Теми статей
Обрати теми

Індексація доплат за роботу в нічний час, у святкові та неробочі дні

Редакція ББ
Відповідь на запитання

Індексація доплат за роботу в нічний час, у святкові та неробочі дні

 

Жанна ЛАВРЕНТЬЄВА, начальник відділу рівня життя та моніторингу бідності Міністерства праці та соціальної політики України

 

У гуртожитку працюють охоронець і черговий адміністратор. Таким працівникам виплачується доплата за роботу в нічний час, а також за роботу у святкові та неробочі дні. Розмір таких виплат кожного місяця різний, залежно від кількості чергувань. Як впливають такі виплати на механізм проведення індексації?

(Одеська обл.)

 

Згідно з

п. 2 Порядку проведення індексації грошових доходів населення від 17.07.2003 р. № 1078 (далі — Порядок № 1078) індексації підлягає оплата праці працівників підприємств, установ, організацій, що включає оплату за виконану роботу відповідно до тарифних ставок (окладів), відрядних розцінок, доплати, надбавки, премії, гарантійні та компенсаційні виплати, передбачені законодавством, а також інші компенсаційні виплати, що мають постійний характер.

Отже,

доплати за роботу в нічний час, а також у святкові та неробочі дні, якщо вони не мають разового характеру, а передбачені режимом роботи підприємства, установи, організації, включаються до загальної суми заробітної плати працівників, що підлягає індексації. При цьому індексації підлягає лише сума в межах прожиткового мінімуму для працездатних осіб (п. 4 Порядку № 1078). Індексація частини заробітної плати, що перевищує такий прожитковий мінімум, не здійснюється.

Зважаючи на той факт, що розміри зазначених доплат кожного місяця різні (наприклад, згідно з графіком роботи у працівника може бути різна кількість відпрацьованих нічних годин), то збільшення заробітної плати в разі нарахування більшої суми доплати в окремому місяці

не є підставою для визначення такого місяця базовим при індексації грошових доходів.

Приклад.

Заробітна плата чергового адміністратора складається з посадового окладу та доплати за роботу в нічний час, святкові та неробочі дні. Розмір зазначеної доплати в кожному місяці різний, оскільки залежить від кількості чергувань.

Так, у квітні доплата склала 104,00 грн., а у травні, у зв’язку зі збільшенням чергувань у святкові та неробочі дні, розмір доплати збільшився і склав 180,00 грн.

Збільшення заробітної плати в разі нарахування більшої суми доплати в окремому місяці не є підставою для визначення такого місяця базовим при індексації грошових доходів.

Якщо ж в окремому місяці у працівника

одночасно підвищився як розмір доплати за роботу в нічний час, святкові та неробочі дні за рахунок збільшення кількості чергувань, так і посадовий оклад, то в цьому випадку місяць підвищення зарплати вважається базовим тільки в тому випадку, якщо сума підвищення грошових доходів перевищила суму індексації, яку могло бути нараховано цього місяця.

Для того щоб визначити, чи є такий місяць базовим, порівняльні розрахунки необхідно проводити з розрахунку посадового окладу без урахування доплати за роботу в нічний час, святкові та неробочі дні.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі