Теми статей
Обрати теми

Преміювання працівників музичного училища

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ПРЕМІЮВАННЯ ПРАЦІВНИКІВ МУЗИЧНОГО УЧИЛИЩА

 

Тетяна РЯБУХА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Чи можна виплачувати премію працівникам музичного училища в межах фонду заробітної плати, не обмежуючи її граничними розмірами? Чи потрібно вносити зміни стосовно преміювання працівників у необмеженому граничними розмірами в Положення про преміювання, колективний договір та статут училища?

(м. Кіровоград)

 

Премія

— це основний вид додаткової, понад основну заробітну плату, винагороди, яка виплачується працівникам за результатами їх трудової діяльності та виробництва в цілому за показниками та умовами оцінки цих результатів.

Вищі навчальні заклади у своїй діяльності керуються

Законом України «Про вищу освіту» від 17.01.2002 р. № 2984-III.

Згідно з

п. 2 ст. 57 цього Закону вищий навчальний заклад відповідно до статуту визначає форму і систему доплат, надбавок, премій та інші умови матеріального стимулювання педагогічним, науково-педагогічним та іншим категоріям працівників вищих навчальних закладів.

Умови оплати праці працівників училищ, а також вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації встановлені

Інструкцією про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженою наказом Міністерства освіти України від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102).

Відповідно до

п. 3 Інструкції № 102 установам і закладам освіти надано право вирішувати такі питання в галузі організації та оплати праці, як передбачення у кошторисах установ і закладів витрат на преміювання, надання матеріальної допомоги працівникам установ і закладів освіти, а також на стимулювання творчої праці й педагогічного новаторства керівних і педагогічних працівників, у тому числі навчально-виховних закладів нового типу (гімназій, ліцеїв, коледжів тощо), у розмірах не менше 2 % планового фонду заробітної плати.

Також під час вирішення питань щодо оплати праці працівників освіти слід керуватися

наказом Міністерства освіти і науки України «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557 (далі — наказ № 557).

Як визначено в

п.п. 5 п. 4 наказу № 557 , керівникам навчальних закладів, установ освіти та наукових установ надано право в межах фонду заробітної плати, затвердженого в кошторисах доходів і видатків, надавати працівникам матеріальну допомогу, у тому числі на оздоровлення, у сумі не більше ніж один посадовий оклад на рік, крім матеріальної допомоги на поховання; затверджувати порядок і розміри преміювання працівників відповідно до їх особистого внеску в загальні результати роботи в межах коштів на оплату праці.

Згідно з

п. 53 Інструкції № 102 премії, які виплачуються працівникам, максимальними розмірами не обмежуються.

Форми і системи оплати праці,

умови і показники преміювання працівників вищого навчального закладу, порядок установлення надбавок за високі досягнення у праці або на період виконання особливо важливих робіт, а також порядок установлення і скасування підвищених посадових окладів, стипендій, доплат для працівників з суміщення посад, розширення зон обслуговування, виконання обов’язків тимчасово відсутніх працівників визначаються окремим Положенням, яке затверджує керівник вищого навчального закладу. Про це йдеться у п. 6.9 Примірного статуту вищого навчального закладу, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 05.02.2003 р. № 60.

Зазвичай безпосередньо умови преміювання працівників визначаються в окремому Положенні про преміювання, яке є додатком до колективного договору.

Якщо в установі змінюються умови надання премій працівникам, то такі зміни

обов’язково повинні відображатися в Положенні про преміювання.

Як уже зазначалося, премії працівників освіти максимальними розмірами не обмежуються, але водночас слід ураховувати деякі вимоги.

Згідно з

п. 20 Порядку складання, розгляду, затвердження та основних вимог до виконання кошторисів бюджетних установ, затверджених постановою КМУ від 28.02.2002 р. № 228, під час визначення видатків у проектах кошторисів установи повинен забезпечуватися суворий режим економії коштів і матеріальних цінностей.

Крім того, нагадаємо, що бюджетний процес у 2010 році до прийняття Закону про Держбюджет регулюється постановою КМУ «Про заходи щодо організації бюджетного процесу у 2010 році» від 29.12.2009 р. № 1414. Пунктом 9 цієї постанови визначено, що планування видатків, пов’язаних зі стимулюванням працівників, можливо лише в разі забезпечення у повному обсязі бюджетними коштами обов’язкових виплат із заробітної плати працівникам, інших соціальних виплат, у тому числі стипендій, і видатків на проведення розрахунків за комунальні послуги та енергоносії всіх бюджетних установ, що належать до сфери управління відповідних розпорядників.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі