Теми статей
Обрати теми

Про надбавки та доплати бібліотекарям навчальних закладів

Редакція ББ
Лист від 11.12.2009 р. № 1/9-876

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Про надбавки та доплати бібліотекарям навчальних закладів

Лист від 11.12.2009 р. № 1/9-876

 

У зв’язку з численними запитаннями з місць щодо виплати працівникам бібліотек надбавки за особливі умови роботи Міністерство освіти і науки України, враховуючи роз’яснення Міністерства праці та соціальної політики України, повідомляє таке.

1. Постановою Кабінету Міністрів України від 30.09.2009 р. № 1073 «Про підвищення заробітної плати працівникам бібліотек» (далі — постанова № 1073) з 1 жовтня 2009 року працівникам бібліотек встановлено надбавку за особливі умови роботи.

Надбавка встановлюється працівникам державних та комунальних бібліотек (публічних, спеціальних та спеціалізованих), які здійснюють культурну, освітню, інформаційну, науково-дослідну, методичну діяльність та обіймають посади, зазначені в додатку до Порядку виплати доплати за вислугу років працівникам державних та комунальних бібліотек, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 22.01.2005 р. № 84.

Зазначена надбавка встановлюється і працівникам бібліотек,

що є структурними підрозділами навчальних закладів, оскільки відповідно до статті 6 Закону України «Про бібліотеки і бібліотечну справу» бібліотеки навчальних закладів за призначенням належать до спеціальних бібліотек.

Надбавка за особливі умови роботи

є обов’язковою виплатою і її розмір фіксований — 50 відсотків посадового окладу. Це означає, що надбавка за особливі умови роботи не може бути встановлена в іншому розмірі, наприклад, 20 чи 30 відсотків залежно від рішення керівника, а має встановлюватися чітко в розмірі 50 відсотків посадового окладу працівника.

2. Щодо працівників, які виконують обов’язки бібліотекаря на умовах сумісництва, то постановою № 1073 не встановлено обмеження щодо виплати такої надбавки бібліотекарям, які працюють за сумісництвом.

Таким чином, бібліотекарю-суміснику, а також бібліотекарю, який працює на неповну ставку (наприклад, 0,5 ставки), встановлюється надбавка за особливі умови роботи у розмірі 50 відсотків до його посадового окладу (наприклад, до 0,5 ставки).

3. Щодо працівників, які виконують обов’язки бібліотекаря за суміщенням, зазначаємо наступне.

Згідно з п.п. 3 п. 4 наказу Міністерства освіти і науки України від 26.09.2005 р. № 557 «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» за суміщення професій (посад), розширення зони обслуговування та збільшення обсягу робіт, виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника встановлюється доплата в розмірі до 50 відсотків посадового окладу (ставки заробітної плати, тарифної ставки).

Працівник за виконання робіт за суміщуваною посадою отримує тільки доплату до основного окладу. У зв’язку з цим надбавка за особливі умови роботи, передбачена постановою № 1073 у розмірі 50 відсотків посадового окладу, на доплату не встановлюється.

4. Відповідно до п.п. 2 п. 4 наказу Міністерства освіти і науки України від 26.09.2005 р. № 557 «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» за високі досягнення у праці, за виконання особливо важливої роботи (на строк її виконання), за складність і напруженість у роботі працівникам установлюються надбавки у розмірі до 50 відсотків посадового окладу (ставки заробітної плати, тарифної ставки). Граничний розмір зазначених надбавок для одного працівника не повинен перевищувати 50 відсотків посадового окладу.

Слід зауважити, що ці умови не розповсюджуються на встановлення надбавки за особливі умови роботи, передбаченої постановою № 1073.

 

Заступник міністра П. Куліков

 

Коментар редакції

 

МІНОСВІТИ РОЗ’ЯСНИЛО ПОРЯДОК УСТАНОВЛЕННЯ БІБЛІОТЕКАРЯМ
ДОПЛАТИ ЗА ОСОБЛИВІ УМОВИ роботи

Як відомо,

постановою КМУ «Про підвищення заробітної плати працівникам бібліотек» від 30.09.2009 р. № 1073 з 1 жовтня 2009 року для працівників державних і комунальних бібліотек установлено надбавку за особливі умови роботи.

У коментарі фахівця Мінпраці до цієї

постанови було зазначено особливості встановлення та виплати такої надбавки (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2009, № 41, с. 4). Крім того, окремі нюанси виплати надбавки бібліотекарям, які працюють за сумісництвом та в порядку суміщення посад, було надано фахівцем Мінпраці в газеті «Бюджетна бухгалтерія», 2009, № 45, с. 28.

Міносвіти в

листі, що коментується, багато в чому повторює вже сказане в цих консультаціях. Водночас хочемо звернути увагу на такі моменти.

По-перше,

надбавка встановлюється й працівникам бібліотек, які є структурними підрозділами навчальних закладів.

Крім цього, згідно зі

ст. 1 Закону України «Про бібліотеки і бібліотечну справу» від 27.01.95 р. № 32/95-ВР (далі — Закон № 32/95) бібліотека — інформаційний, культурний, освітній заклад (установа, організація) або структурний підрозділ, що має упорядкований фонд документів, доступ до інших джерел інформації та головним завданням якого є забезпечення інформаційних, науково-дослідних, освітніх, культурних та інших потреб користувачів бібліотеки.

Згідно зі

ст. 6 Закону № 32/95 за призначенням бібліотеки діляться на:

— публічні (загальнодоступні), у тому числі спеціалізовані для дітей, юнацтва, осіб з фізичними вадами;

спеціальні (академій наук, науково-дослідних установ, навчальних закладів, підприємств, установ, організацій).

З цього випливає, що надбавка встановлюється й працівникам бібліотек, що є структурними підрозділами не тільки навчальних закладів, а й інших установ, організацій. Наприклад, якщо у штатному розписі центральної міської лікарні затверджено ставку бібліотекаря згідно з

наказом Міністерства охорони здоров’я України «Про штатні нормативи та типові штати закладів охорони здоров’я» від 23.02.2000 р. № 33, то з 1 жовтня 2009 року такому працівнику має бути встановлено надбавку за особливі умови роботи.

По-друге

, доплата за особливі умови праці встановлюється в розмірі 50 % посадового окладу незалежно від виплати інших надбавок і доплат. Так, у п. 4 листа, що коментується, зазначено: обмеження, установлене п.п. 2. п. 4 наказу Міносвіти «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557, на виплату надбавки за особливі умови роботи не поширюється.

З урахуванням зазначеного, кожній установі, де в штаті є працівники бібліотеки, доцільно розробити Положення про порядок установлення працівникам бібліотек надбавки за особливі умови роботи (додаток до колективного договору), в якому застерегти умови встановлення такої надбавки. Наприклад, Положення може бути таким.

 

ПОЛОЖЕННЯ ПРО ВИПЛАТУ ПРАЦІВНИКАМ БІБЛІОТЕК НАДБАВКИ ЗА ОСОБЛИВІ УМОВИ роботи

1. Надбавка за особливі умови роботи (далі — надбавка) надається працівникам бібліотеки на підставі

постанови КМУ «Про підвищення заробітної плати працівникам бібліотек» від 30.09.2009 р. № 1073 і цього Положення.

2. Надбавка встановлюється працівникам бібліотеки, які обіймають посади, зазначені в

додатку до Порядку виплати доплати за вислугу років працівникам державних і комунальних бібліотек, затвердженого постановою КМУ від 22.01.2005 р. № 84. Надбавка встановлюється на підставі наказу керівника установи.

3.

Надбавка встановлюється як працівникам бібліотек, для яких робота в установі є основною, так і тим, які працюють за сумісництвом. Також право на надбавку мають працівники, які працюють на неповну ставку.

Надбавка не встановлюється працівникам бібліотеки, які виконують обов’язки на умовах суміщення посад.

4. Розмір надбавки фіксований і становить 50 % посадового окладу. Надбавку не може бути встановлено в меншому розмірі на підставі рішення керівника.

Працівникам бібліотеки, які працюють за сумісництвом, а також тим, які працюють на неповну ставку надбавка встановлюється в розмірі 50 % до їх посадового окладу (пропорційно відпрацьованому часу).

5. Надбавка є обов’язковою виплатою та виплачується щомісячно незалежно від виплати інших надбавок і доплат.

6. Надбавка включається до фонду оплати праці і згідно із законодавством ураховується під час визначення бази (об’єкта) для обкладення ПДФО, для нарахування страхових внесків до фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування, у тому числі й до Пенсійного фонду.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі