Теми статей
Обрати теми

Оплата орендарем послуг з прибирання орендованого приміщення

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ОПЛАТА ОРЕНДАРЕМ ПОСЛУГ З ПРИБИРАННЯ ОРЕНДОВАНОГО ПРИМІЩЕННЯ

 

Ірина НЕСТРУГІНА, начальник КРВ у м. Харкові

 

Орендар має в своєму штаті прибиральниць, які прибирають орендоване приміщення. В той же час бюджетна організація-орендодавець виставляє орендарю рахунки за прибирання приміщень.

Чи повинен орендар сплачувати за прибирання орендованих приміщень, адже у цієї ситуації одну й ту саму площу прибирають і орендар і орендодавець?

(Харківська обл.)

 

Орендні відносини між бюджетною установою, яка є орендодавцем, та юридичною або фізичною особою, що є орендарем, повинні оформлятись

договором оренди.

Договір оренди укладається відповідно до

Типового договору оренди індивідуально визначеного (нерухомого або іншого) майна, що належить до державної власності, затвердженого наказом Фонду державного майна України від 23.08.2000 р. № 1774.

Договір оренди укладається між орендодавцем та орендарем

на відповідний термін. Згідно з п. 1 ст. 17 Закону «Про оренду державного та комунального майна» від 10.04.92 р. № 2269-XII термін договору оренди визначається за погодженням сторін і не може бути меншим, ніж п’ять років, якщо орендар не пропонує менший термін.

Сторони договору оренди

не можуть встановити такий розмір орендної плати, який би покривав видатки орендодавця на комунальні послуги. Як визначено у п. 3 Методики розрахунку і порядку використання плати за оренду державного майна, затвердженої постановою КМУ від 04.10.95 р. № 786, до плати за оренду індивідуально визначеного майна не включаються витрати на утримання орендованого майна та плата за послуги, які відповідно до укладених угод зобов’язуються надавати орендарю державне підприємство, організація, господарське товариство, на балансі яких перебуває це майно.

Відшкодування орендарем комунальних послуг

може проводитись безпосередньо орендодавцеві. При цьому орендодавець розподіляє між орендарями витрати на утримання приміщень залежно від наявності, кількості, потужності, часу роботи електроприладів, системи тепло- і водопостачання, каналізації за спеціальними рахунками, а в неподільній частині — пропорційно розміру орендованої площі. Потім орендодавець повинен надати орендарям рахунки для відшкодування вартості спожитих ними комунальних послуг (тепло-, водо-, електропостачання, водовідведення, вивіз сміття та інше), сплачених орендодавцем.

Порядок розрахунків за спожиті комунальні послуги орендар та орендодавець в обов’язковому порядку закріплюють

в окремому договоріДоговорі про відшкодування витрат балансоутримувача на утримання орендованого нерухомого майна та надання комунальних послуг орендарю. Примірна форма такого договору затверджена наказом Фонду державного майна України від 23.08.2000 р. № 1774 .

Якщо прибирання орендованого приміщення фактично здійснюється орендарем, а не працівниками орендодавця, то платити орендодавцю за прибирання орендованого приміщення орендар не повинен.

Це питання орендар та орендодавець повинні узгодити на етапі підписання договору.

У випадку, коли в рахунку, наданому орендодавцем, чітко не визначено, за що саме повинен сплатити орендар, а визначена лише загальна сума, наприклад «за експлуатаційні видатки», то орендар має право звернутись до орендодавця з проханням

розшифрувати загальну суму та видалити з неї суму за прибирання приміщення, зайнятого орендарем.

Якщо орендоване приміщення прибирається орендарем, орендодавець може виставити рахунок на прибирання приміщень

загального користування. У цьому випадку суму, що підлягає відшкодуванню, орендодавець розраховує пропорційно площі приміщення, яку займає орендар у загальній площі всієї будівлі.

Більш докладніше цьому питанню була присвячена консультація «Відшкодування видатків на прибирання місць загального користування» (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2008, № 23, с. 22).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі