

9,0

12,8

12,8

Травень

100,5

3,6

3,6

6,4

8,5

8,5

8,5

8,5

8,5

8,5

8,5

12,3

12,3

Червень

101,1

2,5

2,5

5,3

7,3

7,3

7,3

7,3

7,3

7,3

7,3

11,0

11,0

Липень

99,9

2,6

2,6

5,4

7,4

7,4

7,4

7,4

7,4

7,4

7,4

11,2

11,2

Серпень

99,8

2,8

2,8

5,6

7,6

7,6

7,6

7,6

7,6

7,6

7,6

11,4

11,4

Вересень

100,8

2,0

2,0

4,8

6,7

6,7

6,7

6,7

6,7

6,7

6,7

10,5

10,5

Жовтень

100,9

1,1

1,1

3,8

5,8

5,8

5,8

5,8

5,8

5,8

5,8

9,5

9,5

Листопад

101,1

2,7

4,7

4,7

4,7

4,7

4,7

4,7

4,7

8,3

8,3

Грудень

100,9

1,8

3,7

3,7

3,7

3,7

3,7

3,7

3,7

7,4

7,7

2010 рік

Січень

101,8

1,9

1,9

1,9

1,9

1,9

1,9

1,9

5,5

5,5

Лютий

101,9

3,5

3,5

Березень

100,9

2,6

2,6

Квітень

99,7

2,9

2,9

Травень

99,4

3,5

3,5

Червень

99,6

3,9

3,9

Липень

99,8

1,2

4,1

4,1

Серпень

101,2

2,9

2,9

Вересень

102,9

Жовтень

100,5

Листопад

100,3

Грудень

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі