Теми статей
Обрати теми

Утримання сільських бюджетних організацій

Редакція ББ
Відповідь на запитання

УТРИМАННЯ СІЛЬСЬКИХ БЮДЖЕТНИХ ОРГАНІЗАЦІЙ

 

Тетяна РЯБУХА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Чи може сільська рада затверджувати бюджетні призначення та проводити видатки на утримання сільських бюджетних установ (ясла-садок, бібліотеки, амбулаторії, ФАП) за окремими реєстраційними рахунками, відкритими на ім’я сільської ради?

(Донецька обл.)

 

Згідно зі

ст. 32 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.97 р. № 280/97-ВР до відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад належать повноваження щодо управління закладами освіти, охорони здоров’я, культури, фізкультури і спорту, оздоровчими закладами, які належать територіальним громадам або передані їм, молодіжними підлітковими закладами за місцем проживання, організація їх матеріально-технічного та фінансового забезпечення.

Перелік видатків, які можуть здійснюватися з бюджетів

сіл, селищ, міст районного значення та їх об’єднань і враховуються при визначенні обсягу міжбюджетних трансфертів, визначений у ст. 88 Бюджетного кодексу України від 21.06.2001 р. № 2542-III. Так, відповідно до цієї статті із сільського бюджету можуть здійснюватися видатки на медичні амбулаторії, клуби та бібліотеки, дошкільну освіту, фельдшерсько-акушерські та фельдшерські пункти.

Щодо відповіді на запитання про відкриття рахунків для сільських бюджетних організацій слід звернутися до

розпорядження КМУ «Про забезпечення цільового використання коштів бюджетними установами (закладами) соціально-культурної сфери» від 19.08.2009 р. № 1007-р (далі — розпорядження № 1007) зі змінами, внесеними розпорядженням КМУ «Про першочергові заходи щодо забезпечення розширення автономії загальноосвітніх навчальних закладів» від 08.12.2009 р. № 1564-р (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2010, № 4, с. 7).

Відповідно до

розпорядження № 1007 кожна бюджетна установа (заклад) соціально-культурної сфери самостійно приймає рішення про відкриття в органах Держказначейства реєстраційного та спеціального реєстраційного рахунків. Таке рішення приймається на загальних зборах трудового колективу. Про прийняте рішення установа (заклад) повідомляє головного розпорядника бюджетних коштів.

Бюджетна установа після відкриття реєстраційного та спеціального реєстраційного рахунків

може продовжувати обслуговуватися централізованою бухгалтерією.

Таким чином, сільська рада затверджує бюджетні призначення та проводить видатки на утримання сільських бюджетних установ (ясла-садок, бібліотеки, амбулаторії, ФАП) за окремими реєстраційними рахунками, відкритими на ім’я сільської ради,

у випадку коли бюджетні установи не приймуть рішення щодо відкриття окремих рахунків на свої ім’я.

У цьому разі сільська рада відкриває на своє ім’я рахунки для таких установ за відповідними кодами тимчасової класифікації видатків місцевих бюджетів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі