Теми статей
Обрати теми

Про внесення зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 22 січня 2005 р. № 82

Редакція ББ
Постанова від 12.10.2010 р. № 932

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

ПРО ВНЕСЕННЯ ЗМІНИ ДО ПОСТАНОВИ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ВІД 22 СІЧНЯ 2005 р. № 82

Постанова від 12.10.2010 р. № 932

 

Кабінет Міністрів України

постановляє:

Внести зміну до постанови Кабінету Міністрів України від 22 січня 2005 р. № 82 «Про реалізацію окремих положень частини другої статті 28 Закону України «Про музеї та музейну справу», доповнивши її пунктом 4 такого змісту:

«4. Установити, що працівникам державних і комунальних музеїв, зазначеним у затвердженому цією постановою переліку посад, виплачується допомога на оздоровлення при наданні щорічної відпустки у розмірі посадового окладу (ставки заробітної плати). Зазначена допомога виплачується у порядку, встановленому пунктами 2 і 3 цієї постанови.».

 

Прем’єр-міністр України М. Азаров

 

Коментар ФАХІВЦЯ

 

МАТЕРІАЛЬНА ДОПОМОГА НА ОЗДОРОВЛЕННЯ ПРАЦІВНИКАМ
ДЕРЖАВНИХ ТА КОМУНАЛЬНИХ МУЗЕЇВ

Нагадаємо, що

Законом України «Про внесення змін до Закону України «Про музеї і музейну справу» від 05.11.2009 р. № 1709-VI було викладено в новій редакції абз. 3 ч. 2 ст. 28 Закону України «Про музеї і музейну справу» від 29.06.95 р. № 249/95-ВР (далі Закон про музеї). Оновлена норма передбачає, що працівники музеїв разом з отриманням грошової винагороди за сумлінну працю та зразкове виконання трудових обов’язків, матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань та доплати за вислугу років також мають право на допомогу на оздоровлення при наданні щорічної відпустки в розмірах та порядку, установлених Кабінетом Міністрів України. При цьому положення абз. 3 ч. 2 ст. 28 Закону про музеї в частині виплати допомоги на оздоровлення при наданні щорічної відпустки набрали чинності з 1 січня 2010 року.

На виконання зазначеної норми Кабмін розробив

постанову, що коментується, якою визначив порядок виплати матеріальної допомоги на оздоровлення працівникам державних та комунальних музеїв.

Так, Кабмін доповнив свою

постанову «Про реалізацію окремих положень частини другої статті 28 Закону України «Про музеї і музейну справу» від 22.01.2005 р. № 82 (далі — постанова № 82) новим четвертим пунктом, згідно з яким працівникам державних і комунальних музеїв, зазначеним у затвердженому цією постановою переліку посад, виплачується допомога на оздоровлення при наданні щорічної відпустки в розмірі посадового окладу (ставки заробітної плати). Така матеріальна допомога виплачується в порядку, установленому пп. 2 і 3 постанови № 82.

Нагадаємо, що

пп. 2 і 3 постанови № 82 установлено особливості виплати працівникам музеїв матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань і грошової винагороди за сумлінну працю та зразкове виконання трудових обов’язків, які тепер поширюються і на виплату матеріальної допомоги на оздоровлення. Укажемо їх стосовно виплати матеріальної допомоги на оздоровлення:

по-перше, матеріальна допомога на оздоровлення виплачується працівникам державних і комунальних музеїв, зазначеним у переліку посад, наведеному в додатку до постанови № 82;

по-друге, розмір матеріальної допомоги на оздоровлення становить один посадовий оклад (ставка заробітної плати) на рік. Вона виплачується на підставі рішення керівника музею, а керівникам музеїв — за погодженням із засновником або уповноваженим ним органом;

по-третє, виплата матеріальної допомоги на оздоровлення здійснюється в межах фонду оплати праці працівників державних та комунальних музеїв, затвердженого на відповідний рік.

Таким чином, протягом року працівникам музеїв, зазначеним у переліку, може виплачуватися

два види матеріальної допомоги: на оздоровлення та для вирішення соціально-побутових питань, обидва в розмірі посадового окладу (ставки заробітної плати).

Оскільки матеріальна допомога виплачується в межах фонду оплати праці, затвердженого в кошторисі доходів та видатків бюджетної установи, то виплата такої матеріальної допомоги залежить від наявності коштів на її виплату. Так, якщо фонду оплати праці, затвердженого в кошторисі на виплату матеріальної допомоги,

недостатньо, то її виплата не може здійснюватися. Якщо коштів не вистачає на виплату матеріальної допомоги в розмірі посадового окладу, то таку допомогу може бути виплачено в розмірі меншому ніж посадовий оклад.

При наданні матеріальної допомоги на оздоровлення решті працівників музеїв, які не ввійшли до переліку, керуватися необхідно

п.п. «б» п. 3 наказу Міністерства культури і туризму «Про впорядкування умов оплати праці працівників культури на основі Єдиної тарифної сітки» від 18.10.2005 р. № 745, тобто такі працівники протягом року мають право тільки на одну матеріальну допомогу (у тому числі на оздоровлення) у розмірі посадового окладу, яка виплачується в межах фонду оплати праці (крім матеріальної допомоги на поховання).

 

Алла ЛИТВИН,
 заступник директора Департаменту
 з питань державного регулювання заробітної плати
 і умов праці — начальник відділу державного
 регулювання заробітної плати в бюджетній сфері
 Міністерства праці та соціальної політики України

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі