Теми статей
Обрати теми

Щодо нарахування внесків до ПФУ на суми виплат за минулі та майбутні періоди

Редакція ББ
Лист від 08.04.2010 р. № 5996/03-20

ПЕНСІЙНИЙ ФОНД УКРАЇНИ

ЩОДО НАРАХУВАННЯ ВНЕСКІВ ДО ПФУ НА СУМИ ВИПЛАТ ЗА МИНУЛІ ТА МАЙБУТНІ ПЕРІОДИ

Лист від 08.04.2010 р. № 5996/03-20

 

Пенсійний фонд України в межах своєї компетенції розглянув лист щодо нарахування внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування на суми виплат за минулі та майбутні періоди і повідомляє.

Відносини, що виникають між суб’єктами системи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, регулюються виключно Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон).

Ураховуючи положення статей 19 та 20 Закону, обчислення страхових внесків здійснюється

у межах максимальної величини фактичних витрат на оплату праці найманих працівників, грошового забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу, оподатковуваного доходу (прибутку), загального оподатковуваного доходу, що дорівнюють п’ятнадцяти розмірам прожиткового мінімуму, встановленого Законом для працездатних осіб, на підставі бухгалтерських та інших документів, відповідно до яких провадиться нарахування (обчислення) або які підтверджують нарахування (обчислення) заробітної плати (доходу), виходячи з розміру страхового внеску, що діє на день нарахування виплат (доходу).

При нарахуванні страхових внесків за минулі періоди застосовується розмір страхового внеску, що діяв на день нарахування виплат (доходу), на які відповідно до цього Закону нараховуються страхові внески. При цьому обмеження виплат максимальною величиною, на які нараховуються страхові внески, що встановлюється законодавством, здійснюється за кожен місяць окремо в розмірі обмеження, який діяв у період,

за який здійснюється нарахування виплат.

У разі якщо у звітному періоді проводяться нарахування та виплати за

майбутні періоди, застосовується розмір страхового внеску, що діє на день нарахування виплат (доходу), на які відповідно до цього Закону нараховуються страхові внески. При цьому обмеження виплат максимальною величиною, на які нараховуються страхові внески, що встановлюється законодавством, здійснюється за кожен місяць окремо в розмірі, який діє та діятиме в періоді, за який здійснюється нарахування виплат.

У вищезазначеному порядку здійснюється нарахування страхових внесків лише на виплати, що відповідно до чинного законодавства нараховуються за минулі або майбутні періоди, а саме:

лікарняні та відпускні.

У разі якщо працівнику здійснюються донарахування заробітної плати, пов’язані з іншими обставинами, ставка страхового внеску та максимальна величина застосовуються у розмірах, що діють

у момент їх нарахування.

Таким чином, у наведених <…> прикладах нарахування внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування необхідно здійснювати з урахуванням вищезазначеного.

 

Заступник Голови правління В. Короневський

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі