Теми статей
Обрати теми

Визначення базового місяця з метою проведення індексації доходів громадян при переведенні працівника на роботу на 0,5 ставки та на іншу посаду

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ВИЗНАЧЕННЯ БАЗОВОГО МІСЯЦЯ З МЕТОЮ ПРОВЕДЕННЯ ІНДЕКСАЦІЇ ДОХОДІВ ГРОМАДЯН ПРИ ПЕРЕВЕДЕННІ ПРАЦІВНИКА НА РОБОТУ НА 0,5 СТАВКИ ТА НА ІНШУ ПОСАДУ

 

Жанна ЛАВРЕНТЬЄВА, начальник відділу політики доходів і подолання бідності Міністерства праці та соціальної політики України

 

Працівник тривалий час працював у закладі на повну ставку. З 01.01.2010 р.по 31.03.2010 р. його перевели на 0,5 ставки. Крім того, з 01.01.2010 р. в нього збільшився посадовий оклад.

З 01.04.2010 р. його перевели на іншу посаду.

Як правильно визначити базовий місяць у такій ситуації?

(м. Івано-Франківськ)

 

Механізм індексації грошових доходів громадян регулюється

Порядком проведення індексації грошових доходів населення, затвердженим постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078 (далі — Порядок № 1078).

Індексація грошових доходів проводиться в разі перевищення індексом споживчих цін, розрахованим наростаючим підсумком, порогу індексації —

101 %. Індекс споживчих цін розраховується на підставі опублікованих Держкомстатом індексів інфляції (п. 11 Порядку № 1078). Офіційне опублікування індексу споживчих цін відбувається до 10 числа місяця, наступного за звітним.

Згідно з

п. 5 Порядку № 1078 у випадку зростання грошових доходів населення без перегляду їх мінімальних розмірів місяць, в якому відбулося підвищення, вважається базовим при обчисленні індексу споживчих цін для проведення індексації.

При цьому місяць підвищення грошових доходів за рахунок збільшення посадових окладів вважатиметься базовим

тільки в тому випадку, якщо сума підвищення перекриє суму індексації, яку могло бути нараховано цього місяця (див. приклад до п. 5 Порядку № 1078, наведений у додатку 4 до Порядку № 1078). Якщо сума збільшення заробітної плати менше нарахованої суми індексації, то такий місяць не вважається базовим і зарплату й надалі індексують на індекси, визначені відповідно до Порядку № 1078. При цьому порівняльні розрахунки необхідно здійснювати виходячи з повного робочого місяця.

Проведення індексації при переведенні на 0,5 ставки з 01.01.2010 р.

Якщо відбулося підвищення окладу за посадою, яку обіймає працівник, а його в місяці підвищення окладу переведено на роботу на півставки, то місяць підвищення окладу (у цьому випадку січень 2010 року) є базовим для проведення індексації доходів цього працівника.

Проведення індексації при переведенні на іншу посаду з 01.04.2010 р.

Механізм проведення індексації під час переходу працівника на іншу посаду

Порядком № 1078 не передбачено. Рішення про індексацію заробітної плати в таких випадках адміністрація установи може затвердити самостійно. Порядок проведення індексації може бути регламентовано в наказі керівника установи.

Тобто місяць переходу працівника на іншу посаду можна вважати базовим та індексацію за цей місяць не проводити, а з наступного за базовим місяця розпочати розрахунок індексу споживчих цін наростаючим підсумком для проведення індексації надалі.

Водночас, за рішенням керівництва може бути прийнято й інше рішення: наприклад, місяць переходу працівника на іншу посаду не вважати базовим і проводити індексацію його заробітної плати виходячи з останнього базового місяця за відповідною посадою.

При цьому, керуючись п. 5 Порядку № 1078, у разі підвищення посадового окладу під час переходу працівника на іншу посаду місяць переходу слід вважати базовим під час проведення індексації.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі