Теми статей
Обрати теми

Одноразова грошова допомога при виході на пенсію

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ОДНОРАЗОВА ГРОШОВА ДОПОМОГА ПРИ ВИХОДІ НА ПЕНСІЮ

 

Алла ЛИТВИН, заступник директора Департаменту з питань державного регулювання заробітної плати і умов праці — начальник відділу державного регулювання заробітної плати в бюджетній сфері Міністерства праці та соціальної політики України

 

 

Чи має державний службовець (керівник бюджетної установи) при виході на пенсію (60 років) право на отримання грошової допомоги в розмірі 10 посадових окладів, якщо його стаж держслужби становить 10 років і 8 місяців, з яких період на посаді державного службовця — 8,8 років та служба в армії — 2 роки?

(Тернопільська обл.)

 

Згідно зі

ст. 37 Закону України «Про державну службу» від 16.12.2003 р. № 3723-XII державним службовцям у разі виходу на пенсію за наявності стажу державної служби не менше 10 років виплачується грошова допомога в розмірі 10 місячних посадових окладів. Із цього випливає, що грошова допомога виплачується за умови досягнення державним службовцем установленого законодавством пенсійного віку, у тому числі зниженого, наявність у нього не менше 10 років стажу державної служби, припинення ним державної служби та виходу на пенсію державного службовця.

Загальний стаж державної служби обчислюється відповідно до

Порядку обчислення стажу державної служби, затвердженого постановою КМУ від 03.05.94 р. № 283 (далі — Порядок № 283), що застосовується для встановлення держслужбовцям надбавки за вислугу років, надання додаткових оплачуваних відпусток та призначення пенсії.

Згідно з

п. 4 Порядку № 283 основний документ для визначення стажу держслужби — трудова книжка та інші документи, що підтверджують стаж роботи.

Пунктом 3 Порядку № 283

передбачено, що до стажу державної служби включається також час військової служби у Збройних Силах та інших військових формуваннях. Підставою для включення до стажу є запис про проходження військової служби у військовому квитку.

Таким чином, у вашому випадку стаж державної служби становить 10 років і 8 місяців (з урахуванням періоду служби в армії). Відповідно держслужбовець при звільненні у зв’язку з виходом на пенсію

має право на отримання грошової допомоги в розмірі 10 місячних посадових окладів.

Окремо зазначимо особливості обчислення стажу для виплати грошової допомоги посадовим особам місцевого самоврядування при звільненні у зв’язку з виходом на пенсію.

Згідно з

ч. 11 ст. 21 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» від 07.06.2001 р. № 2493-III у разі звільнення з роботи в органах місцевого самоврядування у зв’язку з виходом на пенсію посадовим особам місцевого самоврядування виплачується одноразова грошова допомога в розмірі 10 місячних посадових окладів за наявності не менше 10 років стажу на посадах в органах місцевого самоврядування або на посадах, що належать до відповідних категорій посад державних службовців.

У цьому випадку йдеться про періоди роботи

на посадах, віднесених до категорій посад державних службовців або посадових осіб місцевого самоврядування, тобто норми Порядку № 283 тут не застосовуються. Відповідно військова служба зараховується до стажу роботи в органах місцевого самоврядування (для виплати надбавки за вислугу років, надання додаткових оплачуваних відпусток та призначення пенсії), а до стажу, що дає право на грошову допомогу в розмірі 10 посадових окладів при звільненні посадових осіб місцевого самоврядування у зв’язку з виходом на пенсію, ні.

 

 

Держслужбовець досяг граничного віку перебування на державній службі (60 років). Згідно зі ст. 23 Закону про держслужбу держслужбовцю продовжено термін перебування на держслужбі на 2 роки. Коли в цьому випадку має бути виплачено грошову допомогу в розмірі 10 посадових окладів?

(м. Харків)

 

Відповідно до

ст . 37 Закону України «Про державну службу» від 16.12.2003 р. № 3723-XII державним службовцям в разі виходу на пенсію за наявності стажу державної служби не менше 10 років виплачується грошова допомога в розмірі 10 місячних посадових окладів. Із цього випливає, що грошова допомога виплачується за умови досягнення державним службовцем установленого законодавством пенсійного віку, у тому числі зниженого, наявність у нього не менше 10 років стажу державної служби, припинення ним державної служби та виходу на пенсію державного службовця.

У разі продовження терміну перебування на державній службі грошова допомога в розмірі 10 місячних посадових окладів виплачується при фактичному припиненні державної служби, тобто після закінчення терміну продовження перебування на державній службі та звільнення з неї.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі