Теми статей
Обрати теми

Соціальна стипендія студентці з дитиною

Редакція ББ
Відповідь на запитання

СОЦІАЛЬНА СТИПЕНДІЯ СТУДЕНТЦІ З ДИТИНОЮ

 

Людмила КУНГУРЦЕВА, головний спеціаліст відділу праці і нормативно-інформаційного забезпечення Міністерства освіти і науки України

 

Заміжня студентка 3-го курсу коледжу денної форми навчання має семимісячну дитину. Чоловік студентки в коледжі не навчається.

Чи призначається такій студентці соціальна стипендія згідно з п.п. 5 п. 6 Порядку призначення і виплати стипендій, затвердженого постановою КМУ від 12.07.2004 р. № 882, та на підставі яких документів?

 

Призначення та виплата стипендії здійснюється відповідно до

Порядку призначення і виплати стипендій, затвердженого постановою КМУ від 12.07.2004 р. № 882 (далі — Порядок). Дія цього документа поширюється на студентів денної форми навчання вищих навчальних закладів I — IV рівнів акредитації, які навчаються у навчальних закладах за рахунок коштів загального фонду державного бюджету, у навчальних закладах, що перебувають у власності АР Крим, та комунальних навчальних закладах за рахунок відповідних бюджетів.

За показниками успішності студентам призначаються академічні стипендії, а саме: ординарні (звичайні), іменні або персональні стипендії навчального закладу, а також стипендії Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України та іменні (

п. 5 Порядку).

Нагадаємо, академічна стипендія призначається з 1-го числа місяця, що настає після закінчення семестрового контролю згідно з навчальним планом на період до визначення результатів наступного семестрового контролю.

Студентам, які мають сім’ї з дітьми і в яких обоє з подружжя або мати (батько) навчається у вищому навчальному закладі за денною формою навчання, призначається академічна стипендія у мінімальному розмірі у разі, якщо за результатами семестрового контролю вони мають середній бал успішності 7.00 — 9.99 за дванадцятибальною або 4.00 — 4.99 за п’ятибальною шкалою оцінювання. Якщо студенти, які мають сім’ї з дітьми, втратили право на призначення академічної стипендії у мінімальному розмірі, їм призначається соціальна стипендія (

п. 29 Порядку).

Розмір мінімальної ординарної (звичайної) академічної стипендії для студента вищого навчального закладу I — II рівнів акредитації визначений

ст. 56 Закону України «Про Державний бюджет України на 2009 рік» від 26.12.2008 р. № 835-VI і становить  400 грн. без будь-якого нарахування відповідного навчального закладу.

Зауважимо також, що розмір соціальної стипендії, призначеної згідно з

п. 29 Порядку:

а)

збільшується на 18 % від мінімальної ординарної (звичайної) академічної стипендії відповідного навчального закладу і виплачується студентам, які навчаються:

— за напрямами підготовки 0701 — фізика; 0702 — прикладна фізика, 0801 — математика, 0803 — механіка, 0903 — гірництво;

— за напрямами підготовки (спеціальностями) 6.040201 — математика, 6.040204 — механіка, 6.040203 — фізика, 6.040202 — прикладна фізика у вищих навчальних закладах за освітньо-кваліфікаційним рівнем бакалавра;

— за напрямами підготовки (спеціальностями) галузі знань 0503 — розробка корисних копалин у вищих навчальних закладах за освітньо-кваліфікаційним рівнем бакалавра, молодшого спеціаліста.

б)

зменшується студентам індустріально-педагогічних вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації, які навчаються за програмами підготовки майстрів виробничого навчання (крім зазначених у п.п. 1 п. 6 цього Порядку) і забезпечуються триразовим харчуванням, — на 50 %, а тим, які забезпечуються безоплатним одноразовим харчуванням, — на 20 %.

Підставою для призначення та виплати соціальної стипендії студентам, які мають сім’ї з дітьми і в яких обоє з подружжя або

одна мати (батько) навчається у вищому навчальному закладі за денною формою навчання, є свідоцтво про народження дитини та заява.

Одночасно звертаємо увагу, що відповідно до

постанови КМУ «Про заходи щодо організації бюджетного процесу у 2010 році» від 29.12.2009 р. № 1414 з 1 січня 2010 року та до набрання чинності законом про Державний бюджет України на 2010 рік виплати мінімальної ординарної (звичайної) академічної стипендії для студентів вищих навчальних закладів I — IV рівнів акредитації здійснюються в розмірах, що діяли у грудні 2009 року (тобто 400 грн.).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі