Теми статей
Обрати теми

Забезпечення гуртожитком студентів із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ГУРТОЖИТКОМ СТУДЕНТІВ З ЧИСЛА ДІТЕЙ-СИРІТ ТА ДІТЕЙ, ПОЗБАВЛЕНИХ БАТЬКІВСЬКОГО ПІКЛУВАННЯ

 

Людмила КУНГУРЦЕВА, головний спеціаліст відділу праці та нормативно-інформаційного забезпечення Міністерства освіти і науки України

 

Чи можуть забезпечуватися гуртожитком студенти з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування безкоштовно?

(м. Запоріжжя)

 

Відповідно до

ч. 3 ст. 52 Конституції України утримання та виховання дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, покладається на державу.

Правові, організаційні, соціальні засади та гарантії державної підтримки дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, молоді з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, визначаються

Законом України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» від 13.01.2005 р. № 2342-IV (далі — Закон № 2342), який є складовою частиною законодавства про охорону дитинства.

Статус дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування, — визначене відповідно до законодавства становище дитини, яке надає їй право на повне державне забезпечення й отримання передбачених законодавством пільг та яке підтверджується комплектом документів, що засвідчують обставини, через які дитина не має батьківського піклування (

ст. 1 Закону № 2342).

Крім того, згідно із

ст. 1 Закону № 2342 законодавчо визначено терміни:

— державні соціальні стандарти для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також осіб із їх числа, — це встановлені законами, іншими нормативно-правовими актами мінімальні норми і нормативи забезпечення дітей-сиріт, дітей, які залишилися без батьківського піклування, та осіб з їх числа;

— особи із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, — це особи віком від 18 до 23 років, у яких у віці до 18 років померли або загинули батьки, та особи, які були віднесені до дітей, позбавлених батьківського піклування;

— державне утримання дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб із їх числа — це повне забезпечення відповідно до державних соціальних стандартів матеріальними та грошовими ресурсами дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб із їх числа для задоволення їх життєво необхідних потреб та створення умов для нормальної життєдіяльності.

Статтею 8 Закону № 2342

передбачено, що держава здійснює повне забезпечення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також осіб із їх числа. Повне державне утримання передбачає забезпечення харчуванням, одягом, взуттям і м’яким інвентарем, крім того, обов’язково соціальною стипендією та безкоштовним гуртожитком.

Відповідно до

Примірного положення про студентський гуртожиток вищого навчального закладу, затвердженого наказом Міністерства освіти України від 13.11.2007 р. № 1004 , студенти з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, розміщуються в гуртожитку за умови відсутності в них іншого місця проживання.

Вартість проживання в гуртожитку студентів з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, здійснюється за рахунок видатків, затверджених кошторисом навчального закладу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі