Теми статей
Обрати теми

Електронна версія газети «Бюджетна бухгалтерія»: нове знайоме обличчя

Редакція ББ
Стаття

ЕЛЕКТРОННА ВЕРСІЯ ГАЗЕТИ «БЮДЖЕТНА БУХГАЛТЕРІЯ»: НОВЕ ЗНАЙОМЕ ОБЛИЧЧЯ

 

Гарна новина! Нарешті читачі «Бюджетної бухгалтерії» отримали електронну версію своєї улюбленої газети. Саме бажанням іти вперед, розвиватися керувалася редакція у процесі створення електронної версії газети «Бюджетна бухгалтерія», яку ми і маємо намір представити вашій увазі в цій статті.

Сергій Голенко, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Час не стоїть на місці — усе більшу кількість періодичних видань можна листати кнопками клавіатури чи миші. Усе більше приваблює електронний формат, адже він забезпечує швидкий та зручний пошук необхідної інформації. І це далеко не єдина його перевага. Електронна версія газети «Бюджетна бухгалтерія» (далі — ЕлББ) увібрала в себе весь відлагоджений функціонал електронних версій інших електронних видань Видавничого будинку «Фактор» разом з індивідуальним оформленням інтерфейсу. Однак усе по черзі.

 

ЩО? ДЕ? ЯК?

Для комп’ютерного користувача ЕлББ є програмною оболонкою, що об’єднує в собі функціональні можливості електронної бази та вміст бухгалтерської газети.

Перше, що отримує користувач, це

можливість періодично одержувати через Інтернет та зберігати в електронній підшивці всі випуски газети «Бюджетна бухгалтерія». Тобто у програмі є всі нормативні документи, офіційні роз’яснення, статті та відповіді на запитання, що й у паперовій версії газети. Якщо встановити ЕлББ уже зараз, то можна безплатно поповнювати базу випусками аж до 1 січня 2011 року.

В електронній підшивці щотижневі випуски газети «

Бюджетна бухгалтерія» згруповано за роками, місяцями, і вони мають нумерацію, що відповідає паперовим випускам газети «Бюджетна бухгалтерія».

На рис. 1 (див. с. 20) показано, як ця електронна підшивка виглядає на екрані комп’ютера. Ліворуч знаходиться деревоподібний каталог публікацій, згрупований за роками, місяцями та номерами, подібно до системи вкладених папок у вікні Провідника Windows. Знайшовши статтю, що вас цікавить, у каталозі, ви клацаєте по ній мишкою і можете читати її текст у правій частині вікна програми. Якщо ширина робочої області зі статтею недостатня (адже не в усіх бухгалтерів на робочих столах стоять 20- чи хоча б 17-дюймові монітори), то можна розвернути вікно зі статтею на весь екран натисненням кнопки «Вікно», а якщо недостатній розмір шрифту — можна задати його масштаб у списку поруч. За необхідності можна роздрукувати статтю на папері натисненням кнопки «Друк».

 

img 1

 

img 2

 

Якщо вам потрібно поділитися тією чи іншою статтею зі своїми колегами, її можна зберегти в зовнішній файл формату html кнопкою «Зберегти», щоб потім відправити електронною поштою або передати на флешці. Якщо ж вам потрібно використовувати фрагменти статті у своїх власних документах, або ж попрацювати з текстом самої статті, ви можете експортувати її у текстовий редактор MS Word, для чого призначено кнопку «Word».

Як і інші електронні продукти Видавничого будинку «Фактор», ЕлББ — двомовна система. Це означає, що можна вільно переключитися з російського інтерфейсу на український і назад. Так само можна у будь-який момент переключитися між двома мовними версіями відкритої статті.

Крокуючи в ногу з часом, ми передбачили поширення ЕлББ шляхом

вільного скачування з офіційної сторінки ЕлББ http://buhgalter.com.ua/bb на Всеукраїнському бухгалтерському порталі Бухгалтер.com.ua.

Важливо знати, що, як і будь-яка інша програма, ЕлББ висуває певні мінімальні вимоги, а саме:

— не менше 512 Мб оперативної пам’яті;

— операційна система не нижче MS Windows 98;

— вільне місце на жорсткому диску — не менше 1 Гб (з урахуванням нарощування архіву номерів);

— доступ до Інтернету.

Крім того,

для успішного встановлення програми необхідна наявність прав адміністратора в користувача. Якщо на вашому комп’ютері у вас немає таких прав (тобто ви не маєте права встановлювати жодні програми), то слід звернутися за допомогою до свого системного адміністратора.

Серед усього іншого для автоматизованого отримання нових випусків газети потрібне

надійне підключення до мережі Інтернет. В іншому випадку передплатники електронної версії зможуть отримувати оновлення на свою електронну пошту.

Скачавши та встановивши на свій комп’ютер програму «

Електронна версія програми «Бюджетна бухгалтерія», користувач побачить робоче вікно з відкритим «Каталогом» видань, в якому доступна підшивка газети за 2010 рік. Є також і бонусна підшивка за 2009 рік, однак, щоб отримати доступ до неї, необхідно:

— по-перше,

оформити передплату на ЕлББ на I квартал 2011 року (телефони служби редакційної передплати: (057) 717-52-71, 717-52-72);

— по-друге, обов’язково

зареєструватися в базі передплатників. Більше того, реєстрація користувача є необхідною умовою і для отримання оновлень починаючи з 2011 року.

Отримувати свіжі випуски газети в електронному вигляді дуже просто. Для цього необхідно натиснути кнопку «Оновити», а потім — «Старт» та «Ок» (див. рис. 3 на с. 21). Процес оновлення відображуватиметься в лівому нижньому кутку, а після закінчення оновлення програма видасть повідомлення про успішне оновлення та автоматично відкриється останній завантажений випуск ЕлББ.

 

img 3

 

ВІД ЧОГО ЗАЛЕЖИТЬ ТОЧНІСТЬ РЕЗУЛЬТАТІВ ПОШУКОВИХ ЗАПИТІВ?

Розглянемо таку корисну функцію ЕлББ, як «Пошук». Набагато легше втратити, ніж знайти — але тільки не в ЕлББ. Наші користувачі отримують можливість

швидко знаходити публікації газети «Бюджетна бухгалтерія» в електронній підшивці за темою, назвою, автором, словами в тексті та іншими параметрами.

Однак, як і в будь-якій системі пошуку, в ЕлББ для успішного пошуку слід дотримуватись певних правил.

Так, у розділі «Видання» пошук здійснюється за всіма значимими полями бази даних («Слова у найменуванні», «Вид інформації», «Тема», «Слово в тексті», «Дата публікації» тощо).

Таким чином, чим більше інформації, що конкретизує та максимально відповідає меті пошуку, буде введено при формуванні пошукового запиту, тим меншою буде кількість знайдених програмою матеріалів, а отже, серед них уже легше буде знайти саме той, який вам потрібний. Це чітко можна простежити на рис. 4 (див. с. 22).

 

img 4

 

Важливо!

При введенні перевіряйте правильність написання пошукової фрази, оскільки помилки можуть вплинути на правильність формування результатів (регістр знаків, що вводяться, не впливає на пошук і не вважається помилкою).

 

ВІДКЛАСТИ НА ПОТІМ

Із нашим божевільним темпом життя та роботи цілком може статися ситуація, коли, дочекавшись чергового номера улюбленої газети, відкриваєш її новий випуск, і так хочеться почитати якусь цікаву статтю, а тут якраз роботу підкинули, і доводиться читання відкладати. Саме для того, щоб потім довго не шукати вподобаний матеріал та створювати свої власні добірки з публікацій, наявних у базі даних, і призначено розділ «Обране». Щоб помістити вибрану статтю до будь-якої папки розділу «Обране», досить натиснути однойменну кнопку в лівому нижньому кутку екрана та вказати програмі конкретну папку розділу, до якого слід помістити статтю.

А якщо уявити, що користувач ЕлББ уже зберігає в «Обраному», скажімо, 40 статей, і ось настає той день, коли не така вже й надійна, зате всім відома операційна система Windows потребуватиме перевстановлення, а отже, і програма ЕлББ. У такий момент у користувача виникне резонне запитання: «А як же моє обране?».

Без паніки! Кожний зберігач «Обраного» може сміливо нарощувати вміст цієї папки, не побоюючись за необхідність «ручного» відновлення, адже зберігати та відновлювати в ЕлББ дуже просто. Для цих цілей у розділі «Обране»

є дві кнопки «Зберегти як…» та «Завантажити з…» (рис. 5).

 

img 5

 

Щоб зберегти файл з обраним, необхідно зайти до розділу «Обране» та натиснути на кнопку «Зберегти як...», після чого створити на локальному диску спеціальну папку, в якій файл зберігатиметься, та натиснути кнопку «Зберегти» (див. рис. 6 на с. 23).

 

img 6

 

Важливо!

Папку для зберігання обраного рекомендується створювати на будь-якому локальному диску, крім диска С:.

Відновлюється «Обране» не менш просто — необхідно натиснути на кнопку «Завантажити з…» та, вибравши бажаний файл з «Обраного», натиснути на кнопку «Відкрити» (див. рис. 7 на с. 24).

 

img 7

 

Увага!

Усі матеріали, додані до розділу «Обране», після відновлення «з файлу» автоматично зникнуть. Майте це на увазі, перш ніж починати відновлення.

 

ВАЖЛИВО, ЩОБ УСЕ ПОТРІБНЕ БУЛО НАПОХВАТІ

Тепер декілька слів про довідковий розділ «Напохваті», що містить повні тексти необхідних для роботи документів у чинній редакції (див. рис. 8 на с. 25).

 

img 8

 

Документи розподілено на чотири підкаталоги: «Податки», «Бухгалтерський облік у бюджетних установах», «Держзакупівлі» та «Кодекси».

У підкаталозі «Податки» ви знайдете добірки основних нормативних документів, що стосуються основних податків: ПДВ, податку на прибуток, податку з доходів фізосіб, внесків до Пенсійного фонду та фондів соцстрахування, а також відповідальності в податковій сфері. У підкаталозі «Бухгалтерський облік для бюджетних установ» містяться План рахунків бюджетних організацій та інструкція щодо його застосування, Інструкція про кореспонденцію субрахунків бухобліку, а також інші основні інструкції щодо обліку та списання необоротних активів та запасів бюджетних установ, їх інвентаризації, затверджені Держказначейством. У підкаталозі «Держзакупівлі» міститься Закон про держзакупівлі, а у підкаталозі «Кодекси» — КЗпП, ЦКУ, ГКУ, ЦПКУ, ГПКУ, КАСУ, Земельний та Бюджетний кодекси України.

Усі документи розділу «Напохваті» своєчасно оновлюються в міру внесення до них змін.

 

БЛАНКИ

Крім усього іншого, користувач ЕлББ також має можливість

самостійно друкувати бланки звітності з розділу «Бланки». Тут є більшість необхідних бюджетним установам бланків фінансової та податкової звітності, а також звітів до фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Причому ці бланки можна не лише друкувати, а й експортувати до текстового редактора MS Word для самостійного заповнення на комп’ютері. Для цього й призначено, як ви розумієте, кнопку «Word».

При роботі з бланками, що складаються з декількох сторінок, не можна виключати, що через необережні дії користувача або настройки принтера десь з’їдуть реквізити або перескочить на наступну сторінку рядок, що не відповідатиме затвердженій формі. Тому на це слід звертати особливу увагу при роботі з такими бланками.

От, мабуть, і все. Сподіваємося, що електронна версія «Бюджетної бухгалтерії» буде корисною у вашій щоденній роботі і стане оперативним та надійним помічником, який істотно заощадить дорогоцінний час. Якщо у вас виникнуть додаткові запитання, ставте їх на форумі http://buhgalter.com.ua/forum/forum13/

у розділі «Електронна версія газети «Бюджетна бухгалтерія» або за електронною адресою техпідтримки factorinfo@factor.ua.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі