Теми статей
Обрати теми

Питання встановлення надбавки за вислугу років медичним працівникам

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ПИТАННЯ ВСТАНОВЛЕННЯ НАДБАВКИ ЗА ВИСЛУГУ РОКІВ МЕДИЧНИМ ПРАЦІВНИКАМ

 

Анжела КУПЛИВАНЧУК, головний спеціаліст Департаменту економіки, фінансів та бухгалтерської звітності Міністерства охорони здоров’я України

 

 

ЧИ ВКЛЮЧАЄТЬСЯ ДО СТАЖУ ДЛЯ ВСТАНОВЛЕННЯ НАДБАВКИ ЧАС РОБОТИ У ВІЙСЬКОВІЙ ЧАСТИНІ

 

Чи включається до стажу для встановлення надбавки за вислугу років лікарям та фахівцям з базовою та неповною вищою освітою робота на посаді медичного працівника військової частини?

(м. Полтава)

 

Постановою від 29.12.2009 р. № 1418

медичним працівникам установлено надбавку за вислугу років та затверджено Порядок виплати надбавки за вислугу років лікарям і фахівцям з базовою та неповною вищою медичною освітою державних та комунальних закладів охорони здоров’я (далі — Порядок).

Згідно з

п. 1 Порядку його дія поширюється на лікарів і фахівців з базовою та неповною вищою медичною освітою, умови оплати праці яких визначаються відповідно до умов оплати праці медичних працівників державних та комунальних закладів охорони здоров’я, крім посадових осіб державної санітарно-епідеміологічної служби України.

Надбавка за вислугу років виплачується (

п. 3 Порядку):

— керівникам закладів охорони здоров’я та їх заступникам з числа лікарів;

— заступникам головного лікаря з медсестринства;

— керівникам структурних підрозділів з числа лікарів;

— лікарям усіх лікарських спеціальностей;

— професіоналам з вищою немедичною освітою, які допущені до медичної діяльності в закладах охорони здоров’я;

— головним медичним сестрам;

— фахівцям з базовою та неповною вищою медичною освітою всіх спеціальностей.

До стажу роботи, що дає право на встановлення надбавки за вислугу років, уключаються (

п. 4 Порядку):

— час роботи в державних та комунальних закладах охорони здоров’я України, СРСР та союзних республік СРСР на посадах лікарів і фахівців з базовою та неповною вищою медичною освітою, визначених у

п. 3* цього Порядку;

— час відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а в разі, коли дитина потребує домашнього догляду, — період відпустки без збереження заробітної плати тривалістю, визначеною в медичному висновку, але не більше ніж до досягнення нею шестирічного віку, або коли дитина хвора на цукровий діабет I типу (інсулінозалежна) — не більше ніж до досягнення нею 16-річного віку;

— час, відведений на підвищення кваліфікації з відривом від роботи, якщо працівник до і після направлення на підвищення кваліфікації працював на посадах лікарів і фахівців з базовою та неповною вищою медичною освітою, визначених у

п. 3*цього Порядку, у державних та комунальних закладах охорони здоров’я;

— час навчання в клінічній ординатурі;

— час строкової військової служби, якщо працівник до призову на військову службу працював на посадах лікарів і фахівців з базовою та неповною вищою медичною освітою, визначених у

п. 3* цього Порядку, у державних та комунальних закладах охорони здоров’я і протягом трьох місяців після звільнення з військової служби (без урахування часу проїзду до постійного місця проживання) був прийнятий на роботу на одну із зазначених посад у державному або комунальному закладі охорони здоров’я;

— час, коли працівник фактично не працював, але за ним згідно із законодавством зберігалися місце роботи (посада) та заробітна плата повністю або частково (у тому числі час оплачуваного вимушеного прогулу, спричиненого незаконним звільненням або переведенням на іншу роботу).

* Згідно зі змінами, унесеними постановою КМУ від 20.01.2010 р. № 47.

Крім того, згідно з

постановою «Про внесення змін до пункту 4 Порядку виплати надбавки за вислугу років лікарям і фахівцям з базовою та неповною вищою медичною освітою державних та комунальних закладів охорони здоров’я» від 20.01.2010 р. № 47 (далі — постанова № 47) п. 4 Порядку доповнено новим абзацом, згідно з яким до стажу роботи, що дає право на встановлення надбавки за вислугу років, включається час роботи в будь-яких державних та комунальних установах, закладах і організаціях незалежно від підпорядкування на посадах, зазначених у п. 3 Порядку, за умови, що оплата праці таких працівників здійснюється згідно з умовами оплати праці медичних працівників державних та комунальних закладів охорони здоров’я.

Таким чином, до стажу для встановлення надбавки за вислуги років зараховується час роботи в будь-яких державних та комунальних установах, закладах і організаціях

незалежно від підпорядкованості. Згідно зі ст. 15 Закону України «Про Збройні Сили України» від 06.12.91 р. № 1934-XII фінансування Збройних Сил України здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України.

При цьому час роботи в цих закладах зараховується до стажу для виплати надбавки при виконанні таких умов:

1)

робота здійснювалася на посадах, зазначених у п. 3 Порядку. Це означає, що час роботи в будь-яких державних та комунальних установах зараховуватиметься до стажу, якщо медичні працівники в цих установах обіймали посади, зазначені в п. 3 Порядку;

2)

оплата праці здійснювалася згідно з умовами оплати праці медичних працівників державних та комунальних закладів охорони здоров’я. Зазначимо, що умови оплати медичних працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту Збройних Сил України затверджено наказом Міноборони України «Про впорядкування умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту Збройних Сил України» від 28.02.2006 р. № 125 на виконання постанов КМУ «Про оплату праці працівників на підставі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 30.08.2002 р. № 1298 та «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України з питань оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 22.08.2005 р. № 790, що відповідає умовам оплати праці медичних працівників державних та комунальних закладів охорони здоров’я.

Виходячи з викладеного період роботи у військовій частині на посадах, зазначених у

п. 3 Порядку, включається до стажу для встановлення надбавки за вислугу років*.

 

* Документом, який підтверджує стан військової служби, є військовий квиток. —

Прим. ред.

 

З ЯКОЇ ДАТИ ДІЄ ПОСТАНОВА КМУ ВІД 20.01.2010 р. № 47

 

Постановою КМУ від 20.01.2010 р. № 47 було внесено зміни щодо обчислення стажу для встановлення надбавки за вислугу років. З якої дати застосовувати цю постанову? Наприклад, якщо в школі працює медична сестра, з якої дати їй має бути встановлено надбавку — з 1 січня чи 1 лютого 2010 року?

(м. Харків)

 

Постановою КМУ «Про затвердження Порядку виплати надбавки за вислугу років лікарям і фахівцям з базовою та неповною вищою медичною освітою державних та комунальних закладів охорони здоров’я» від 29.12.2009 р. № 1418

медичним працівникам установлено надбавку за вислугу років.

Згідно з

п. 1 Порядку його дія поширюється на лікарів і фахівців з базовою та неповною вищою медичною освітою, умови оплати праці яких визначаються відповідно до умов оплати праці медичних працівників державних та комунальних закладів охорони здоров’я, крім посадових осіб державної санітарно-епідеміологічної служби України.

Оскільки оплата праці медичних працівників навчальних закладів та установ освіти здійснюється згідно з

Умовами оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затвердженими наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519, то надбавку за вислугу років мало бути встановлено таким працівникам з 1 січня 2010 року.

Таким чином, згідно з первинною редакцією

п. 4 Порядку для виплати надбавки зараховувався стаж роботи тільки в закладах охорони здоров’я. Тому постановою № 47 п. 4 Порядку доповнено новим абзацом, згідно з яким до стажу роботи, що дає право на встановлення надбавки за вислугу років, уключається час роботи в будь-яких державних та комунальних установах, закладах і організаціях незалежно від підпорядкування на посадах, зазначених у п. 3 Порядку, за умови, що оплата праці таких працівників здійснюється згідно з умовами оплати праці медичних працівників державних та комунальних закладів охорони здоров’я.

Постанова № 47

набрала чинності 27.01.2010 р. Порядок установлення надбавки у зв’язку з набуттям чинності постановою № 47 має бути таким.

Якщо на 1 січня 2010 року медичний працівник навчального закладу мав стаж роботи в закладі охорони здоров’я

. У цьому випадку йому мала бути встановлена надбавка з 1 січня 2010 року виходячи з цього стажу. З набуттям чинності постановою № 47 до стажу роботи, який дає право на встановлення надбавки, необхідно включити періоди роботи в будь-яких державних та комунальних установах, закладах і організаціях незалежно від підпорядкування на посадах, зазначених у п. 3 Порядку, за умови, що оплата праці таких працівників здійснювалася згідно з умовами оплати праці медичних працівників державних та комунальних закладів охорони здоров’я, тобто і період роботи в навчальному закладі. У зв’язку з цим необхідно переглянути відсоток надбавки з 1 лютого 2010, а також зробити перерахунок з 1 січня 2010 року.

Якщо на 1 січня 2010 року медичний працівник навчального закладу не мав відповідного стажу для встановлення надбавки за вислугу років

. З набуттям чинності постановою № 47 до стажу роботи, який дає право на встановлення надбавки, необхідно було включити період роботи в навчальному закладі, виходячи з якого встановити надбавку за вислугу років з 1 лютого 2010 року, коли фактично у працівника виникло право на таку надбавку, а також зробити перерахунок з 1 січня 2010 року.

 

НАДБАВКА ЗА ВИСЛУГУ РОКІВ НА ПЕРІОД ТИМЧАСОВОГО ЗАМІЩЕННЯ

 

Завідувач відділення тимчасово заміщає відсутнього працівника (лікаря-терапевта) на період хвороби. Як у цьому випадку виплачувати надбавку за вислугу років?

(м. Харків)

 

Постановою КМУ «Про затвердження Порядку виплати надбавки за вислугу років лікарям і фахівцям з базовою та неповною вищою медичною освітою державних та комунальних закладів охорони здоров’я» від 29.12.2009 р. № 1418

медичним працівникам установлено надбавку за вислугу років.

Згідно з

п. 3 Порядку виплати надбавки надбавка за вислугу років виплачується:

керівникам закладів охорони здоров’я та їх заступникам з числа лікарів;

— заступникам головного лікаря з медсестринства;

— керівникам структурних підрозділів з числа лікарів;

лікарям усіх лікарських спеціальностей;

— професіоналам з вищою немедичною освітою, які допущені до медичної діяльності в закладах охорони здоров’я;

— головним медичним сестрам;

— фахівцям з базовою та неповною вищою медичною освітою всіх спеціальностей.

Згідно з

п. 8 Порядку виплати надбавки в разі, коли працівник тимчасово заміщає відсутнього працівника, надбавка за вислугу років обчислюється виходячи з посадового окладу за основною посадою (місцем роботи).

Оплата праці медичних працівників здійснюється згідно з

Умовами оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затвердженими спільним наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови № 308/519).

Згідно з

п.п. 3.1.1 Умов № 308/519 професіоналам, фахівцям, технічним службовцям та робітникам, які виконують у тій самій установі разом зі своєю основною роботою додаткову роботу за іншою професією (посадою) або обов’язки тимчасово відсутнього працівника без звільнення від своєї основної роботи, здійснюється доплата за суміщення професій (посад) або виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника в розмірі до 50 % посадового окладу за основною посадою.

Конкретний розмір цих доплат установлюється керівником закладу, установи залежно від кваліфікації працівника, складності та обсягу виконуваних робіт.

Працівник за виконання робіт за посадою, що суміщається, отримує тільки доплату до основного окладу.

Згідно з

п.п. 3.1.4 Умов № 308/519 така доплата не встановлюється керівникам закладів, їх заступникам, керівникам структурних підрозділів та їх заступникам (за винятком завідувачів відділень соціальної допомоги та їх заступників, завідувачів фельдшерсько-акушерських пунктів та аптечних кіосків).

Таким чином, завідувач відділення, якщо він не завідувач відділення соціальної допомоги та фельдшерсько-акушерського пункту, права на встановлення зазначеної доплати не має.

Якщо завідувач відділення у зв’язку з виробничою необхідністю виконує обов’язки тимчасово відсутнього лікаря з відробітком робочого часу (наприклад, чергує у вечірній або нічний час), надбавка за вислугу років нараховується згідно з п. 7 Порядку за фактично відпрацьований час (за основною посадою виходячи з окладу завідувача) та за фактично відпрацьований час за відсутнього лікаря виходячи з посадового окладу лікаря без урахування підвищення за завідування.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі